Bier+Randzaken = Paulaner Premium Pils - Duitsland

 Paulaner Premium Pils


Eigenlijk had ik de komende vier bierverhalen al vorig jaar geschreven, dus het loopt allemaal net even wat anders maar plaats ze toch. Wegens lokale covid-19 beleid is Bilbao vervangen door Sevilla. 

Deel twee van de vierdelige serie over de speelsteden van het komende Europese voetbalkampioenschap dwars door Europa. Normaal is dit toernooi in één of twee landen maar editie 2020 doet twaalf landen aan wegens het 60 jarige jubileum van het EK voetbal. Om sponsor technische redenen en een goed gevulde zak geld hebben de steden een plekje gekocht, al had ik het (grotendeels) anders gezien. Bij de steden zal ik het er wel over hebben en qua bier houd ik het grotendeels bij helder goudkleurige Pilseners cq Lagers met hier en daar een uitzondering, want de meeste voetballiefhebber drinkt graag een dorstlesser. Op Bilbao en Bakoe na hebben alle steden minstens één brouwerij, laten we verdergaan.München de derde stad van Duitsland en hoofdstad van Beieren en wie van bier houdt zit in deze stad en deelstaat goed met meer dan 800 brouwerijen. München heeft een inwoneraantal van ongeveer 1,4 miljoen maar als we de voorsteden optellen komen we op 5,9 miljoen. De stad is één van de welvarendste steden van Duitsland en cultureel zeer belangrijk. De stad staat vol met bezienswaardigheden, musea en voor de inwendige mens de befaamde bierhallen. De Allianz Arena (75.000) gebruiken ze voor drie groepswedstrijden en één kwartfinale en over vier jaar weer tijdens het EK 2024 in Duitsland. Ook werd het stadion zes keer gebruikt tijdens het WK 2006 en de Champions League finales van 2012 en 2022 werd gespeeld en gaan spelen. En tijdens het WK 74 en EK 88 en vele finales werden al in München gespeeld, dus München is vaak gebruikt als stad. Misschien een overdosis, ze hadden ook voor Berlijn kunnen kiezen of misschien Dortmund, Hamburg of Gelsenkirchen.


Brouwerij Paulaner gaat al mee sinds 1634 en de monniken van de Orde der Miniemen begonnen met de brouwerij, de Duitsers noemen die monniken Paulaner. Stichter Franciscus van Paola siert met zijn hoofd het etiket. Ook is Paulaner de uitvinder van de bierstijl Doppelbock, de sterkere bockbier variant. Paulaner is voor 70% bezit van Schörghuber een investeringsmaatschappij en 30% van Heineken. Laten we voor het bier 
Paulaner Premium Pils behandelen al zijn ze bekender om hun Helles, Dunkels, Hefeweizen, Oktoberfestbieren en de Doppelbock. Deze Pilsener heeft een alcoholpercentage van 4,9% en ook hier een heldere gouden kleur. De smaak is perfect licht zoet bitter met lichte tonen van citroen en iets van karamel. Oh ja Paulaner is ook een sponsor van Bayern München een club die (te) veel prijzen wint. 
https://www.paulaner.com/Rome de hoofdstad van Italië voor wie dat nog niet weet en van waaruit het Romeinse rijk is ooit ontstaan. Naar het schijnt bestaat Rome al sinds 753 voor Christus en heeft dus veel meegemaakt in al die eeuwen, zodoende heeft het de bijnaam "de eeuwige stad". De oude Romeinen hebben gebouwen zo goed gebouwd dat er nog veel overeind staat zoals, Colloseum, Forum Romanum en het Pantheon. Ook uit andere tijdvakken staat er genoeg, maar let op als toerist want er zijn strenge gedragsregels in de stad. Rome heeft een inwoneraantal van ongeveer van 2,8 miljoen en met de voorsteden is het ongeveer 4,3 miljoen. Ze gebruiken het Olympische Stadion van Rome (70.634) en voor het WK 1990 is dit gebouwd nadat het oude Olympische Stadion uit 1960 werd gesloopt. Met het stadion uit 1960 gerekend zijn hier 4 Europacup finales gespeeld en het EK 1980 en niet vergeten de Olympische Spelen van 1960. Liever gezien dat ze Milaan met het San Siro hadden gekozen want AC Milan en Internazionale hebben vele malen beter gepresteerd dan de clubs uit Rome. Bovendien San Siro heeft veel meer historie, maar in ieder geval Rome krijgt drie groepswedstrijden en een kwartfinale.


Brouwerij Peroni bestaat sinds 1846 en begon in Vigevano een stadje in het noorden van Italië, tussen Milaan en Turijn in. 18 jaar later verhuisde ze naar Rome en vanaf dan groeide het uit tot de grootste brouwerij van Italië. In 2003 werden ze overgenomen door toenmalige gigant SABMiller die op zijn beurt werd overgenomen door AB-Inbev, verplicht door de EU kwam in 2016 de brouwerij in bezit van het Japanse Asahi. Peroni is vooral bekend van het merk Nastro Azzurro maar in Italië is het bier dat gewoon Peroni heet het meest gedronken bier van het land. Peroni heeft een alcoholpercentage van 4,7% en heeft een heldere gouden kleur, dus dit is een Lager. De smaak is licht zoet met een weinig bitter en het heeft zeer lichte tonen van citroen en zoete maïs. 
https://peroni.it/Bilbao is de grootste stad van Baskenland maar is niet de hoofdstad want dat is Vitoria-Gasteiz. Het is wel de grootste Baskische stad en daar bedoel ik ook het Frans Baskenland ermee. De Baskische taal is een ding op zich want het lijkt op geen andere taal, trouwens Bilbo is Baskisch voor Bilbao. De stad heeft een inwoneraantal van ongeveer 345 duizend en met de voorsteden komt het op ongeveer 1 miljoen. Na al dat gedoe met de ETA is Bilbao flink economisch gegroeid en dat heeft mede te danken aan het openen van het Guggenheim museum in 1997. (zie foto) Dit museum is er voor de moderne kunst en het gebouw zelf is een modern kunstwerk, in ieder geval je moet er van houden. Bilbao als keuze voor een speelstad zal wel te maken met de intense rivaliteit van FC Barcelona en Real Madrid. Het stadion genaamd San Mamés (53.289) is het achtste stadion in grootte van Spanje. Stadions van Atletico Madrid, Betis Sevilla en Valencia CF zijn beduidend groter. Het "nieuwe" San Mamés staat er sinds 2013 en alleen het "oude" San Mamés heeft drie wedstrijden gehad tijdens het WK 1982. Vind het op zich wel leuk dat ze Bilbao aandoen voor drie groepswedstrijden en een 2de ronde wedstrijd al had Sevilla (wat gaat gebeuren) ook wel gekund, want het Spaanse elftal speelt er vaak hun interlands. Anders had Portugal ook wel gemogen.


Brouwerij Etxeandia Garardauak komt uit de voorstad Urduliz en is bereikbaar met de metro van Bilbao. Dit is de enige brouwerij in de buurt van Bilbao en ze bestaan sinds 2012 en de eerst craftbeer brouwerij in deze vierdelige serie. Etxeandia Garardauak betekent zoiets als "Huis van Vuursteen" en hoe ze erop komen is mijn niet duidelijk want hun website is niet erg goed. In ieder geval ze brouwen een Blond Ale maar kan ook doorgaan voor een ongefilterde Kölsch. Mari is de naam en het alcoholpercentage is 4,3% en kleur is troebel goud. De smaak is droog bitter met tonen van citroen, limoen, citroengras en sinaasappel.
https://www.etxeandia.eus/


Deel twee hebben we gehad en geen Carlsberg brouwerijen en dus de stands is 2-4, nog twee verhalen te gaan.

Reacties

Populaire posts