Bier+Randzaken = Wye Valley Wholesome Stout - Engeland

 Wye Valley Wholesome Stout


Brex-beer-it thema deel 43 en ditmaal het Engelse graafschap Herefordshire. Als je een landelijk en dunbevolkt graafschap zoekt zit je goed in het westen van Engeland aan de grens met Wales. Er zijn ongeveer 192 duizend inwoners in een gebied ongeveer ietsjes groter dan de provincie Limburg. 



Waar de rivier Wye prominent dwars door het graafschap heeft de rivier er ook een vallei uitgeslepen. De vijfde rivier van Groot-Brittannië begint in Wales en vormt en groot gedeelte de grens met Engeland en Wales, alleen het maakt een bocht door Herefordshire. De 215 kilometer lange rivier is één van de schoonste van het land wat men kan zien aan de zalmen die hier rondzwemmen, die houden van onvervuild water.



Maar wie Engeland een beetje kent weet waar Herefordshire echt om bekend staat en dat is rundvee en cider. Cider is een alcoholische drank gemaakt van gefermenteerde sap van de appelpulp en ook perenpulp en de gefermenteerde sap daarvan noemen ze dan Perry. De smaak kan variëren van zoet tot droog, het uiterlijk van helder tot troebel en de kleur van lichtgeel naar oranje en dan naar bruin. Alcoholpercentages kunnen van 1,2% tot 12% voorkomen maar in Groot-Brittannië en Ierland is het maximum wel 8,5%. Er zijn best veel ciderproducenten in het graafschap en de bekendste is wel het merk Strongbow dat van Heineken is. 


Dan de hereford een runderras en de naam geeft al aan waar het vandaan komt. Het een taai, stevig en krachtig rund die ondanks zijn uiterlijk uiterst vriendelijk is en rustig, dit rund laat zich niet gauw gek maken. Met zijn karakteristieke kop en schoft en voor de rest is het roodharig. Het is een veelvoorkomend en populair vleesveeras die in Nederland hobbymatig wordt gehouden of voor de veeteelt, ook kan men ze tegenkomen in natuurgebieden waar ze mogen grazen. De lokale voetbalclub Hereford United had als mascotte een hereford stier, de club bestaat sinds 2014 niet meer maar is heropgericht als Hereford FC.


Tussen al die ciderproducenten zijn er toch nog 13 brouwerijen wat meer kan worden in de toekomst of zelfs minder. Ik behandel er eentje wat tevens de oudste van Herefordshire is, brouwerij Wye Valley vernoemd naar de vallei waar de rivier Wye doorheen stroomt. Opgericht in 1985 in 
het gehucht Canon Pyon zeer kleinschalig achterin in pub door Peter Amor, oud-brouwer bij Guinness. Succes was er snel en werd de The Barrels in de Hereford gekocht met plek voor een kleine brouwerij. Peter's zoon Vernon werd in 1997 naar de Londense brouwerij Young's gestuurd om het vak te leren. 


Meer succes bracht zijn zoon terug en moest uitbreiden, in 2002 verhuisde ze naar het dorpje Stoke Lacy. Daar werd typisch voor Herefordshire een oude cidermolen gekocht en verbouwd tot brouwerij waar men weer jaren mee door kan gaan. Hier en daar een uitbreiding, een groene en duurzame vernieuwing en 80% van ingrediënten uit de buurt halen. Laat ik drie bieren van ze behandelen. 


Butty Bach is een Wels woord voor "kleine vriend" want Wales ligt in de buurt. Het bier is een Bitter met een alcoholpercentage van 4,5%, de kleur is helder goud/amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, beetje citrus en perzik.



HPA staat voor Hereford Pale Ale en de bierstijl kunnen wel raden, een Pale Ale. De hop wordt geteeld in Hereford, vandaar de "H" in de biernaam. Het alcoholpercentage is 4% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is mild zoet bitter met tonen van citrus en wat gedroogd fruit.




Wholesome Stout is het eigen resultaat van jaren brouwen van Guinness Stout, wat Peter Amor daar heeft geleerd kan hij het lekkerder laten smaken. Het pikzwarte gekleurde bier heeft een alcoholpercentage van 4,6%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, koffie en chocolade.


Maar ooit heette het laatste behandelde bier Dorothy Goodbody's Wholesome Stout waar een fictieve blondine het artwork sierden en ook andere bieren van de brouwerij droeg deze naam. Maar in 2016 veranderde ze het artwork en werd de populaire Dororthy aan de kant gezet. Met als reden om creatiever te zijn met biernamen en dergelijke. Eigenlijk denk ik het dat meer te maken heeft met het gebruiken van vrouwen als lustobject, wat vrouwen afschrikt om bepaalde bieren te drinken. Hieronder een oud bieretiket om een idee geven hoe het eruitzag.



Ergens volgende maand zijn we in een ander Engels graafschap, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. Link naar brouwerij Wye Valley Facebookpagina naar brouwerij Wye Valley
 




Reacties

Populaire posts