Bier+Randzaken = Stepan Razin Petrovskoe/Степан Разин Петровское - Rusland

Stepan Razin
Petrovskoe/
Степан Разин
Петровское


Eigenlijk had ik de komende vier bierverhalen al vorig jaar geschreven, dus het loopt allemaal net even wat anders maar plaats ze toch.

Deel drie van de vierdelige serie over de spelsteden van het komende Europese voetbalkampioenschap dwars door Europa. Normaal is dit toernooi in één of twee landen maar editie 2020 doet twaalf landen aan wegens het 60 jarige jubileum van het EK voetbal. Om sponsor technische redenen en een goed gevulde zak geld hebben de steden een plekje gekocht, al had ik het (grotendeels) anders gezien. Bij de steden zal ik het er wel over hebben en qua bier houd ik het grotendeels bij helder goudkleurige Pilseners cq Lagers met hier en daar een uitzondering, want de meeste voetballiefhebber drinkt graag een dorstlesser. Op Bilbao en Bakoe na hebben alle steden minstens één brouwerij, laten we verdergaan.Sint-Petersburg gesticht door tsaar Peter de Grote in 1703 aan de rivier Neva en nabij de Finse Golf. Gemodelleerd naar Amsterdam want na een bezoek aan die stad was hij flink geïnspireerd om een nieuwe hoofdstad te creëren, om het achterlopende Rusland te vernieuwen en mee te doen met de Europese mogendheden van toen. Sint-Petersburg is tegenwoordig de tweede stad van dit immense land en de hoofdstad is Moskou. De stad heeft een inwoneraantal van ongeveer 5,3 miljoen en met de voorsteden is het iets meer met ongeveer 6,2 miljoen. Tijdens het EK worden er drie groepswedstrijden gespeeld en één kwartfinale in het Krestovsky (68.134). Tijdens het WK 2018 werden hier zeven wedstrijden gespeeld en volgend jaar wordt er de Champions League finale gespeeld. Gazprom is een Russische sponsor die veel verdient aan aardgas dus zitten achter deze speelstad. Zou persoonlijk voor Kiev hebben gekozen om de Russen dwars te bomen met hun huidige internationale politieke gedoe. Ze krijgen de titel van dit bierverhaal Omdat ze het grootste stadion hebben en dat geldt ook voor de andere verhalen.


Brouwerij Объединенные Пивоварни Хейнекен en dat is Russisch voor United Breweries Heineken want ze zitten sinds 2002 in Rusland waar ze aantal brouwerijen hebben gekocht. Brouwerij Bochkarev is het fundament en is later hernoemd naar United Breweries Heineken. Stepan Razin /Степан Разин is het oudste Russische biermerk dat bestaat sinds 1922 en hoorde bij de oudste brouwerij van Rusland genaamd Kalinka dat werd opgericht in 1795. In 1971 ging de brouwerij Stepan Razin heten naar het bier wat weer op zijn beurt is vernoemd naar een Kozakkenleider. Ook een grote Russische volksheld die eind 17de eeuw een opstand leiden tegen het regime in Moskou, die hij met zijn dood moest bekopen. 
Stepan Razin Petrovskoe/Степан Разин Петровское is goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,7%, met de volksheld op het etiket. Petrovskoe/Петровское heeft te maken met Peter de Grote een symbool van de stad. Het bier smaakt best wel zoet met een beetje bitterheid, tonen van karamel, zoete appel, honing en zoete maïs. 
https://www.heinekenrussia.ru/brands/natsionalnye-brendy/stepan-razin/Amsterdam één van een select groepje hoofdsteden waar de regeringszetel elders is, Den Haag dus waar de politiek er iets probeert van te maken. De stad is gebouwd op houten palen en koeienhuiden in de glorieuze Gouden Eeuw, tegenwoordig gelieve niet meer zo te noemen en toch doe ik het. Ook tegenwoordig wordt de stad overspoelt door toeristen die komen voor drank, drugs en sex want de stad kent veel vrijheid, al veranderd het langzaam doordat de gemeenteraad er wel mee klaar is. Ook zijn er wat museums en wat andere bezienswaardigheden mocht u niet zo van de drank, drugs en sex zijn. Amsterdam heeft een inwoneraantal van ongeveer 866 duizend maar met de voorsteden komen we uit op 2,4 miljoen. In 2016 werd de Amsterdam ArenA dat open ging in 1996 eindelijk hernoemd naar de meest legendarische Nederlandse voetballer, Johan Cruijff Arena (54.990). Hier worden drie groepswedstrijden en een 2de ronde wedstrijd gespeeld en het kan ermee door, al was Rotterdam beter met de Kuip. Johan Cruijff Arena heeft ooit vijf wedstrijden mogen houden tijdens het EK 2000 dat werd gehouden samen met België, maar niet de finale dat was in Rotterdam.


Brouwerij Kleiburg heb ik gekozen uit de vele craft(huur)brouwerijen van Amsterdam dat deze in dezelfde stadsdeel ligt als de Johan Cruijff Arena, Amsterdam-Zuidoost een zeer diverse multiculturele stadsdeel met meer dan 130 nationaliteiten. Ook is het bekend als de Bijlmermeer wat maar één van de vele wijken is en de vele honingraatflats, één van die flats heet Kleiburg. De flat was verloederd en is gerenoveerd en alle woningen verkocht en heeft tegenwoordig een klooster waar het idee in 2015 om bier brouwen vandaan komt. De brouwerij is ergens anders vlakbij de IKEA in de wijk Bullewijk, waar ook het proeflokaal te vinden is. Kleiburg Siciliaans Wit is een Witbier met een twist net zoals andere Kleiburg bieren, troebel oranje/geel van kleur met een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van sinaasappel, citroen, koriander en een beetje banaan. 
https://brouwerijkleiburg.nl/ https://www.facebook.com/BrouwerijKleiburg Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en deze stad ligt aan de Sont, de zeestraat die het Kattegat verbindt met de Oostzee. Dat deed de stad groeien tot een belangrijke handelshaven en Kopenhagen betekent niet voor niets "koopman haven". Het water is nooit ver weg en de stad ligt op het eiland Seeland, ook het kleinere eiland Amager hoort erbij en hier is de luchthaven te vinden. De stad heeft veel musea, parken en bezienswaardigheden met als klein hoogtepuntje het beeld van de Kleine Zeemeermin in de haven. Kopenhagen heeft een inwoneraantal van ongeveer 623 duizend maar met de voorsteden zijn het er 2 miljoen. Ik denk dat brouwerij Carlsberg achter de  speelstad zit al zijn ze geen sponsor meer van het toernooi, dat is Heineken sinds dit jaar. Het stadion Parken (38.065) is verreweg het kleinste tijdens dit toernooi waar drie groepswedstrijden en een 2de ronde wedstrijd gespeeld worden. Als ik een Scandinavisch land zou kiezen zou ik voor Zweden gaan waar het Friends Arena (50.000) in Solna vlakbij Stockholm stukken groter is. Ooit is er een Europacup II finale en UEFA cup finale gespeeld in Parken, dat dan weer wel.


Carlsberg heeft naast Tuborg een 3de merk dat het sinds 1964 bezit, Wiibroe dat oorspronkelijk uit Helsingør komt een stad op drie kwartier rijden noordwaarts van Kopenhagen. In 1840 nam Carl Wiibroe een brouwerij over en begon ook met gist cultivatie nadat Carlsberg ermee begon. In 1998 sloot Carlsberg de brouwerij en hevelde het merk over naar Kopenhagen. Wiibroe Pilsner bestaat sinds 1896 en is wat het zegt met een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel. Trouwens het eerste bierverhaal van dit jaar gaat over Carlsberg voor degene die het gemist hebben.
https://www.carlsberggroup.com/


Deel drie en nog één te gaan, de stand staat voor Carlsberg op 3-5.

Reacties

Populaire posts