Bier+Randzaken = Harp Lager - Ierland
Harp Lager
Het vierde Guinness verhaal en dit keer de niet zwart gekleurde brouwsels, maar een groot gedeelte richting goud en geel. Als men aan Guinness denkt komt dus als eerste zwart bier naar boven en dan de harp. Maar in Groot-Brittannië rond de jaren 50 kwam langzaam de continentale Lagers en Pilseners op en tot die tijd was het Bitter, Stout, Pale Ale wat de klok sloeg. Dus besloot Guinness in die ontwikkeling in te springen en werd het groots aangepakt.
Een brouwerij in Dundalk vlakbij de Noord-Ierse grens genaamd Great Northern die ze net hadden verkregen met de koop van brouwerij Smithwick's uit Kilkenny werd uitgekozen om een Ierse Lager te brouwen.
Brouwerij Great Northern werd omgebouwd om alleen ondergistend bier te brouwen en een Duitse brouwer met de naam Herman Muender ingehuurd om dat doel mogelijk te maken.
Er moest ook een naam worden geverzonnen voor het nieuwe Lager merk en de volgende suggesties kwamen voorbij Atlas, Cresta en Dolphin maar het werd simpelweg Harp en dat muziekinstrument was al het logo van Guinness. Over die harp heb ik het al gehad in het eerste Guinness verhaal en door hier te klikken kunnen jullie eventueel het teruglezen.
In 1960 is het geboortejaar van Harp en een jaar later kwam het op de Britse markt. Guinness maakte afspraken met de grootste brouwers van Groot-Brittannië die allen geen Lagers brouwden. De brouwerijen zijn Courage, Barclay & Simonds, Scottish & Newcastle, Bass en Mitchells & Butlers. Allemaal bestaan ze niet meer, sommige van hun brouwerijen zijn in eigendom van andere of bestaan nog als (obscuur) merk. In ieder geval deze club richtte een apart bedrijf op voor het merk en ze brouwden het bij een Courage brouwerij in Alton, Engeland. Deze brouwerij werd omgebouwd om alleen ondergistende Lagers te brouwen. Dat duurde tot 1979 toen verliet Courage en Scottish & Newcastle de club maar bleven franchisehouder.
De jaren 80 van de 20ste eeuw werd het allemaal minder in Groot-Brittannië behalve in Noord-Ierland daar doet het nog goed, ook wel in Noord-Amerika, Rusland, Nigeria en Italië. In Ierland is het ook tegenwoordig niet best want Heineken en Coors Light domineren daar de Lager markt. Guinness inmiddels Diageo geworden besloten in 2005 Harp van het merk Guinness te scheiden en onbegrijpelijk werd het muziekinstrument ook uit het logo gewerkt. Het oude zie je hieronder maar Noord-Amerika heeft de dans ontsprongen. Linksonder is het oude Oude Wereld artwork en rechts wat in Noord-Amerka gangbaar is en het zal wel om marketingtechnische redenen zijn, bovenaan onder titel zie je wat ze nu gebruiken.
Ik ben bang dat Diageo langzaam Harp aan het slopen zijn en alleen nog verkopen waar het wat oplevert. Sinds 2013 wordt Harp gebrouwen in St. James's Gate brouwerij te Dublin waar ook Guinness vandaan komt omdat wegens besparingen brouwerij Great Northern is verkocht. Het artwork ziet er strak uit en de tap heeft nog harp zo te zien hieronder.
Harp Lager dus en het heeft de klassieke heldere gouden kleur maar het alcoholpercentage kan per land verschillen. Ierland en het Verenigd Koninkrijk is het 4,3% en daarbuiten is het 5%. We gaan voor de Ierse versie en deze heeft een licht zoet bittere smaak en heeft lichte tonen van karamel. Maar er is meer goudkleurig bier en volgt nog een Harp variant en nog vijf andere bieren.
Harp Strong is een Imperial Pilsener en deze kom je tegen in Italië en als ik het goed heb is het alleen van tap verkrijgbaar. De kleur is helder goud en het alcoholpercentage van 6,3%. De smaak is aardig zoet met een matig bitter en het heeft tonen van karamel en zoete maïs.
Rockshore Irish Lager bestaat pas sins 2018 en met zijn 4% proberen ze de speciaalbier drinkende vrouw aan te spreken. Ze willen ook een beetje stoer over komen omdat het bier connecties moet oproepen met de Ierse Atlantische kust waar hoge golven op de ruige rotsen beukt. Het bier heeft een heldere gouden kleur, de smaak is licht droog bitter en heeft lichte tonen van citroen en wat karamel.
variant. De kleur is helder goud en de smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel.
Guinness Golden Ale en dat laatste is de ondergistende bierstijl van Engelse origine om de strijd met Lagers en Pilseners aan te gaan. Ook is dit bier een resultaat van The Brewers Project met de bedoeling dat een Guinness product niet altijd donker hoeft te zijn en is er ook sinds 2015 op de markt. Het bier heeft een alcoholpercentage 4,5% en heeft een helder donkergouden kleur. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van geroosterd mout en wat vaags aan karamel.
Guinness Irish Wheat ook een resultaat van The Brewers Project en antwoord op Hoegaarden, Blue Moon en Kronenbourg 1664 wat Witbieren zijn, alleen deze is de Brits/Amerikaans variant Wheat Ale en deze zijn hoppiger en citroeniger van smaak. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,3% en de kleur is troebel geel. De smaak is verfrissend licht friszurig en heeft tonen van sinaasappel, citroen en zelfs heel lichtjes banaan.
Reacties
Een reactie posten