Bier+Randzaken = Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA - Verenigde Staten / Delaware

 Dogfish Head

90 Minute

Imperial IPA


Paar jaar geleden schreef ik over bier en een bepaalde Amerikaanse staat wat op alfabetische volgorde ging. Dus dat thema kan enigszins terugkeren eens in de zoveel tijd, Alabama en Nevada heb ik opnieuw gedaan en nu komt de staat Delaware voorbij. Klik hier voor het verhaal van Delaware van toen te lezen. Groot is het niet want is ongeveer even groot als Zuid-Holland en Friesland gecombineerd, dus dat kan je wel in een dag een paar keer op en neer rijden. Op het plaatsje hieronder kan je de grote van de kleine staat opmaken.

 

De vlag is typisch voor een Amerikaanse staat met teveel tekst en een zegel erop geplaatst. Alleen hier zijn ze wat kleur betreft zijn wel origineel met gebruik van blauwgrijs en een zandgele ruit. Deze kleuren zijn afgeleid van het uniform van George Washington tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. De datum heeft te maken met dat Delaware de eerste was met het tekenen voor de Amerikaanse grondwet, daardoor zijn ze ook de allereerste staat van Amerika. Het zegel zelf en in midden van het wapen zien jullie een os, tarwe en maïs, dit symboliseert landbouw. Het zeilschip symboliseert zeehandel en scheepsbouw. De blauwe streep staat voor de rivier Delaware. Links staat een boer benadrukt nog eens het belang van landbouw in de staat. Rechts staat een soldaat wat staat voor het behoud van de verworven Amerikaanse vrijheidsideaal. Onderaan is er nog het motto "Liberty and Independence" wat "Vrijheid en Onafhankelijkheid" betekent en Amerikaanser kan niet.


Dat was de vlag en wat is er nog meer te beleven in deze kleine staat dat tevens een belastingparadijs is voor brievenbusbedrijven die van de belasting voordelen profiteren. De staat is onderverdeeld in drie counties en Delaware is de staat met de minste counties. Ooit hoorde ze bij Pennsylvania maar in koloniale tijden schafte ze de slavernij af in 1776, dat wilde de drie counties niet want daar waren ze afhankelijk van. Maar na de Amerikaanse Burgeroorlog werd het ook in Delaware eindelijk afgeschaft en frappant ze kozen wel de kant van het Noorden.


New Castle County is de meest noordelijkste en het meest verstedelijkt want het grenst aan Philadelphia wat de grootste stad van Pennsylvania is. De hoofdplaats van New Castle County is ook de grootste stad van Delaware, genaamd Wilmington. In 1638 kwamen de Zweden om hier een kolonie te stichten en noemden het Fort Christina. In 1655 schopten de Nederlanders onder Peter Stuyvesant de Zweden uit Noord-Amerika wat later ook de Engelsen met de Nederlanders deden. Ze zijn best trots op de Zweedse geschiedenis in deze regionen en er wordt aandacht aan gegeven.


Kent County ligt in het midden van Delaware en hier is ook de hoofdstad Dover te vinden. Het inwoneraantal is ongeveer 36 duizend en dat houdt in dat het een groot dorp of klein stadje is. Ook ligt het centraal in de staat en dat is de reden dat Dover de hoofdstad is. Er zijn een aantal museums te bezoeken en op het Dover International Speedway worden NASCAR races gehouden. Ten westen kan men de Amish in klederdracht tegenkomen met hun paard en wagen want deze protestantse geloofsgemeenschap leeft nog zoals ze begin 19de eeuw. Het oosten van Kent County moet het hebben van de stranden maar dan moet wel de zon schijnen, want het weer kan net zo zijn als hier in Nederland. 


Sussex County is de zuidelijkste van de drie counties en hier kwamen in 1631 de Nederlanders de boel koloniseren, in tegenstelling met New Castle County wat voor de Zweden waren. Ze stichtten een handelspost genaamd Zwaanendael wat de Engelse na de overname van de kolonie hernoemde naar Lewes. Daar is een museum Zwaanendael te vinden en het gebouw doet denken dat je in een Hollandse stad waant. Voor de rest moet Sussex County ook hebben van de stranden en noemen ze de regio Delaware Beaches. Het begint in het noorden bij Broadkill Beach zo naar Lewes, Cape Hentlopen, Rehoboth Beach, Dewey Beach, Bethany Beach en vele meer. Wie niet van stranden houdt kan ook naar een moeras genaamd Great Cypress Swamp waar men uren zoet kan zijn in een bootje vogels spotten.


Op naar het biergedeelte en in het verhaal over Delaware uit 2014 behandelde ik maar één brouwerij die zo wederom voorbij komt. Ook vermelde ik dat er maar elf brouwerijen waren en nu acht jaar later zijn het er 31,waar ik er vijf voorbij laat komen. Van de jongste brouwerij naar de oudste brouwerij is de volgorde. 



Brouwerij Crooked Hammock (2015) is het resultaat als iemand zijn kantoorbaan opzegt en zijn pak opbergt, dit heeft Rich Garragan gedaan en een brouwerij begonnen in Zwaandael eh ik bedoel Lewes in Sussex County. Dit stadje heeft een aardig strand en daar hebben de meeste biernamen mee te maken en de brouwerijnaam betekent letterlijk "kromme hangmat". Naast een brouwerij met proeflokaal hebben ze nog twee filialen en het motto is geniet van het leven. Beach Escape en letterlijk betekent dat "strand ontsnapping", wat op neerkomt dat ze ermee bijkomen op het strand mee bedoelen. Het bier is een Session IPA met een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is troebel oranje. De smaak is zoet maar eindigt droog bitter en heeft tonen van sinaasappel, grapefruit en citroen. Link naar brouwerij Crooked Hammock


Brouwerij Blue Earl (2014) is te vinden in het stadje Smyrna wat te vinden is in Kent County maar ook een beetje in New Castle County, een gegeven wat meer voorkomt in de Verenigde Staten. De brouwerijnaam heeft te maken met oprichter Ronnie "Blue" Earl Prince en is verzot van (Blues)muziek wat terugkomt in de biernamen. Honeysuckle Rose is een Blonde Ale is vernoemd naar het gelijknamige lied uit 1929 wat een Jazz nummer is van Fats Waller. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,1% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, honing, koriander en er schijnt kamperfoelie in het bier te zitten, honeysuckle in het Engels is. Link naar brouwerij Blue Earl



Brouwerij Mispillion River (2013) is te vinden in het stadje Milford dat zowel in Kent County ligt en een gedeelte in Sussex County, gescheiden door de rivier Mispillion. Deze rivier ontspringt zo'n vijf kilometer buiten Milford en zo'n 24 kilometer mondt het uit in de Atlantische Oceaan. Naar die rivier is de brouwerij vernoemd en de brouwerij ligt in Kent County waar ze goed bier willen brouwen voor iedereen. Yard Bird is een Lager en een bijnaam van de officiële vogel van Delaware, een kippenras genaamd Delaware Blue Hen. Trouwens elke Amerikaanse staat heeft een officiële vogel. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zacht licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en zoete maïs, een ode aan suffe Amerikaanse macro Lagers maar dan iets beter. Link naar brouwerij Mispillion River



Brouwerij Fordham & Dominion (1995) is te vinden in Dover de hoofdstad van Delaware. Eigenlijk het oprichtingsjaar 2007 want toen besloten brouwerijen Fordham en Old Dominion samen te gaan. Het Fordham gedeelte is het oudst en begon in Annapolis de hoofdstad van Maryland en verhuisde in 2003 naar Dover. Brouwerij Old Dominion is opgericht in 1989 in Ashburn in de staat Virginia vlakbij Washington. AB Inbev kocht de brouwerij en via via kwam het bij brouwerij Fordham terecht en zodoende gebruiken ze de jongste brouwerij oprichtingsjaar. Oak Barrel Stout en als je de naam vertaald krijg je "eiken vat" en de biernaam  is dus Stout, niet op een houten vat gelagerd maar de eikenhouten snippers tijdens het brouwproces. Het alcoholpercentage is 5,5% en de kleur is pikzwart. De smaak is zoetbitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, koffiemelk, beetje eik en ook een beetje rookmout. Link naar brouwerij Fordham & Dominion



Brouwerij Dogfish Head (1995) is te vinden in het stadje Milton wat vlakbij het eerder genoemde Lewes ligt. Oprichter Sam Calagione kwam in zijn jeugd tijdens vakantie naar een watergebied in de noordoostelijke staat Maine met de naam Dogfish Head. Wat tevens een haai is die daar voorkomt en er mooi uitziet als logo. Flink gegroeid in de jaren met café-restaurants in Milton, Lewes, Rehoboth Beach en zelfs in Miami, Florida. Brouwen veel soorten bier waaronder klasse IPA's en een interessante serie bieren gebaseerd op archeologisch onderzoek. In ieder geval werden ze overgenomen door Boston Beer Company in 2019 en ze mogen hun ding blijven doen. 90 Minute IPA en ik zal de biernaam proberen uit te leggen. Het eerste gedeelte heeft te maken met de kooktijd van het wort, het beste is dat tussen de 60 á 120 minuten is, korter kan ook. Hoe langer je het kookt kunnen de volgende dingen gebeuren.
  • Het suiker karamelliseert meer en dus krijgt het bier meer kleur. 
  • Dimethylsulfide (DMS) een chemische stof ontstaat dat bier ongewenste smaak en aroma zoals kool en gekookte maïs zal verdwijnen. 
  • Het hop zal meer bitterheid afgeven.
  • Smaken zoals karamel, rozijnen, melasse en brood zullen toenemen.
  • Eiwitten en enzymen zullen samenklonteren en afdalen naar de bodem als trub. Het overhevelen van het wort naar de gistingsvat zal het bier wat helderder maken.

Het tweede gedeelte Imperial IPA en dat is een andere naam voor de bierstijl Double IPA, de bierstijl met een hoog hopgehalte en hoog alcoholpercentage. Alleen dit bier heeft een alcoholpercentage van 9% wat eigenlijk een Double IPA is maar dat terzijde. Ook brouwen ze een 60 Minute IPA en 120 Minute IPA, alleen ik heb voor dit bier gekozen want ooit eens gedronken. 90 Minute IPA heeft een helder oranje kleur, de smaak is heftig droog bitter met een zoetje. Tonen van een flinke bak citrusvruchten, karamel en wat kruiden, eigenlijk een geniale Double IPA. Link naar brouwerij Dogfish Head


Delaware part II en misschien komt er ooit een part III, maar ieder geval verderop in dit jaar doe ik een part II over een andere Amerikaanse staat. Tenslotte nog een filmpje.













Reacties

Populaire posts