Bier+Randzaken = Krušovice Královské Černé - Tsjechië

 Krušovice Královské Černé

Královský pivovar Krušovice en dat is Tsjechische voor "Koninklijke brouwerij Krušovice". Dat laatste is een plaats in de regio Midden-Bohemen en dat eerste leg ik zo uit want Tsjechië is een republiek en geen koninkrijk. Nou heb ik een paar jaar geleden een bierverhaal geschreven over wat Heineken doet in Tsjechië en kwam een Krušovice bier voorbij, wie dat wil teruglezen dan moet je hier klikken. Gelezen? Gaan we verder en Krušovice is een klein dorp met ongeveer 600 inwoners, dus niet veel. Het ligt op zo'n 55 kilometer ten westen van de Tsjechische hoofdstad Praag. Op de kaart hieronder hebben jullie een idee waar Krušovice ligt in Midden-Bohemen wat in het Tsjechisch "Středočeský kraj" is.

Om te beginnen is de brouwerij in dit verhaal ontstaan in 1517 als onderdeel van een boerderij wat in die tijd vrij normaal was. De lokale gaf toestemming aan boeren in en rond Krušovice om bier te mogen brouwen, dus men vermoed dat de brouwerij is ontstaan in 1517. Met zekerheid te vertellen is dat een edelman genaamd Jiří Bírka de boerderij verkreeg in 1581 wat het officiële oprichtingsjaar is. Volgens gegevens uit die tijd had de brouwerij één gistkelder, zes bierkelders, twee hopvelden, twee molens en een bar. Ook staat er in die gegevens dat Jiří Bírka de brouwerij te koop heeft aangeboden aan keizer Rudolf II (1552-1612) van het Heilige Roomse Rijk (heerste van 1576-1612). Als Rudolf V was hij ook aartshertog van Oostenrijk (heerste van 1576-1608). De heerser was ook koning van Bohemen (heerste 1576-1611) en daarom gebruiken ze "Koninklijke brouwerij" plus dat zijn kroon het logo siert.


In 1583 werd Rudolf II officieel eigenaar van de brouwerij en liet het leveren aan de 
Praagse Burcht (Pražský hrad) waar hij resideerde. Het Krušovice bier kan er nog steeds gedronken worden in deze toeristische attractie heden ten dage en als je er toch bent wandel over de Karelsbrug (Karlův most) heen. Verder met de geschiedenis en met godsdienstoorlogen die Europa teisterden maar ook de brouwerij, deze werd geplunderd in 1620 en plunderaars vonden het bier erg lekker. In 1682 ging de brouwerij over in handen van de machtige ambitieuze edelman Arnošt Josef van Valdštejna (1654-1708). De jaren o zeg maar de eeuwen die volgde ging de brouwerij over in handen van edelman tot edelman. Dat was een reden dat de brouwerij zo lang bestaat door dat de adel eigenaar was, maar ook de locatie op de handelsroute van Praag naar Duitsland. De overvloed aan grondstoffen voor het brouwen van bier werkt uiteraard ook mee.


Na de Tweede Wereldoorlog werd de brouwerij staatbezit want de communisten hadden de macht wat duurde tot de val van het IJzeren gordijn in 1991. Wel bleef het tot 1993 tegenstrijdig een staatsbedrijf tot het bedrijf onafhankelijk verder kon, jaren van communisme hadden sporen achtergelaten. In 1994 kwam de brouwerij in handen van de Duitse brouwerijgroep Binding en werd alles gemoderniseerd. Binding werd in 2002 onderdeel van de brouwerijgroep Radeberger en in 2007 verkochten ze Královský pivovar Krušovice aan Heineken. Dat was 442 jaar geschiedenis en zal nu wat bieren van ze behandelen.


Één bier heb ik eens van ze behandeld en dat was 
Krušovice Královská Ležák en is terug in het Heineken verhaal over Tsjechië. Wees niet getreurd ze brouwen er meer.


Královský Originál 10 en dat betekent "koninklijke origineel", die 10 staat voor de Ballingschaal. Het bier is een Pilsener wat in Tsjechië alleen in de stad Plzeň mag heten, de geboorteplek van de bierstijl. Het alcoholpercentage is 4,2% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht droog bitter van smaak met tonen van karamel en een licht grassig aroma. Královský Ležák 12 en dat is Tsjechisch voor "koninklijke Lager". In Tsjechië is het alcoholpercentage van een Pilsener rond de 4 á 4,5%, alles daarboven wordt Ležák oftewel Lager genoemd. Dit bier heeft een alcoholpercentage is 5% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel.           Královské Černé en dat betekent "koninklijk zwart" en dit bier is de Tsjechische variant op de ondergistende bierstijl Dunkel. Van origine een Duitse bierstijl en die zijn rond de 4,5% á 6% en zijn moutiger, bij de Tsjechen gaat het iets anders. Daar heten ze Tmavý en is alcoholpercentage van 3,5% tot de 6%, meer geroosterde mout smaak maar hoeft niet en hoppiger. 
Tmavý betekent donker net zoals Dunkel. Královské Černé heeft een alcoholpercentage van 3,8% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van chocolade en geroosterd mout.


Nog maar een keer even Balling uitleggen en dat is een instrument om de dichtheid van een vloeistof te bepalen bij 17,5ºC. Deze meting is gebaseerd op het vlotterprincipe, waarbij het suikergehalte rechtstreeks in gewichtsprocenten wordt aangegeven. Dan volgt er de link en geen filmpje want alles is in het Tsjechisch. Link naar Královský pivovar Krušovice
Reacties

Populaire posts