Bier+Randzaken = Monty's Dark Secret - Wales

 

Monty’s 

Dark Secret


Brex-beer-it-thema deel 68 en dit keer is het Welse behouden graafschap Powys aan de beurt wat tevens ook een graafschap. De reden hiervoor is dat in dit gedeelte van Wales nogal dunbevolkt is. Het is ook het grootste deelgebied van Wales en vaak is het geval de eerder benoemde lage inwoneraantal het gevolg. Ook het landschap kan er aan meehelpen vooral als het er erg bergachtig is, maar een woestijn, regenwoud, toendra en een ander landschap wil er ook meehelpen aan de grootte van een deelgebied. Powys is iets groter dan twee keer de provincie Drenthe en heeft ongeveer 133 duizend inwoners.

Powys is ook zo'n gebied dat het bergachtige landschap ervoor zorgt dat reizen door het behouden graafschap langer duurt. Wie de trein neemt zal opvallen dat er lange stukken enkelspoor liggen wat vertraging kan opleveren met tegenliggers. Treinen kunnen elkaar alleen passeren op stations waar de ene moet wachten op de andere. Aan de andere kant is het landschap voortreffelijk om daar druk over te maken. Er zijn twee passagierslijnen en ze hebben een naam namelijk, Heart of Wales Line en de Cambrian Line. De eerste in het Wels heet het Rheilffordd Canol Cymru en de lijn begint in het Engelse Craven Arms en gaat in zuidwestelijke richting door Powys naar het kuststadje Llanelli. De tweede lijn heet in het Wels Llinell y Cambrian en begint in het Shrewbury en gaat westwaarts richting Pwllheli een andere kustplaats. De twee lijnen komen elkaar niet tegen in Powys en daardoor is geen mogelijkheid om over te stappen.


Het Brecon Beacons National Park en dat heet in het Wels Parc Cenedlaethol Bannau Brycheiniog is een toeristische plek in het zuiden van Powys. De heuvels hier halen hoogtes van 800 meter en een beetje meer. Ideale plek voor een sportieve vakantie waar men kan wandelen, fietsen, mountainbiken, rotsklimmen, vissen en eventueel deltavliegen. Zelfs als het 's-nachts pikdonker is kan men bij heldere hemel genieten van de Melkweg. In West-Europa is dat bijna niet meer mogelijk wegens al het licht 's-nachts maar dit gedeelte van Powys is zo afgelegen dat het mogelijk is. Het gebied in Brecon Beacons National Park is daarvoor zo bedoeld en het zijn Dark Sky Park, in Nederland zijn er twee namelijk op Terschelling en het Lauwersmeer.Dit ruige landschap is op biergebied bescheiden aanwezig met acht brouwerijen op dit moment en zal er vier behandelen met hun bieren. Begin met de oudste en zodoende komt de titel van het verhaal niet als het laatst.


Heart of Wales Brewery (2007) is te vinden in de kleinste stad van Groot-Brittannië met een inwoneraantal van 850, het stadje heet Llanwrtyd Wells. De brouwerij is onderdeel van Neuadd Arms Hotel waar men achter kwam dat men wel interesse had in een lokaal bier. Zelfs prins Charles en zijn vrouw heeft een bezoek gebracht aan de brouwerij. Welsh Black is een Stout met een alcoholpercentage van 4,4% met een pikzwarte kleur. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, beetje chocolade, enigszins koffie en een toefje zoete drop. Link naar Heart of Wales Brewery Monty's Brewery (2009) is te vinden bij het gehucht Hendomen wat bij het wat grotere Montgomery hoort en voor die plaats is er ook een Welse naam namelijk Trefaldwyn. De brouwerij heeft zijn naam te danken aan die plaats waar het een afkorting van is net zoals de beroemde Britse veldmaarschalk uit Tweede Wereldoorlog. De brouwerij is snel gegroeid in korte tijd en ze willen zo milieuvriendelijk brouwen. Ook zijn ze er voor mensen met coeliakie die gluten niet tolereren. Dark Secrets is een glutenvrije Oatmeal Stout en de naam van het bier slaat op de ideale nachthemel van Powys. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is pikzwart. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en koffie. Link naar Monty's Brewery Lucky 7 Beer Company (2007) is te vinden in het plaatsje Hay-on-Wye en Welse naam is Y Gelli Gandryll, Hay gedeelte betekent hetzelfde als Den Haag en Wye is een rivier. Ook valt op de dozijn aan boekwinkels in dit dorp en er is een jaarlijks boekenfestival. De brouwerij brouwt moderne bierstijlen die mensen moet aangenaam verassen want de oprichter was zo verrast door zijn eerste creaties dat iedereen ervan genieten. Rococoa is een Milk Stout en die bierstijl wordt gebrouwen met lactose, het pikzwarte bier heeft een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, koffie, vanille, lactose en muscavado suiker. Link naar Lucky 7 Beer Company 


Wilderness Brewery (2018) uit het stadje Newtown wat dan weer in het Wels Y Drenewydd is. Dit plaatsje doet zijn naam eer aan want in 1967 aangewezen als groeikern, zoiets wat Zoetermeer in Nederland is. Deze brouwerij zou niet misstaan in België en doet zijn naam eer aan want ze zijn gespecialiseerd in het brouwen van Saison, Sour en Wild Ale. Maar ook andere bierstijlen brouwen ze en barrel-aging gaan ze ook niet uit de weg. Dit levert interessante verassingen op vooral als een Pilsener verder late rijpen op een witte wijn vat met de gistsoort Brettanomyces anomalous. Paint The Sky heeft een helder gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is licht droog bitter met een verfrissende zuurtje waar ook droge fruitige wrangheid erdoor heen loopt. Tonen van citroen, hout en een beetje witte wijn. Link naar Wilderness Brewery 


Dat was Powys en het volgende Brex-beer-it verhaal speelt zich af in Schotland, tenslotte volgt er een filmpje.
Reacties

Populaire posts