Bier+Randzaken = Ožujsko - Kroatië

Ožujsko 

Het vijfde verhaal over een brouwerij het Noord-Amerikaanse Molson-Coors bezit en dit keer zijn we in Kroatië. En ook hier zijn ze door de fusie/overname van AB-Inbev met SABMiller hier terecht gekomen want anders kreeg het bedrijf teveel monopolie. Dus ze moesten er een hoop van de hand doen en in Kroatië verkreeg op deze manier in 2012 Zagrebačka pivovara, wat letterlijk brouwerij Zagreb betekent. Zo weten we ook waar de brouwerij bevindt namelijk in de hoofdstad van Kroatië.


Zoals jullie zien is de brouwerij in 1892 opgericht door wat brouwers uit de wijk Gornji Grad wat Kroatisch is voor "bovenstad". Dit is een mooi stukje Zagreb en onderdeel van het centrum bereikbaar klimmend per voet, auto of met de kabelbaan. Trouwens de "beneden stad" oftewel Donji Grad heeft ook genoeg te bieden. Verder met die brouwers die waren erover eens dat er geen ruimte meer was om de groeiende bevolking van bier te voorzien. Zagreb hoorde in die tijd bij het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk en wel in het Hongaarse gedeelte met een eigen identiteit. Een lokale graaf was bereid om in een nieuwe brouwerij te investeren en er werd gebouwd buiten de stad in de wijk Črnomerec ten westen van het centrum.


Črnomerec was en is bedoeld voor industrie en men besloot de brouwerij zo modern voor die tijd te bouwen dat ze als eerste in Zagreb elektriciteit opwekte en vijftien jaar eerder dan rest van de stad. Met die elektriciteit konden ze ook ondergistend brouwen oftewel Lager en Pilsener het gehele jaar door, zonder die elektriciteit is dat erg lastig. Daarom popten ondergistende bierfabrieken uit grond eind 19de eeuw, zoals bijvoorbeeld in Nederland Heineken en Amstel
Voor de bewoners was dit gebouw een wereldwonder dat 's-nachts licht gaf en er kwam goed bier vandaan.


In al die tijd tot vandaag is Zagrebačka pivovara de grootste brouwerij de grootste van Kroatië en één van de grotere in Joegoslavië. Toen dat land in vele stukken uit een viel in 1992 met een oorlog erbij kwam de bouwerij in problemen. In 1994 nam het Belgische Interbrew wat nu AB-Inbev de boel over en trouwens Kroatische  concurrenten werden door andere buitenlandse grootmachten overgenomen. De overname hield wel in dat er werd gesneden in producten en de brouwerij werd gerenoveerd. In 2008 werd de 2de brouwerij van de wereld SABMiller overgenomen waar ik in het begin van het verhaal al overhad. Een investeerdersgroep richtte StarBev op voor de brouwactiviteiten in de oostelijke regionen van Europa en ook Zagrebačka pivovara hoorde daarbij. Dat StarBev kon het niet aan en had al 2010 wat brouwerij afgestoten en 2012 kwam de brouwerij in handen van Molson-Coors.


Ožujsko en we gaan verder met meest gedronken biermerk van Kroatië en bestaat ook sinds 1892. De naam van bier betekent in het Nederlands letterlijk "maart" en vooral die elektriciteit en stoommachine kon men tot de maand maart fatsoenlijk brouwen en daarna moest men tot eind september wachten tot het weer kon. Deze Lager wordt dus het hele jaar gedronken en wordt liefkozend Žuja genoemd. Wie naar Kroatië gaat zal dit bier tegenkomen ook het (rood-witte) schaakbordpatroon gebruiken ze op hun artwork.


Ožujsko heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, nog lichtere tonen van toast en een licht grassig aroma. Van dezelfde brouwerij is er ook een bier sinds 1925 genaamd Tomislav en die is een stuk steviger en wie hier klikt kan het bierverhaal daarover lezen.  


Daar zijn nog bieren van het merk Ožujsko maar dat zijn Radlers en alcoholvrije gevallen. Het volgende Molson-Coors verhaal ergens volgende maand brengt ons in de Verenigde Staten, volgt nog een link en een filmpje. Link naar Ožujsko

 

  


Reacties

Populaire posts