Bier+Randzaken = Kubuli - Dominica

 Kubuli
Het wordt weer eens tijd voor een bierverhaal met een specifiek Caribisch eiland in de hoofdrol, en dit keer is het Dominica wat niet mag worden verward met de Dominicaanse Republiek wat een compleet ander land is. Wie het verschil wil weten kan dit filmpje hieronder bekijken.Verder met Dominica, op de kaart hierboven heb ik het onderstreept en ligt tussen de Franse eilanden Guadeloupe en Martinique in. Het eiland heeft een oppervlakte van 750 km2 en heeft een breedte van 26 km en lengte van 47 km. Van de Caribische eilanden is Dominica wel een van de ruigste en natuurlijkste. Het heeft de hoogste bergen van de Kleine Antillen waarvan de hoogste 1447 meter. Ook zijn er zes slapende vulkanen, wat zwavelbronnen en het op een na grootste kokende meer van de wereld. De hoofdstad is Roseau en het eiland heeft ongeveer 71 duizend inwoners.


Dit eiland heeft niet veel stranden zoals zijn buren maar heeft wel veel mogelijkheden om te snorkelen en duiken. Behalve vissen kan men in de wateren ook Caribische lamantijnen (soort zeekoe), potvissen en bultruggen. Zeeschildpadden die bedreigd zijn gebruiken het eiland. Die dieren komen aan wal van april tot oktober om eieren te leggen op die kleine stranden, daar wordt opgelet dat alles goed gaat. Vooral als de eieren uitkomen en de kleintje naar de zee willen is het gevaarlijk, door dat in goede banen te leiden kunnen er veel overleven. In de zee is weer een ander verhaal maar als er genoeg het zoute water halen. De soorten zijn onder ander de soepschildpad, lederschildpad en karetschildpad. 


Valt ook op hoe veel regenwoud er is op dit eiland in tegenstelling tot de andere eilanden. Dat is dankzij de te steile bergwanden waar men geen plantages kon aanleggen en houtkap is er ook niet ideaal 
zodat het regenwoud bewaard is gebleven. Deze ontoegankelijkheid heeft er ook voor gezorgd dat de oorspronkelijke bevolking de Cariben hier kunnen leven, al zijn het er 3000 duizend. Maar door toerisme blijft hun cultuur redelijk intact want die willen wel traditionele Carib handgemaakte spullen kopen. Ze hebben een eigen gebied in het oosten van Dominica. Dus originele klederdracht, dans, huizen en dergelijke voorhanden.


Het oerwoud is ideaal om er te wandelen en wel voor de wat ervaren wandelaar, want de combinatie bergwanden en oerwoud is knap lastig. Maar het brengt je wel naar het eerder genoemde 
één na grootste kokende meer van de wereld, Boiling Lake. Er zijn ook andere meertjes en watervallen die wat vriendelijker zijn. Tenslotte het eiland heeft 365 stromen, dus een riviertje voor elke dag. Wie geluk heeft kan heel misschien de nationale vogel van Dominica tegen komen namelijk de keizersamazone. De vogel is door bejaging, teloorgang leefgebied en orkanen die af en toe het eiland teisteren flink achteruitgegaan. Voor 2017 was de soort aardig stabiel maar orkaan Maria was desastreus en de papagaai heeft een populatie van 50 exemplaren in het wild. De vogel staat op de vlag van Dominica en valt op door zijn paarse verendracht.


Dan gaan we tenslotte naar het biergedeelte van het verhaal en de geschiedenis van 
Dominica Brewery and Beverages was nogal lastig te achterhalen. De brouwerij is te vinden in de hoofdstad Roseau en als ik het goed heb begrepen bestaan ze sinds 1995. De brouwerij kwam in 2006 een tijdje in handen van het Deense Royal Unibrew die de brouwerij doorverkocht aan Cervecería Nacional Dominicana. Dit is de grootste brouwerij uit het Caribische gebied en is te vinden in de Dominicaanse Republiek, het land waar soms verwarring over onstaat over de naam. In 2012 nam AB-InBev de brouwerij in de Dominicaanse Republiek over en zodoende ook Dominica Brewery and Beverages. Wel werd de brouwerij verwoest in 2017 door de eerder genoemde orkaan Maria en is er iets nieuws neergezet om verder te gaan.


Kubuli is het bier dat er ook is sinds 1995 en een trots is geworden van Dominica. Deze Lager heeft zijn naam te danken aan het Carib volk wiens naam voor het eiland was Wai‘tu kubuli. Dat betekent letterlijk "hoog is haar lichaam" wat duidelijk slaat op de hoge steile bergen van Dominica. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van citroen en pietsjes karamel. Dit bier is bedoeld om de dorst te lessen en van alle Caribische bieren is het één van de betere.


Dit was Dominica een Caribische bestemming voor de ecotoerist en volgt nog de Facebookpagina en een filmpje. Facebookpagina van Kubuli

Reacties

Populaire posts