Bier+Randzaken = Miqu'Ale La Blonde - Saint-Pierre en Miquelon

 

Miqu'Ale 

La Blonde


Het vorige bierverhaal ging over bier in Bermuda het laatste overgebleven Britse bezit in Amerika en dat kan ik ook doen met laatste overzeese gebiedsdeel van Frankrijk. Ik doel op het kleine archipel Saint-Pierre en Miquelon wat ten zuiden van het Canadese eiland Newfoundland voor de kust ligt. Paar jaar geleden kwam Saint-Pierre en Miquelon heel kort voorbij in het bierverhaal over de provincie Newfoundland & Labrador om te laten zien dat er een klein stukje Frankrijk in de buurt te vinden is. Toen was er nog geen brouwerij maar nu wel wat zo behandeld wordt. 
Frankrijk verloor Zevenjarige Oorlog (1756-1763) en als resultaat moest zijn enorme koloniën opgeven aan de Britten in Noord-Amerika. Ze mochten wel de acht eilanden die Saint-Pierre en Miquelon vormen waar de wateren eromheen gebruiken om te vissen op kabeljauw. Ook mochten ze nog vissen rondom Newfoundland en de vangst verwerken aldaar als ze daarna maar weergingen. Wat niet altijd gebeurde en zodoende heeft Newfoundland aardig wat geografische Franse namen. Officieel is de vlag de Franse en de officieuze zie je hieronder, zal uitleggen wat het symboliseert. Aan de hijszijde ziet men de vlaggen van Baskenland, Bretagne en Normandië waar de meeste bewoners van het archipel vanaf stammen. Het schip is van ontdekkingsreiziger Jacques Cartier die op 15 juni 1536 aankwam op de eilandgroep.Canadezen die Frans willen leren gaan als het kan naar 
Saint-Pierre en Miquelon behalve die uit Quebec want die spreken al Frans wat anders is. De Franse cultuur is hier goed aanwezig en de beste Franse cuisine van Noord-Amerika is ook hier te vinden. De grootte van het archipel is iets kleiner dan het Nederlands-Caribische eiland Bonaire. Op de kaart een stuk hierboven zien jullie het eiland Saint-Pierre waar ook de gelijknamige hoofdstad te vinden is en er zijn ongeveer 5500 duizend inwoners. Voor de kust van Saint-Pierre liggen vijf kleine eilandjes waarvan Île aux Marins interessants is door het verlaten dorpje, in de jaren 60 vertrok de laatste familie.


Het Miquelon gedeelte bestaat uit drie voormalige eilanden die één geheel zijn geworden door een door natuur gevormde lange zandduin waar nog wat is aan gesleuteld door mensen handen. Het noordelijkste voormalige eiland is Le Cap waar hoofdplaats Miquelon te vinden is. Daarna komt het eiland Miquelon ook Grande-Miquelon genoemd en in het zuiden Langlade wat bekend staat als Petit-Miquelon. Het eiland Saint-Pierre past tien keer in Miquelon en heeft maar ongeveer 600 inwoners. 


Wie van veel wind, regen, mist, hele korte zomers, kou en sneeuw houdt ziet hier goed op deze rotsachtige aanzienlijke vlakke eilanden. Saint-Pierre en Miquelon leent zich goed voor wandelingen want het gebied is niet zo groot al heeft de hoofdstad Saint-Pierre wat steile straten. Nogmaals het eten en vooral gerechten van vis en zeevruchten zijn er heerlijk op zijn Frans. Let op wel reserveren want het aanbod restaurants is er beperkt, vooral op Miquelon. Ook geldt dat voor hotels want die zijn er ook niet veel van. Je kan er komen via een overstap op Canadese vliegvelden en in de zomer is er een rechtstreekse vlucht vanaf Parijs. 


Brasserie Artisanale de l'Anse (2017) en is te vinden vlakbij het dorp Miquelon. De brouwerij is ontstaan na tien jaar hobbymatig brouwen en de stap naar professioneel werd gezet na de conclusie dat het overzeese gebiedsdeel wel een brouwerij kan gebruiken. Het biermerk van ze is een woordspeling van Miquelon namelijk Miqu'Ale, op zich slim bedacht door het woord ale te gebruiken. 


Miqu'Ale La Blonde is het eerste en meest gedronken bier van ze en is het enigste die ik behandel, met als reden dat er het meest bekend hoe deze smaak. Deze Blond Ale heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is troebel goudgeel. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, karamel, marsepein en iets van honing en kruiden. Ook brouwen ze nog een Witbier, Red Ale, Stout en IPA om een idee te geven.


Het biergedeelte is wat kort en ze hebben alleen een Facebookpagina maar zo hebben we een idee wat Saint-Pierre en Miquelon te bieden heeft. Volgt er nog een filmpje. 


Reacties

Populaire posts