Bier+Randzaken = Ur-Krostitzer Schwarzbier - Duitsland

 Ur-Krostitzer Schwarzbier




Het tweede bierverhaal over een brouwerij van de Radeberger Gruppe en voor het gemak blijven we in de deelstaat Saksen. Het vorige bierverhaal speelde zich af in het stadje Radeberg en dit keer gaan we Krostitz, zo'n 140 kilometer westwaarts. Zoek Leipzig op de kaart en dan ligt het stadje Krostitz er ten noorden van.  


Nu we weten waar Krostitz ligt gaan we verder met Krostitzer Brauerei en laat ik eerst wat geschiedenis. In 1534 verleende hertog George van Saksen het recht om te brouwen aan Hans Wahl, een lokale ridder. Dan zijn er wat decennia weinig informatie wat er gebeurt maar er in 1631 is er weer een voetnoot in de geschiedenis. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) deden de Zweden onder koning Gustaaf II Adolf (1594-1632) het heel goed. Gustaaf II Adolf gebruikte oorlogvoering met bewegelijke manoeuvres, samenwerken van verschillende legeronderdelen en sneller laden en schieten. Hij was niet de eerste hiermee maar verbeterde het significant dat zijn tegenstanders er geen raad mee hadden. 


Eigenlijk verloor hij bijna geen veldslag en dus ook oorlog, onder hem groeide Zweden tot een supermacht. Hij en zijn leger was op weg om slag te leveren en kwam zodoende bij Crostitz, wat toen de schrijfwijze was van Krostitz. Daar vroeg hij aan een lokale waard iets om zijn dorst te lessen en deze kwam met een kroes Krostitzer bier. De koning was onder de indruk van het bier en beloonde de waard met een gouden ring ingelegd met een robijn. De slag bij Breitenfeld was een grote overwinning maar een jaar later sneuvelde de koning bij de slag bij Lützen waar hij van paard werd geschoten.


Ondanks dat 
Gustaaf II Adolf een Zweed is en diep in het Heilige Roomse Rijk vocht vinden ze in Krostits hem een held. Op het gemeentewapen staat hij recht bovenin en bij de brouwerij gebruiken ze hem als beeldmerk. Vanaf 1738 wordt het wat duidelijker betreft wat ze doen, het brouwrecht gaat paar keer over op andere eigenaar, de toen bekende bierstijlen worden genoemd, wat ze produceren. Vanaf 1848 komt de brouwerij in private handen en de familie Oberländer maakt er een echte bierfabriek van. Met elke trend doen ze mee en als ik het goed begrijp gaven ze de uitvinder van het bierviltje een kans.


Dan zijn we aanbeland bij de Eerste Wereldoorlog en op het hoogtepunt was zo'n beetje het hele mannelijke personeel naar het front. Maar daarna ging het langzaam weer lopen en werd er ook flink geleverd in de grote stad Leipzig. Dan nog de biermerknaam Ur-Krostitzer even uitleggen en dat doen sinds de jaren 20 omdat een brouwerij uit Leipzig schaamteloos een bier brouwde genaamd Crostitzer. Ur is een afkorting voor origineel en bescherming van namen in die tijd was wat lastiger. In de jaren 30 werd de naam van Crostitz veranderd naar Krostitz en de brouwerij volgde. 


Na de Tweede Wereldoorlog liep het snel weer goed nadat de Amerikanen dit deel van Duitsland hadden ingenomen. Het Amerikaanse leger had dorst en nadat het gebied werd overgedragen aan de Russen werd hun dorst ook gelest. Inmiddels hoorde Kostritz bij de DDR en werd het bedrijf volgens communistisch gebruik genationaliseerd. De reputatie van bier uit Krostitz bleef uitstekend dat het werd geserveerd bij de Deutsche Reichsbahn, de Oost-Duitse spoorwegen. Ook hadden de communistische Oost-Duitsers een keten van staatswinkels met wat duurdere producten, hier kon men Schwedenquell het luxe-bier van Krostitzer kopen.


Na de eenwording van Duitsland kwam in 1991 Krostitzer Brauerei in handen van Binding-Brauerei uit Frankfurt am Main en tenslotte uiteindelijk bij de Radeberger Gruppen zou gaan horen. In die is het nodige gemoderniseerd en kunnen ze nog wel nog jaren mee, in ieder geval de 500 jaar halen. Nu volgen drie bieren van ze en allemaal ondergistend.


Schwedenquell Pils en het etiket is niet veranderd met die uit de DDR tijd. Dit biermerk voldoet goed aan Ostalgie oftewel nostalgische gevoelens voor Oost-Duitsland. De biernaam betekent "bron voor de Zweden" en dat heeft uiteraard te maken met Gustaaf II Adolf. Deze helder goudkleurige Pilsener heeft een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, citroen en een grassig aroma.



Ur-Krostitzer 
Feinherbes Pilsner en ook een Pilsener maar wel "licht droog", want dat betekent het tweede woord. Dus iets meer hop hebben ze gebruikt maar te "te droog" want iedereen moet het kunnen drinken. Het alcoholpercentage is 4,9% en uiteraard die fijne heldere gouden kleur. De smaak is licht droog bitter met tonen van citroen, karamel en een grassig aroma.



Ur-Krostitzer Schwarzbier en is tevens ook een ondergistende bierstijl. Doordat Köstritzer Schwarzbierbrauerei uit Bad Köstritz zo'n beetje verantwoordelijk voor de heropleving van de bierstijl zijn er vaak anderen die mee willen liften op het succes. Krostitzer Brauerei deed mee en hebben hun naam mee want die lijkt op Köstritzer Schwarzbier. Ze hadden nog een oud recept liggen uit vervlogen tijden en dat zal iets bovengistend zijn geweest maar in ieder geval ze hebben er één. De kleur is helder donkerbruin/oranje met rode gloed en het alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is licht zoet bitter met een droogje en heeft tonen van geroosterd mout, karamel en iets van gedroogd fruit.


Dit was de tweede brouwerij van de Radeberger Gruppe uit Saksen en de volgende is ook in deze deelstaat te vinden. Wie hier klikt komt bij de en ook nog een filmpje in het Duits over de brouwerij.




 

Reacties

Populaire posts