Bier+Randaken (extra Verhaal) = Veltins Pilsener - Duitsland

 Veltins Pilsener
Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Duitsland om de UEFA Nations League waar je wat aan hebt als je de gewone kwalificatie verprutst. Dus (grote) commerciële brouwerijen lenen zich goed voor dit soort verhalen en met Duitsland is die bron bijna onuitputtelijk. Zodoende een mooie reden om Brauerei C & A Veltins eens te behandelen.


Bij het Landbier/Kellerbier/Zwickl en dergelijke uitleg bierverhaal heeft eens een merk van ze titel van het verhaal mogen dragen, klik hier om het terug te lezen. Ook hadden ze een plekje in een bierverhaal over diverse merken Duitse Radlers, ook die is terug te lezen door hier te klikken. Zo komen er nog andere van deze bierstijlen voorbij met wat andere van Veltins.


Het komt ook mooi uit dat Brauerei C & A Veltins 200 jaar bestaat op het moment van schrijven. In 1824 begon in Grevenstein een mini-stadje Franz Kramer een herbergier ook bier te brouwen. Grevenstein heeft tegenwoordig net geen 900 inwoners en hoort bij de gemeente Meschede wat zo'n 60 km ten oosten van Dortmund ligt. Het ligt in de natuurrijke streek Sauerland waar men wel eens vakantie heeft gevierd. Franz verkocht op den duur ook zijn bier andere herbergen in de omgeving. In 1852 nam Clemens Veltins de regionaal succesvolle brouwerij en herberg over. Voordat Clemens de brouwerij had hij zes jaar gereisd en was zelfs in Milwaukee, de bierhoofdstad van Verenigde Staten geweest om het brouwersvak te verfijnen. De brouwerij groeide en in 1883 aan de rand een nieuwe brouwerij gebouwd.


Met moderne stoommachines en een ijsmachine konden ze de opkomende ondergistende bieren gaan brouwen. Inmiddels waren ook zijn zonen, de tweeling  Carl en Anton bij het bedrijf betrokken om het vervolgens in 1893 van hun vader over te nemen.  En zo weten we nu wat C & A betekent in de brouwerijnaam en heeft niks te maken met een bekende kledingzaak. Elke moderniteit dat op hun pad kwam wat met een brouwerij te maken implementeerden ze. Zo ook bijvoorbeeld  een elektrisch verlichtings- en stroomsysteem geïnstalleerd en dat was een primeur in het Duitse keizerrijk. In 1913 nam Carl Veltins junior het over en die besloot 1926 enkel nog Pilsener te brouwen.


Carl jr liet ook een bottelrij installeren en de koelmachines werden gemoderniseerd, ook het wagenpark werd uitgebreid. Wat zeker meehielp was de waterbron die van de brouwerij eigendom werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging de brouwerij dicht en dat duurde tot 1949 wanneer de brouwerij weer open ging. In 1964 nam Rosemarie de dochter van Carl jr de brouwerij over en maakte van het lokaal bedrijf een regionaal bedrijf. Daar bleef het niet bij en de groei ging door en als de brouwerij verbetert kon worden werd dat gedaan. Begin jaren 90 was de familiebrouwerij een landelijk geworden en begon in 1993 ook te exporteren. In 1994 overlijd Rosemarie en kwam haar dochter Susanne. 
Zij ging ook verder met het beleid van gestage groei en het bedrijf bij te tijd te laten blijven. Dus nu komen wat bieren van de 7de brouwerij van Duitsland voorbij.



Veltins Pilsener is een technisch degelijk bier dat nogal saai over kan komen voor de doorgewinterde bierliefhebber. Dit helder goudkleurige bier heeft een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is mooi licht droog bitter met lichte tonen van citroen en iets aan karamel.


 
Veltins Helles Lager en naam verraad de bierstijl waarmee ze hip willen overkomen. Dit helder goudkleurige bier heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet zacht bitter met lichte tonen van karamel en heel lichtjes wat citroen.



Veltins Radler voor degene die niet goed tegen alcohol kan en toch iets wil, is dit ideaal.  Deze Radler heeft een alcoholpercentage van 2,4% en de kleur is ook helder goud. De smaak is zoet met geen bitter en een flinke scheut citroen. Wie de 2,4% nog te zwaar vind bestaat er ook een 0,0% variant.



V+ is de naam van een reeks bier mix drankjes wat een jong publiek moet aanspreken. V+ Curaba heb ik gekozen en curaba is een soort passievrucht uit Colombia. Deze biermix is 5% zwaar met een helder oranje-gouden kleur. Goed zoet van smaak met tonen van een papaya en passievrucht met een zweem van tequila aroma.  



Pülleken is een Helles volgens Münchener wijze en de biernaam is lokaal dialekt voor "kleine fles". Beetje commerciële brouwerij in Duitsland brouwt er wel eentje en het eitiket ziet er Beiers en traditioneel uit. Het bier is 5,2% zwaar met een helder gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van bloemigheid. 


 
Grevensteiner Naturtrübes Helles en dit is hun tweede Landbier met een Helles alcoholpercentage wat vaak rond de 5% á 5,%% is. In dit geval is dit bier 5,2% zwaar en de kleur is troebel goud. De smaak is licht droog met zachte tonen van sinaasappel, citrus en geroosterd mout.


Dat was het wel en wee van Veltins en klik hier voor de link, tenslotte nog een filmpje. 




Reacties

Populaire posts