Bier+Randzaken (extra verhaal) = Dreher Gold - Hongarije

 Dreher Gold

Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Hongarije om de UEFA Nations League waar je wat aan hebt als je de gewone kwalificatie verprutst. Dit soort verhalen lenen zich goed om eens een (grote) commerciële brouwerij(groep), dit maal Dreher Sörgyárak.


De man op de foto hierboven is de biermagnaat uit de 19de eeuw genaamd Anton Dreher (1810-1863) geboren in het voormalige keizerrijk Oostenrijk-Hongarije te Schwechat een voorstad van Wenen. Anton stamt uit een eeuwenoude brouwersfamilie en leerde het brouwersvak verder in München bij Sedlmayer wat nu Spaten-Franziskaner is en Groot-Brittannië bij Barclay Perkins een brouwerij die niet meer bestaat, maar was een gigant in de 19de eeuw. Bij de Britten ontdekte  hij Pale-mout en in München leerde hij ondergistend brouwen. Rond 1830 waren bieren voornamelijk bruin en donkerbruin van kleur. Maar Anton kwam met iets totaal nieuws, een helder amberkleurig ondergistend bier wat we nu kennen als Vienna Lager. 


Die geschiedenis ga ik later in een ander bierverhaal dieper op in maar zijn Vienna Lager had zo'n succes dat het internationale prijzen won, de keizer kwam op bezoek en Anton kon uitbreiden door het kopen van andere brouwerijen. Zo ook een brouwerij in het Tsjechische deel van Oostenrijk-Hongarije waar hij er eentje opende in 1860. Om precies te zijn in het dorpje Měcholupy wat in die tijd Duitstalig was en Michelob heette. Hier verbouwde Anton zijn hop van het ras Saaz wat tegenwoordig in menig Pilsener en Lager te vinden is. Maar ondergistend bier brouwen in die tijd was lastig en kon eigenlijk enkel in de wintermaanden gebrouwen worden. Mits als je over een grottenstelsel bezit waar de temperatuur constant laag is.


Deze vond hij in Pest en dat was nog voor de fusie met Boeda wat resulteerde in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Daar probeerde Anton Kőbányai Serház te kopen en Serház en dat is Hongaars voor "bierhuis". Deze brouwerij beschikte over een uitgebreid grottenstelsel en een eigen waterbron, oftewel dit had Anton niet in Schwechat. In 1862 wist hij eindelijk deze brouwerij te kopen en één jaar liet hij het loodje. Met zijn zoon Anton Junior (1849-1921) had hij een opvolger maar was het overlijden van zijn vader maar veertien jaar oud. Dus het management beheerde de boel tot 1870 dat Anton Junior eenentwintigt werd. In de tussentijd nam het vervangende management in 1865 een brouwerij in Triëst over, in die tijd een Oostenrijk-Hongaarse havenstad wat nu bij Italië hoort. 


Met een 
immense land als Oostenrijk-Hongarije hadden ze een grote afzetmarkt en dat ging goed zolang het duurde. Dat duurde tot na het het hele keizerrijk na de Eerste Wereldoorlog in elkaar stortte en nieuwe landen ontstonden en de brouwerijen kwamen in vier landen te liggen. Die gingen allemaal een eigen weg en we gaan verder met het Hongaarse gedeelte en ook de Hongaarse tak van de familie Dreher. Eugen Dreher (1872-1949) nam de leiding en verhongaarste zijn voornaam in Jenõ, kreeg Kőbányai Serház in 1923 vervolgens aan de top in Hongarije. Nam de nodige concurrenten over in Boedapest om die plek te verstevigen. Met al die overnames ging het bedrijf vanaf 1933 Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvény Serfőzde. Dat betekent "Dreher-Haggenmacher Eerste Hongaarse Aandelenbrouwerij". 


Na de Tweede Wereldoorlog werd Hongarije communistisch en dat betekent nationalisatie wat van brouwerij een staatsbedrijf maakte. Er werden de nodige brouwerij samengevoegd in 1949 en het bedrijf kreeg weer een nieuwe naam. Dat werd Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalat wat "Kőbányai Brouwerijen Nationale Vennootschap" betekent. Kőbányai is de oude schrijfwijze van Kőbánya wat een wijk ten oosten van het centrum van Boedapest. Er is niet veel geschiedenis tijdens de communistische jaren enkel dat de brouwerij in 1981 een makkelijkere naam kreeg, Kőbányai Sörgyárat. Het communisme in Hongarije eindigt in 1990 en werd het bedrijf in 1992 geprivatiseerd maar het was een afgeleefde bende. Maar wel interessant om over te worden genomen en dat gebeurde in 1993 door het Zuid-Afrikaanse SAB (South African Breweries)


Een naamswijziging volgde in 1997 en dat werd Dreher Sörgyárak want die naam was toch nog toonaangevend. SAB zelf nam het Amerikaanse Miller in 2002 over en ging verder als SABMiller, zo werd het de tweede brouwgroep ter wereld na AB-Inbev. In 2015 nam AB-Inbev op hun beurt SABMiller over maar men vond het fusiebedrijf te monopolistisch worden en moest wat brouwerijen van de hand doen. Dreher Sörgyárak is één van die brouwerijen die met onder ander Peroni, Grolsch en Plzeňský Prazdroj werden in 2016 aan het Japanse Asahi verkocht. Dat was de geschiedenis van het Hongaarse gedeelte van Dreher en komen nu drie bieren voorbij. Overigens Kőbányai Sör komt in een ander bierverhaal voor en wie hier klikt kan het daar lezen. 
Dreher Gold is het meest gedronken bier van Hongarije en een Lager. De naam verraad de kleur al, het bier is helder goudkleurig en het alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en wat fruitigheid.



Dreher Bak en uit dat laatste woord kan je "bok" halen en dit bier is een Dunkler Bock, ook Hongarije kent deze bierstijl. Het alcoholpercentage is 7,3% en de kleur is helder donker bruinrood. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, at geroosterd mout en een beetje chocolade en koffie.


Arany Ászok en deze Lager bestaat sinds 1924 en door de vele fusie in bezit gekomen, van 1948 tot 1989 niet gebrouwen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,3% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter maar niet té met tonen van karamel en citroen.


Dat was Dreher en ik denk erover om de Oostenrijkse en Italiaanse tak ook eens te behandelen in de toekomst. Klik hier voor de link en volgt nog een filmpje. 



  









Reacties

Populaire posts