1ste Bier Verhaal van September: Pilsner Urquell - Tsjechië

Pilsner Urquell

Het begin van de zo machtige Pilsener bierstijl, maar eerst even dit ik ga de landen waar het Nederlands Elftal uit speelt tijdens de kwalificatie voor het EK 2016 hebben. De eerste obstakel is Tsjechië en dan volgen Turkije, Letland, IJsland en Kazachstan dus dat worden weer interessante verhaaltjes, denk vooral Kazachstan maar eerst Tsjechië. Hier in dit land is de heldere goudkleurig Pilsener ontstaan en wel in 1842, okay Tsjechië bestond toen nog niet als land want het was een deel van Oostenrijk-Hongarije.


Bohemen heette dat gebied en er woonden toen Tsjechen en Duitsers, na de 2de Wereldoorlog waren er alleen nog Tsjechen over. Dat is dan de reden dat de Plzeňský Prazdroj brouwerij ook bekend staat onder zijn Duitse naam Pilsner Urquell, gebrouwen in de stad Plzeň wat in het Duits bekend is als Pilsen. Daar komt nou de Pilsener vandaan, wat betekent zoiets als “uit Pilsen” en Urquell betekent “oude bron” en zo maakt dit alles duidelijk dat Pilsner Urquell de allereerste Pilsener is.


Deze bierstijl is de makkelijkste verkrijgbare biersoort ter wereld, overal waar je komt zal je deze biersoort vinden. Pilsener is een ondergistende biersoort en waren rond 1842 zeer moeilijk te brouwen of je moet een grottenstelsel tot je beschikking hebben en een klimaat met strenge winters werkt ook wel. Ondergistend bier kan alleen gebrouwen met een temperatuur van 4 en 12 graden, de gist zal tijdens het brouwproces naar de bodem zakken (vandaar de naam).

                                                   

Ondergisting duurt langer dan bovengisting, maar is minder bevattelijk voor bacteriënen en het eindresultaat is daarom voorspelbaarder. Dus ideaal voor grote commerciële brouwerijen die graag een blijvende kwaliteit willen hebben en om er groot geld ermee te verdienen. Het ondergistende proces is min of meer bekend ongeveer sinds 1420, men had in de tijd geen flauw benul van gist. In de Beierse Alpen kwamen brouwers erachter dat bier opgeslagen voor rijping in grotten minder troebel van kleur waren, al waren in die tijd bieren van donkere kleur. Voorbeeld van deze bieren zijn de ondergistende Dunkles en dan bestaan de heldere amber/oranjekleurige Vienna bieren ontstaan in Wenen, Oostenrijk. Ook ondergistende biersoorten zijn de Schwarzbier, Märzen/Oktoberfest, Dortmunders, Bockbier en Lagers. Dus ondergistende bieren waren op zijn best in landen met bergen en strenge winters, de rest was bovengistend tot er koelmachines voor het ondergistend brouwen werden uitgevonden rond het jaar 1870. Toevallig dat Nederlandse brouwers in die tijd zoals Heineken en Amstel Pilseners begonnen te brouwen.

                                                           

Deze ontwikkelingen waren funest voor bovengistende bieren voor meer dan 130 jaar, maar bovengistende bieren zijn weer op de weg terug. Terug naar Pilsner Urquell want in 1839 waren de burgers van Pilsen het zat om slecht bier te drinken en besloten eigen brouwerij te beginnen. Ze besloten de Beiere Josef Groll in te huren, want Beierse brouwers hadden een goede reputatie in die tijd. Deze brouwer gebruikte een lichtgekleurde moutsoort  wat niet gebruikelijk was in die tijd en dit resulteerde in het gouden vocht.

                                               

De eerste gedronken Pilseners in 1842 werden door de inwoners van Pilsen zeer gewaardeerd en na een paar jaar werd brouwer Josef Groll zijn contract niet verlengd en kon weer gaan. Josef Groll stierf wel op een typische manier, op 74-jarige leeftijd stierf de beste man aan de stamtafel van de kroeg tijdens het bier drinken. Pilsner Urquell de oer-pilsener is goed te verkrijgen in Nederland en tegenwoordig hoort het bij de grote mondiale brouwgroep SAB-Miller, waar ook Grolsch bij hoort. 

                                                        

Pilsner Urquell is helder goud kleurig zoals ze het hebben uitgevonden.
Alcoholpercentage is 4,4% al kan dat variëren bij de na-aper brouwers over de hele wereld, want het alcoholpercentage kan bij andere tussen 3% en 6% liggen. De smaak van het oerpils is licht bitter en heeft in het begin een frisse grassige geur. Pilsner Urquell is het zogenaamde nulpunt op Pilsener gebied, uiteraard zijn er betere versies te vinden op deze wereld. Maar dat is voor een andere keer, volgt nog een link en een filmpje. Volgende keer de U.S.A. weer en ditmaal iets uit de staat Idaho. 


Reacties

Populaire posts