Bier+Randzaken = Xirdalan Lager Beer - Azerbeidzjan

Xirdalan 
Lager Beer


Eigenlijk had ik de komende vier bierverhalen al vorig jaar geschreven, dus het loopt allemaal net even wat anders maar plaats ze toch.

Vierdelige serie over de spelsteden van het komende Europese voetbalkampioenschap dwars door Europa. Normaal is dit toernooi in één of twee landen maar editie 2020 doet twaalf landen aan wegens het 60 jarige jubileum van het EK voetbal. Om sponsor technische redenen en een goed gevulde zak geld hebben de steden een plekje gekocht, al had ik het (grotendeels) anders gezien. Bij de steden zal ik het er wel over hebben en qua bier houd ik het grotendeels bij helder goudkleurige Pilseners cq Lagers met hier en daar een uitzondering, want de meeste voetballiefhebber drinkt graag een dorstlesser. Op Bilbao en Bakoe na hebben alle steden minstens één brouwerij, laten we beginnen.


Bakoe de hoofdstad van Azerbeidzjan en dit land ligt in Europa maar ook in Azië, met zekerheid ligt Bakoe in Azië. De stad heeft ongeveer een inwoneraantal van 2,2 miljoen en als je alle voorsteden erbij optelt kom je aan een 4,6 miljoen. Door het olie geld zullen ze wel een plekje hebben bemachtigd voor dit toernooi, behalve drie poulewedstrijden wordt er ook een kwartfinale gespeeld in het Olympisch Stadion van Bakoe (68.700). Ze probeerden ooit de Olympische Spelen binnen te halen en dat is de reden van de naam van het stadion. Inmiddels zijn er in 2015 de Europese Spelen er gehouden en de Europa League finale van 2019. Qua voetbal resultaten stelt Azerbeidzjan niet veel voor en een beetje top land wint er makkelijk van. Ze hadden beter Kiev in Oekraïne hadden kunnen uitkiezen, al was het alleen om de Russen te zieken.


In 1969 werd in voorstad Xirdalan uit het niets op communistische wijze werd brouwerij Baku opgericht, na de val van het IJzeren Gordijn in 1991 kwam het in handen van het Franse Castel. Het Russische Baltika nam in 2008 over en die kwamen kort daarna in handen van het Deense Carlsberg. In 2017 ging de brouwerij Carlsberg Azerbaijan heten en het grootste merk van het land is Xirdalan Lager Beer. Het bier is een Lager van 4,8% en de kleur is goudkleurig. De smaak is redelijk zoet bitter met lichte tonen van citroen, zoete maïs en banaan. Zodoende is een bier uit Azerbeidzjan een keer de titel van een bierverhaal. 
https://www.carlsbergazerbaijan.az/az/ Boedapest is de hoofdstad van Hongarije aan de Donau, deze stad heeft een lange geschiedenis. Kelten, Romeinen, Hongaren waren de baas, Mongolen kwamen even langs en Turken bleven er 150 jaar. In die jaren stond de stad bekend als Boeda en in 1873 werd Pest ingelijfd. Boedapest heeft inwonertal van ongeveer 1,7 miljoen en als we de voorsteden erbij optellen komen we op ongeveer 3,3 miljoen. Goed lobbywerk, zak vol geld en dat ze probeerden het toernooi binnen te halen voor de edities 2004, 2008 en 2012. Mogen ze drie groepswedstrijden en een 2de ronde wedstrijdorganiseren en daarvoor gebruiken ze het spiksplinternieuwe Puskás Aréna (67.889) en qua geschiedenis kan ik er wel mee leven. Twee keer WK finalist in 1938 en 1954, ze waren in die tijd bijna onverslaanbaar met Ferenc Puskás. Al ging het in de jaren 60 en 70 ook nog wel redelijk met aardige resultaten op het EK van 1964 en 1972. Maar de laatste jaren is het kommer en kwel, al hebben ze meegedaan op het afgelopen EK in Frankrijk. Boedapest is een redelijke keuze al had Praag of Warschau ook niet misstaan om keuze te maken in het oosten van Europa.


Laten we het Hongaarse arbeidersbier van brouwerij Dreher behandelen, wat eigendom is van het Japanse Asahi, eigenlijk zou deze brouwerij een verhaal apart moeten hebben. In het kort begonnen in 1854, in 1862 nam de legendarische brouwer Anton Dreher de boel over en in 1993 nam SAB het over. Datzelfde SAB kwam in handen 2015 van Asahi. Het bier wat ik behandel is vernoemd naar de wijk Kőbányai waar de brouwerij is te vinden en het bestaat sinds 1948 en was lange tijd het meeste gedronken Hongaarse bier tot het IJzeren Gordijn viel. Kőbányai Sör is al jaren te herkennen aan de kleuren rood en blauw op het etiket. Het bier is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,3%. De smaak is te zoet bitter met typische voormalige Oostblok tonen van karamel en zoete maïs. Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en is de motor waar het land op draait. Er wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen in deze stad en als de voorsteden erbij optelt dan komt men op ongeveer 2,4 miljoen. Tussen de twee wereldoorlogen in kreeg Boekarest de bijnamen "Klein Parijs" en "Parijs van het Oosten" wegens het elegante karakter van de stad. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd de stad getroffen en vooral de aardbeving van 1977 was funest. Laten we de invloed van dictator Nicolae Ceaușescu niet vergeten, die hele huizenblokken deed verdwijnen voor een megalomaan gebouw. Het was aanvankelijk het Huis van het volk genoemd voor zijn eigen doeleinden en is het grootste gebouw van Europa met een oppervlakte van 365.000 m². Tegenwoordig heet het Parlementspaleis en huist de Roemeense regering, maar er is zoveel ruimte over dat ze dat verhuren. Er wordt gespeeld in het Arena Națională (55.634) wat werd geopend in 2011 en er worden drie groepswedstrijden en een 2de ronde wedstrijdgespeeld. Qua voetbal is Roemenië en op en neer land, in de jaren 90 waren ze best goed met behalen van kwartfinales tijdens het WK 1994 en EK 2000. Goede keuze deze stad? Op zich wel, al had men ook kunnen kiezen voor Athene, Sofia, Zagreb of Belgrado als men in deze hoek van Europa wil spelen.


United Romanian Breweries Bereprod of kortweg URBB bestaat sinds 1997 en is opgericht door het Deense Carlsberg, om hun merken lokaal te kunnen brouwen. Die merken zijn dus Carlsberg, Tuborg, Holsten, Grimbergen en Kronenbourg en onder licentie brouwen ze ook Guinness, Kilkenny, Weihenstephaner. Niks origineels maar in 2019 kwam daar verandering met Bucur - bere de bulevard, een helder goudkleurige Lager. Bucur is een Roemeense afkorting van Boekarest en het "bere de bulevard" gedeelte slaat op de boulevards van Boekarest. Het bier moet een sfeer van "Kleine Parijs" van weleer uitdragen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5%, de smaak is mild droog bitter met lichte tonen van citrus en iets lichtjes wat op munt lijkt.


Dit was deel 1 en aangezien dat ik dit jaar veel verhalen schrijf over Carlsberg, kwamen in dit deel 2 brouwerijen van ze voor. De stand is 2-1 voor Carlsberg.


Reacties

Populaire posts