Bier+Randzaken = Au Baron Saint Médard Ambrée - Frankrijk

 Au Baron Saint Médard Ambrée


Voordat we beginnen met al het bier gedeelte, eerst wie is Saint Médard. Nou we hebben een Nederlandse naam voor deze heilige en dat is Menardus van Nyonon. De beste man werd vermoedelijk omstreeks geboren rond 470 en overleed vermoedelijk rond 545, we weten dat hij uit een Gallo-Romeins gezin stamt en zijn geboorte plaats is Salency. Te vinden het departement Oise en wat weer in Hauts-de-France ligt, voor degene die een idee willen waar dat ligt, het is in  noorden van Frankrijk. In ieder geval hij leefde in een tijd net dat het West-Romeinse keizerrijk onderging en de Franken het overnamen. Hij werd in 530 bisschop van het plaatsje Vermand wat hij slecht verdedigbaar vond en verhuisde de bisschopszetel naar Noyon. 
In die tijd konden bisschoppen ook een aardig potje knokken. Ook werd hij bisschop van Doornik wat in het huidige Belgische Henegouwen te vinden is en beter bekend is onder de Franse naam Tournai. Daar moesten de nodige heidenen bekeerd worden wat beleid was in die jaren, de keus was christen worden of je leven eindigde naar. Medardus deed het op een manier dat het allemaal wat soepeler en minder dodelijk verging, wat hem een populaire bisschop maakte. Trouwens de verenigde bisdommen bleven dat tot het jaar 1146 tot ze weer werden opgesplitst. Hij overleed in Noyon en de Frankische koning Clotharius I nam zijn overblijfselen mee naar Soissons de toenmalige hoofdstad van het Frankisch rijk. Maar de kar met Medardus overblijfselen ging niet meer vooruit en daar werd besloten om een abdij ter ere van de bisschop te bouwen.


Om heilig te worden verklaard is het handig om wat wonderen te hebben verricht, wat het vervolg van het verhaal wat het meer fantastisch maakt. Zijn naamdag is op 8 juni en wordt vereerd en er wordt geloofd dat het goed weer is vanaf zijn naamdag het 40 dagen zal duren. Maar als het drie dagen later op de naamdag van Barnabas het weer anders is gaat dat van die 40 dagen niet door. Ook wordt hij vaak lachend afgebeeld met de mond open, daarvoor wordt hij opgeroepen bij kiespijn. Ook wordt hij opgeroepen bij slecht weer en ook als er droogte is, maar ook bij onvruchtbaarheid en degene die opgesloten zitten. Vervolgens is hij patroonheilige voor gevangenen, geesteszieken, paraplumakers, boeren, wijngaarden en brouwers en daar hebben we de link met bier. Dan is er nog een mirakel toen Menardus 10 jaar oud was en toen gaf hij een paard van zijn vader aan een arme man die zijn werk had verloren. Zijn woedende vader ging achter die man aan maar stortregens belette hem de achtervolging, De jonge Menardus werd door die zelfde stortbui beschermd door een adelaar die zijn vleugels had uitgespreid. 


Verder met brouwerij Au Baron wat te vinden is het dorpje Gussignies op drie minuten lopen van de Belgische grens. Al vroeg met mijn bierbeoordelingen kwam ik deze brouwerij tegen toen ik nog een leek was in een voormalige bierwinkel aan de Leyweg in Den Haag. Het was mijn eerste ontmoeting met de Franse bierstijl Bière de Garde en het viel op dat ze in 0,75 liter flessen met kroonkurk werden verkocht. Zal even kort uitleggen wat Bière de Garde voor bierstijl is. Van origine zijn ze te vinden in de noordelijkste departementen van Frankrijk namelijk Pas-de-Calais en voornamelijk in Nord. Bière de Garde betekent letterlijk "bewaar bier", vroeger gebrouwen in het voorjaar maar tegenwoordig het gehele jaar. Brouwtechnieken zijn met de tijd meegegaan om het gehele jaar van een bepaalde bierstijl te genieten. Het is een zwaarder, moutiger en droger biertype van hoge gisting maar lage gisting komt ook voor. Vaak krijgt het nog een tweede gisting op fles en men kan alcoholpercentages verwachten van 6% tot 8%. De kleuren van de bierstijl kunnen zijn goud, amber, bruin of zwart.


Brouwerij Au Baron bestaat sinds 1989 en wordt gerund door de familie Bailleux en zoals je kan zien op de foto is het te bezoeken voor een hapje en drankje. De brouwerij is te vinden naast een snelstromend riviertje in een landelijke omgeving waar narcissen het goed doen in het voorjaar, zowaar heeft die bloem een plekje in het logo gekregen. Het plaatsje ligt op de rand van de Franse kant van de Ardennen en Frans-Henegouwen waar sommige plaatsnamen ook nog bekend staan onder hun oude Nederlandse naam alleen het dorpje Gussignies heeft er geen. 


Waar nu de brouwerij staat stond ooit een watermolen die van een lokale baron was en daar komt de naam van de brouwerij van, "bij de baron". Overigens in Gussignies staat en kerk ter ere van Medardus van Noyon en laat ik drie bieren van ze behandelen. Wie een beetje goed internetten kan bieren van ze kopen als men de juiste site vind.


Noblesse Oblige en dat betekent "adel verplicht" en we zien de drie musketiers die altijd met vieren zijn. Het is een samenwerking-bier met de Texaanse brouwerij Jester King uit Austin en meestal behandel ik niet vaak zo'n bier maar deze gaat al een tijd mee. Brouwerij Jester King brouwt alleen Saisons en Bière de Garde. Met dat soort bieren is dat ze er tijdelijk op de markt zijn, behalve deze. Het is een Bière de Garde light want het alcoholpercentage is 4,7% met een troebel gele kleur. De smaak is licht zurig en licht zoet bitter met tonen van appels, druiven, wat citrus en honing.  



Cuvée des Jonquilles en dat laatste woord betekent "narcissen" en zo heeft het logo een eigen bier. Met dit bier krijg je de regio voor je kiezen en die regio heet Avenois wat ik hierboven ben vergeten te vermelden waar Gussignies bij hoort. Deze Bière de Garde heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder geel net zoals de narcis. De smaak is licht droog met tonen van citrus, beetje karamel en de rest is bloemig, grassig en landelijk aroma.



Saint Médard Ambrée en daar hebben we onze heilige Menardus van Noyos waar het verhaal mee begon, compleet met adelaar die de heilige droog houdt van de regen die je kan zien op het etiket. Het alcoholpercentage is 7% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en een beetje sinaasappel. Voor wie het wat donkerder wilt is er de Saint Médard Brune, meer donkerbruin op het etiket en iets droger van smaak.


Zo een heilige, een bierstijl en een noord Franse brouwerij, volgen nog de link in het Frans, Facebookpagina en een filmpje. Link naar brouweri Au Baron Facebookpagina naar Au Baron





Reacties

Populaire posts