Bier+Randzaken = Camden Town Week Nite - Engeland

Camden Town Week Nite


Eigenlijk had ik de komende vier bierverhalen al vorig jaar geschreven, dus het loopt allemaal net even wat anders maar plaats ze toch. Een wijziging door lokale covid-19 beleid is speelstad Dublin geschrapt. 

Het laatste van de vierdelige serie over de spelsteden van het komende Europese voetbalkampioenschap dwars door Europa. Normaal is dit toernooi in één of twee landen maar editie 2020 doet twaalf landen aan wegens het 60 jarige jubileum van het EK voetbal. Om sponsor technische redenen en een goed gevulde zak geld hebben de steden een plekje gekocht, al had ik het (grotendeels) anders gezien. Bij de steden zal ik het er wel over hebben en qua bier houd ik het grotendeels bij helder goudkleurige Pilseners cq Lagers met hier en daar een uitzondering, want de meeste voetballiefhebber drinkt graag een dorstlesser. Op Bilbao en Bakoe na hebben alle steden minstens één brouwerij, laten we verdergaan.Londen de wereldberoemde hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en lange tijd het centrum van de wereld wat na de 2de Wereldoorlog was de glans van het wereldrijk er wel vanaf. Al geven de Britten niet snel op en blijft Londen een belangrijke speler op wereldniveau. Financieel, onderwijs, onderzoek, mode, entertainment, toerisme en voetbal daar zijn ze goed in. Londen heeft ongeveer 9,2 miljoen inwoners en van alle EK 2020 speelsteden verreweg de grootste metropool. Ook is de stad geliefd bij migranten want ongeveer 5,1 miljoen daarvan is geboren in het Verenigd Koninkrijk. De negen landen waar de meeste migranten vandaan komen zijn India, Polen, Ierland, Nigeria, Pakistan, Bangladesh, Jamaica, Sri Lanka en Frankrijk. Het barst van de voetbalstadions en andere sport stadions in deze metropolis, maar Wembley (90.000) is wel de heilige graal van alle voetbalstadions in de wereld. Okay het is wel het tweede Wembley stadion want het eerste heeft er van 1923 tot 2000 dienst gedaan, sinds 2007 staat het er weer. Als je een EK door heel Europa houdt dan moet Wembley gebruikt worden. Drie groepswedstrijden, een 2de ronde wedstrijd, beide halve finales en de finale wordt hier gespeeld een totaal van zeven wedstrijden (plus wat extra wedstrijden wegens het niet doorgaan van Dublin). 


Brouwerij Camden Town is één van 190 brouwerijen van Londen en schamen niet om Lagers te brouwen want dat werd me wel duidelijk op hun website. Opgericht door Jullian Cuppaidge mistte halverwege de jaren 90 zijn vliegtuig terug naar Australië en besloot te blijven. Begon als glazenophaler in een Pub en na 10 jaar genoeg verdiend om een pub te kopen in 2006. Ook ging hij kleinschalig bierbrouwen in 2007 en het sloeg aan. In 2010 was brouwerij Camden Town een feit en is vernoemd naar de wijk met dezelfde naam. In 2015 kocht AB-Inbev voor £85 miljoen en bleef bij de brouwerij werken, best knap verdiend binnen vijf jaar. Week Nite is een Lager bedoeld voor elke doordeweekse avond want bewaar het beste voor het weekend. Het bier heeft heldere goudgele kleur en een alcoholpercentage van 3% wat handig is voor een doordeweekse avond als er EK voetbal is. De smaak van het bier is lichtjes zoet bitter met tonen van pittige citroenen om het lage alcoholpercentage te maskeren. 
https://www.camdentownbrewery.com/ https://www.facebook.com/camdenbreweryGlasgow is de grootste stad van Schotland en van het Verenigd Koninkrijk staat het op de vierde plek. Er wonen ongeveer 626 duizend mensen en als we de voorsteden erbij optellen komen we op 1,6 miljoen inwoners. Gelegen aan de rivier Clyde en nadat ze deze rivier hebben uitgebaggerd na 1800 konden grote zeeschepen Glasgow bereiken, daarvoor was de rivier bij eb makkelijk te voet oversteken. Zodoende is het een belangrijke Britse industrie- en havenstad geworden. Ook in de buurt aanwezig zijnde kolen- en ijzerertsmijnen hebben ook bijgedragen aan de economische groei. Die bijna volledig instortte na de jaren 60 maar de laatste jaren is het weer aardig opgekrabbeld. Trouwens wie van shoppen houdt dit is tweede Britse winkelstad. Op voetbalgebied gaat al jaren slecht met Schotland, het nationale team doet voor spek en bonen mee en hun competitie is jaren ruk. Maar het is wel een grondlegger van de sport en dus begrijp om die reden de keuze te voetballen. Hampden Park (52.063) is eigendom van de oudste club van Schotland, Queen's Park FC opgericht 1867. Ze hebben 10 Schotse bekers gewonnen en de laatste keer was in 1893, dat is lang geleden. Het is nog steeds een amateur club dat op het derde Schotse niveau bengelt met een immens stadion waar elke wedstrijd 500 man op afkomt. Gelukkig gebruikt het Schotse elftal het stadion ook en Europees toeschouwers record heeft Hampden Park, in 1937 tijdens Schotland tegen Engeland kwamen 149.415 toeschouwers op af. Door regels en renovatie is plek voor toeschouwers het flink teruggebracht. Ook dit stadion tijdens dit EK keur ik goed en van mij mag Schotland ook eens een EK organiseren.


Brouwerij WEST begon als een brewpub in 2006 en ze doen het daar op zijn Duits. Ze brouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot en dat houd in er mag alleen water, graan en hop gebruikt worden. Wat ook helpt de brouwerij heeft een Duitse eigenares maar wel op en top Glasgow. St Mungo is een helder goudkleurige Lager die vernoemd naar de patroonheilige van Glasgow. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citroen, karamel en dat typische Duitse grassige aroma.
https://www.westbeer.com/ Dublin de hoofdstad van Ierland en in het Iers noemen ze Baile Átha Cliath, wat Iers is voor "doorwaadbare plaats door het riet". Overal in Dublin en de rest van Ierland zie je de tweetaligheid in het openbare leven, (bijna) niemand spreekt Iers en wil je horen hoe het klinkt neem de tram daar roepen ze de haltes om. De stad wordt gesplitst door de rivier Liffey die het ietsjes armere noorden scheidt van het ietsjes rijkere zuiden. In het zuiden vind je de Universiteit van Dublin, Dublin Castle, St. Patrick's Cathedral, Guinness, Kilmainham Gaol en de vele pubs rond de uitgaanswijk Temple Bar. In het centrum kan men via de Ha'penny Bridge naar de noordkant waar de winkelstraten zijn, Jameson Distillery, Phoenix Park, Dublin Zoo en Connolly Station waar men fijn trein om de rest van het eiland te zien. Nou wordt Dublin ook aangedaan (niet meer) tijdens het met het Aviva Stadium (51.700) en ondanks de Ieren met hun hots-knots-begonia-voetbal veel sympathie krijgen plus de hartstochtelijke zingende fans. Hun competitie stelt niets voor en het is niet eens de populairste sport van het land want dat is Gaelic football gevolgd door hurling dan op gepaste afstand komt voetbal en rugby. Nou ik zou de Belgen aangespoord hebben om Brussel de-facto hoofdstad van Europa om daar een stadion te gebruiken, wat overigens wel bedoeling was. Wegens politiek gedoe ging nam Londen het over. Straatsburg had ook wel gekund in mijn opinie want daar komt EU ook samen. Maar in ieder geval vloeit het bier rijkelijk in Ierland en ze hebben drie groepswedstrijden en een 2de ronde wedstrijd.


Brouwerij Porterhouse is ontstaan 1996 met een brewpub in de uitgaansbuurt Temple Bar en langzaam kwamen er meer pubs en een grotere brouwerij kwam aan de rand van de stad. Ook hebben ze een vestiging in Londen en New York, dus timmeren aardig aan de weg. In 2012 zijn ook een whiskystokerij begonnen in Dingle in een regio waar wel vloeiend Iers wordt gesproken. Laten we eruit gaan met klap, in ieder geval er staat een bom op het etiket. Brainblásta is een English Strong Ale en na al die Lagers kan deze er wel tussen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder amber/oranje. De smaak is droog bitter maar de zoetheid kickt er ook wel in, tonen van karamel, sinaasappel, noten en een scheutje alcohol. 
https://porterhousebrewco.ie/ https://www.facebook.com/PorterhouseBrewing/


Geen Carlsberg bieren in het vierde deel dus de eindstand 4-8, maar als ik het gewild had 9-3 kunnen zijn. Op Nederland, Hongarije en Ierland na hebben al die landen een brouwerij die van Carlsberg is. Op naar het EK en moge de gelukkigste of beste winnen.

Reacties

Populaire posts