Bier+Randzaken = Scheldebrouwerij Oesterstout - België

 Scheldebrouwerij Oesterstout

België en bieren uit de Stout familie en die leden van die familie volgen nu.

Dry Stout maar kan ook Irish Stout heten en dit is de oudste van de club, tevens de meest voorkomende. Guinness was de eerste Stout en is er sinds 1778.

Milk Stout is gecreëerd om sommige de Dry Stout te droog vonden, dus gezoet met lactose. Het is ontstaan in Engeland maar daar mag het geen Milk Stout meer heten maar wel Sweet Stout.

Oatmeal Stout wordt gebrouwen met haver wat een goedkopere grondstof is dan gerst. Ook zal het gebruik niet meer dan 30% zijn want dan wordt het te bitter van smaak, de rest wordt aangevuld met gerst.

Foreign Export Stout is ook uitgevonden door Guinness en wel in 1801. Gebrouwen voor lange reizen naar de tropische gebieden van het toenmalige Britse Rijk. Ze zijn rond de 7,5% en zoeter van smaak.

Imperial Stout wat ook bekend is als Russian Imperial Stout aanvankelijk bedoeld voor de Russische Tsaren. Extra gehopt en alcoholpercentages van 8,5% en tot veel meer wat het bier een complexe smaak kan geven. 

Flavored Stout is iets van de laatste jaren en men kan flinke koffie, chocolade, vanille, chilipeper, oesters, vanille, sterke drank en complete gebaksmaken verwachten. Uiteraard zijn alle leden van de Stout familie pikzwart.


België kent ook een aantal fraaie voorbeelden van de Stout familie al moet wel gezegd worden dat het voor 2006 niet veel was. België heeft genoeg bierstijlen van zichzelf zoals de Dubbel, Tripel, Lambiek, Gueuze, Saison, Witbier, Specialé Belge, Vlaams Rood, Vlaams Bruin, Belgian Strong Ale en misschien vergeet er ik een paar. De Stout had hier tussen een marginale plek en de wat grotere brouwerijen hebben altijd wel een Stout gehad. Populair werden ze na de Eerste Wereldoorlog en waren bedoeld voor bezoekers van de Britse eilanden en liefhebbers van droog smakende bieren. Maar de laatste tijd zijn er met de nodige nieuwe brouwerijtjes diverse soorten en ook stevigere Stoutbieren bijgekomen. Hieronder volgen er twaalf en ik behandel ze in volgorde van een oplopend alcoholpercentage.


La Mac Vertus wordt gebrouwen door brouwerij MilleVertus (2004) uit het dorpje Bruevanne wat in de streek de Gaume te vinden, dit gebied ligt in het zuiden van Belgisch Luxemburg. De artwork van de bieren hebben met Steampunk te maken, het uiterlijk is de 19de eeuwse industriële revolutie met science-fiction elementen. Dus vaak een hoge hoed met een vliegbril op het etiket en zijn ook de bierstijlen, ouderwets met een moderne twist, Zo ook deze Dry Sout met een alcoholpercentage van 4,8%, de smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, karamel en wat chocolade en drop. Link naar brouwerij MilleVertus



Leroy Stout wordt gebrouwen door het gedeelte brouwerij Het Sas (1572) uit Boezinge, West-Vlaanderen vlakbij Ieper. Sinds 2016 weken innig samen met brouwerij Van Eecke uit Watou en staat het bedrijf bekend als Leroy Breweries. Deze stout is een ode aan de Milk Stout's van na de Eerste Wereldoorlog. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5%, de smaak is licht zoet met tonen van karamel en iets wat op cola lijkt. Link naar Leroy Breweries



Bavik Pony-Stout is zo'n bier die grootouders van een willekeurige Belg heeft hebben gekunnen gedronken in zijn jonge jaren. Het wordt gebrouwen door De Brabandere (1894) uit het West-Vlaamse Bavikhove. Dit is een Milk Stout met een alcoholpercentage van 5,2%, de smaak is zeer zoet met tonen van karamel (veel) en geroosterd mout (beetje). Link naar brouwerij De Brabandere



Callewaert Extra Stout is een merk van een niet meer bestaande brouwerij Callewaert uit Zwevezele, deze bestond van 1897 tot 1998. Maar de Milkstout wordt nog steeds gebrouwen door brouwerij Strubbe (1830) uit Ichtegem vlakbij Oostende, ze brouwen een hoop merken van hun zelf en diverse opdrachtgevers en er zitten pareltjes tussen. Verder met de Milkstout en op het etiket staan nog steeds de oude brouwerij gegevens. Het heeft een alcoholpercentage van 5%, de smaak is zoet bitter met tonen van karamel, zoet fruit, lactose en geroosterd mout. Link naar brouwerij Strubbe



Brouwerij Dupont (1844) uit het dorpje Toupes wat in de provincie Henegouwen is te vinden. Maar sinds 1920 heeft de brouwerij zijn huidige naam omdat de vader van Louis Dupont niet wilde dat zijn zoon naar Canada zou emigreren, want pa kocht de brouwerij met doel om zijn zoon in België te houden. Dat is goed gelukt en de bieren van ze zijn zeer goed. Monk's Stout bestaat al sinds 1950 maar is in 2011 een tweede leven gegund, ook de naam klinkt Brits. Het heeft een alcoholpercentage is 5,2% en het is een Dry Stout, dus de smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, wat karamel en heel vaags wat kruiden. Link naar brouwerij Dupont



Kempisch Vuur Haverstout wordt gebrouwen door brouwerij Pirlot (1998) uit Zandhoven, provincie Antwerpen wat in de streek de Kempen is te vinden. Pas sinds 2011 brouwt men voor zichzelf en de jaren daarvoor was het een brouwerijhuurder, voor 1998 was het een hobby en Guy Pirlot is de oprichter/eigenaar/brouwer en ook whiskey-stoker. De biernamen hebben een link met de Kempen en bij de meeste bieren wordt gebruik gemaakt van de graansoort haver, duidelijker is het met Kempisch Vuur Haverstout wat het de eerste Oatmeal Stout van dit bierverhaal maakt. Het heeft een alcoholpercentage van 6,5%, de smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, karamel en wat zure rode besjes. Link naar brouwerij Pirlot



Den Zwarte Sinjoor wordt gebrouwen door Stadsbrouwerij 't Pakhuis (1996) en ze zijn te vinden in Antwerpen en om precies te zijn bij de Zuiderdokken, in een voormalig pakhuis. De dokken aldaar zijn gedempt en de omgeving werd getransformeerd in woningen, ateliers, eetgelegenheden en de brouwerij. De biernaam heeft te maken met de bijnaam voor de Antwerpenaar, maar wel degene wiens ouders en grootouders in Antwerpen zijn geboren. Het bier is een Dry Stout en heeft een 6,7%, de smaak is droog bitter en het heeft tonen van geroosterd mout, karamel, beetje drop en kruiden. Link naar Stadsbrouwerij 't Pakhuis



Charbon wordt gebrouwen door brouwerij De Dochter van de Korenaar (2007) uit Baarle-Hertog, het bekende enclavedorp en de buren links en rechts liggen in Baarle-Nassau. De brouwerij wordt gerund door het Nederlands echtpaar Monique en Ronald Mengerink die het makkelijker een brouwerij kon beginnen in Belgische gedeelte van Baarle. De biernamen zijn Frans wat het geheel wat klasse meegeeft en de bieren zelf modern innovaties van klassieke stijlen. Trouwens de brouwerijnaam heeft te maken met de omschrijving van bier door keizer Karel V, want wijn noemde hij "bloed van de druiventros". Charbon betekent steenkool en die hebben over het algemeen een pikzwarte kleur, wat dezelfde kleur is als Stout. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 7% wat men in de Foreign Export Stout-stijl kan plaatsen. Droog bitter van smaak met tonen van geroosterd mout, wat rookmout, chocolade, karamel en vanille. Link naar brouwerij De Dochter van de Korenaar 



Tumulus Nera is kindje van brouwerijhuurder De Kale Ridders (2007) want de oprichters hebben een wegtrekkende haarlijn die bieren met meer smaak wilde brouwen die ze missen bij de Belgisch brouwers. Het adres van deze brouwerijhuurder is in Landen, Vlaams-Brabant wat op de grens ligt met Waals-Brabant en Luik. Brouwen wordt gedaan bij de Proefbrouwerij die voor veel andere hun bieren brouwt. De biernaam Tumulus heeft te maken met grafheuvel of ook wel tumuli genoemd, die zijn er in de buurt van Landen te vinden en Nera betekent "zwart". Met zijn 8% valt dit bier in de Foreign Extra Stout hoek te plaatsen. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, pure chocolade, koffie en wat drop en iets van anijs. Link naar brouwerij De Kale Ridders 


Oesterstout wordt gebrouwen door de Scheldebrouwerij (1994) uit Meer net over de grens bij Breda naast een grote bierwinkel op een industrieterrein. De brouwerij begon in Bergen op Zoom om vervolgen te verhuizen naar 's-Gravenpolder in Zeeland. Maar wegens succes emigreerde de brouwerij in 2008 naar België wat handig bleek voor de internationale verkoop, gebrouwen in België doet het altijd nog beter dan gebrouwen in Nederland. De link met Bergen op Zoom is niet vergeten en de meeste biernamen hebben link met die stad. Deze Stout kan men in de categorie "Flavores" plaatsen doordat tijdens het brouwproces het bier over oesterschelpen wordt gepompt plus kort wordt er zeekraal en lamsoor meegekookt. Het heeft een alcoholpercentage van 8,5%, de smaak is droog bitter met een lichte ziltigheid, tonen van geroosterd mout, karamel, gedroogd fruit en drop. Dit is de titel van het verhaal geworden omdat als het eerste bij me opkwam en nog steeds graag af en toe drink. Link naar Scheldebrouwerij



Barbe Noir of ook bekend als Barbe Black voor degene die het Frans niet machtig zijn. Gebrouwen door brouwerij Verhaeghe (1892) uit het West-Vlaamse dorp Vichte, bekend van de zure bierstijl Vlaams Rood en vooral het merk Duchesse des Bourgogne. Ook brouwen ze de reeks Barbe wat "baard" betekent dit zijn diverse bieren ter ere van oude brouwerij uit Luik waar de echtegenote van de eigenaar vanaf stamt, het figuur op het etiket komt van haar familiewapen. Het bier is een Imperial Stout met een alcoholpercentage van 9%, de smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel, donker fruit en vanille. Link naar brouwerij Verhaeghe 



Black Damnation II - Mocha Bomb en laten we eindigen met een bom en wel een met mokka. De Struise Brouwers (2001) uit het West-Vlaamse Oostvleteren die tot 2010 geen eigen brouwerij had en dus brouwerijhuurders waren. De brouwerij die ze nu hebben is gevestigd in een oud schoolgebouw met proeflokaal en hier worden voornamelijk bieren van de buitencategorie gebrouwen. De serie Black Damnation kan men voornamelijk zien als een mengsel van diverse bieren die nog extra rijpt op een gebruikt vat van een bepaalde dranksoort, ook kunnen ze iets extra's toevoegen aan het brouwsel. Bijna alle Black Damnation bieren heeft als basis het eigen Black Albert bier wat 50% uitmaakt, een Imperial Stout van 13%. 25% bestaat uit 
Cuvée Delphine hun andere Imperial Stout van 13 en 25% Hel & Verdoemenis van brouwerij De Molen uit Nederland ook Imperial Stout van 10%. Die twee brouwerijen werken vaker samen en De Molen is ook wel een verhaal apart waard. Vervolgens rijpt dit mengsel verder op whiskyvaten van Jack Daniels en gaat ook wat Colombiaanse koffiebonen erbij. Aan de naam van het bier is het te zien dat het de 2de is en er zijn 25 op de markt, de mokka bom is de enige die ik heb mogen proeven. Het resultaat is een barrel-aged Flavored Imperial Stout met een alcoholpercentage van 13%. De smaak is droog bitter maar zoet bitterheid komt er ook doorheen en aaneengeregen door de branderige alcohol. Het heeft tonen van geroosterd mout, pure chocolade, karamel, koffie, vanille en alles aaneengeregen door de heerlijke whiskey. Moet wel vermelden dat een Black Damnation bier wat prijzig is, maar het is de moeite waard. Link naar De Struise Brouwers


Al deze Belgische Stout bieren heb ik ooit geproefd en zo hebben jullie een idee wat er is om te proberen, volgt nog een filmpje.






Reacties

Populaire posts