Bier+Randzaken = Capricho del Rey Baltic Porter - Mexico

 Capricho

del Rey

Baltic Porter


Het is tijd voor het jaarlijkse bierverhaal over een Mexicaanse staat, type dat in de zoekbalk om eventueel eerdere bierverhalen te lezen. Of linksboven klik op Labels en zoek daar naar Mexico en vind je alle bierverhalen over het Latijns-Amerikaanse land. Dit keer de staat Guerrero gelegen in het zuidwesten van Mexico aan de Grote Oceaan. De staat is iets kleiner dan Letland en qua inwoners zijn het er ongeveer 3,5 miljoen.


Sinds 1849 is Guerrero en is gecreëerd uit land van de staten Pueblo, Mexico Staat en Michoacán na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog (1846-1848), de deelstaten werden overtuigd omdat te doen. Dit plan was al bedacht in 1823 door ander Vicente Guerrero na de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1810-1821) maar dat idee ging niet door. Vicente Guerrero was een onafhankelijkheidsstrijder die  later de 2de president van Mexico (1829) werd. Geboren in het stadje Tixtla wat van 1851 tot 1870 de hoofdstad van Guerrero was. Dus daar heb je de herkomst van de naam van de staat en dat hij werd afgezet als president . Na een korte strijd werd gevangen en geëxecuteerd helpt ook mee. Trouwens het Spaanse woord "guerrero" betekent letterlijk "strijder" en dit gebied heeft vele strijd en oorlog gekend. Tegenwoordig ook en dat is dan een oorlog tegen drugs maar late we kijken wat er te beleven valt. 


Acapulco een bekende badplaats met ongeveer 690 duizend inwoners heeft een lange geschiedenis die terug gaat nog voordat Mexico werd gekolonialiseerd. De Spanjaarden bouwden het uit tot een haven waar ze mee in verbinding kwamen met de Filipijnen wat ook een Spaanse kolonie was en met de rest van Azië. Vanaf 1565 tot 1811 gingen richting Manilla in de Filipijnen was voornamelijk zilver. De lading richting Nieuw-Spanje wat de naam van Mexico toen was, was ivoor, specerijen, porselein en zijde. Dit ging over land naar Spanje zelf. 


Dan nemen we een flinke stap in de tijd en in 1920 kwam de latere Britse koning Edward VIII hier op bezoek. Hem viel de schoonheid en sfeer van de stad aan de Grote Oceaan op en het beviel hem. Eenmaal thuis vertelde hij zijn belevenissen aan zijn vrienden in hogere kringen over Acapulco die lui gingen vervolgens naar deze plek voor een vakantie. De hotels schoten uit de grond, ook de haven werd gemoderniseerd en de eerste snelweg van Mexico vanuit Mexico-Stad werd aangelegd. De jaren 50 en 60 kwamen vele Hollywoodsterren en andere beroemdheden en werd Acapulco een mondaine badplaats. In de jaren 70 kon 
ook de gewone man op vakantie naar Acapulco en werden nog meer hotels bijgebouwd. In de jaren 80 werd de verbinding met Mexico-Stad nog meer verbeterd zodat het weekendbestemming werd. 


Na een natuurramp van orkaan Pauline in 1997 en de Mexicaanse strijd tegen drugsbende nam de stad in de greep die nogal bloedig is. Politie werd steeds corrupter en vooral tegen toeristen met nonsens boetes waar niet tegen in kon worden gegaan. Toen ze er achter kwamen dat de politie en drugs cartels samenspanden werd het Mexicaanse leger erop afgestuurd in 2018 en orde op zaken gesteld. Op zich is het daarna beter gegaan alleen het kwaad is geschied want de geliefde rijke toerist blijft weg. De hotels zitten niet vol en dat heeft zijn weerslag op Acapulco en iedereen die er van afhankelijk is. Dus is het er wat rustiger heden ten dage en kregen ze vorig jaar orkaan Otis voor hun kiezen met de nodige overstromingen, doden en plunderingen. Wat wel altijd blijft zijn de beroemde La Quebrada duikers die van de rotsen de zee in duiken van 30 tot 40 meter hoog in gemiddeld 5 meter diep water.  


Dus er moet flink geïnvesteerd worden in Acapulco en kijken we kort verder wat in de staat Guerrero te doen is. Er zijn nog twee badplaatsen namelijk Zihuatanejo met een mooi strand en relaxte Mexicaanse sfeer zonder de gekheid die Acapulco teisterde. De tweede badplaats is Ixtapa die speciaal gebouwd is om Amerikaanse toeristen met veel dollars te trekken met ook mooie stranden. In het binnenland van Guerrero kan men naar het charmante uitziende Taxco dat bekend staat om zilver. Archeologie liefhebbers kunnen naar plekken zoals La Organera-Xochipala, Palma Sola, Teopantecuanitlán en Cuetlajuchitlán uit de tijd voor de Azteken.


Dan als laatste het biergedeelte en die is niet erg uitgebreid met twee brouwerijen met weinig informatie. Nooit iets van gedronken maar de bier reviewsites bieden enige houvast en zo krijgen we een idee wat deze staat die bieden heeft, anders kan men voor Corona, Modelo, Dos Equis of Tecate gaan. 


Cerveza Artesanal Capricho del Rey (2018) uit Zihuatanejo en wat ik hier heb kunnen vinden is dat er een restaurant met een de brouwerij naam betekent letterlijk "opwelling van de koning". Er was wat ruimte om te brouwen om het bier aan de Noord-Amerikaanse toerist aan te bieden, aangezien nog wat achter loopt op het terrein van speciaal bier. Die "opwelling" was dat een koning muren in de zee liet aanleggen zodat hij met zijn twee vrouwen er kon zwemmen en zo ongemerkt het eerste kunstmatige koraalrif aanlegde. Baltic Porter heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is licht troebel kastanjebruin. De smaak is zoet met een weinig bitter en heeft tonen van karamel, honing en licht geroosterd mout. Facebookpagina van Cerveza Artesenal Capricho del Rey



Cerveza Artesanal Yolotl (2018) uit Taxco de zilverstad en wie deze brouwcafé wilt bezoeken moet zijn bergschoenen aan doen, het is er nogal steil en de straatjes zijn ook nog eens smal. Veel kan ik niet over ze vinden maar de brouwerij is een welkome verassing op het gebied van speciaalbier. De brouwerijnaam betekent in het Nahuatl de taal van onder ander de Azteken "spiritueel hart" of "hart van God". Trouwens Nahuatl wordt nog veel gesproken door afstammelingen van de Azteken, dat volk heet Nahua. Aurea is een Blonde Ale en het woord betekent "gouden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is licht troebel blond. De smaak is licht zoet bitter en heeft tonen van karamel en fruitigheid. Facebookpagina van Cerveza Artesanal Yolotl


Dan waren er twee brouwerijen in Acapulco met aardig wat informatie op Facebook en de bierreview sites met een maar die houden rond 2018/2019 abrupt op. Het waren Cerveceria Acapulco (2015-?) en Cervecería Escénica (2019-?) en de linker etiket is van de eerste. Mischien dat er een heropleving komt maar dan hebben jullie een idee hoe het eruit zag. Tenslotte nog twee filmpjes.

   


Reacties

Populaire posts