Bier+Randzaken September (2): Dos Equis XX Ambar - Mexico

Dos Equis XX Ambar


Het één keer per jaar terugkerende Mexicaanse staat bier-thema, na Oaxaca, Aguacalientes en Baja California Sur en type in de zoekbalk een van die staten in en je komt bij dat verhaal. De staat Neuvo León heeft 5 miljoen inwoners waarvan er iets meer dan 4 miljoen in de hoofdstad Monterrey en voorsteden wonen. 


Het is anderhalf keer groter dan Nederland, als het een onafhankelijk land zou zijn dan verdiende ze al meer dan Hongarije, Slowakije of Kroatië. Qua industrie zit het op dezelfde hoogte als Zuid-Korea maar de rest van Mexico haalt het gemiddelde flink omlaag. Met de omgeving is het nogal woestijnachtig met canyons en bergen, fauna met zwarte beren, poema’s, coyotes en prairiehonden die schattige knaagdieren. 


In de 3de stad van Mexico het voortvarende en industriële Monterrey vind men een Heineken dochterbrouwerij met de mooiste naam in hun bezit, die naam is Cuauhtémoc-Moctezuma vernoemd naar twee Azteken keizers of in het Azteeks Hueyi tlahtoani (grote spreker). Het begon allemaal met brouwerij Cuauhtémoc in 1890 en gingen voortvarend te werk. Verpakkingsmateriaal en kroonkurken hadden ze nodig, zodoende stichten ze voor dat doel een fabriek. 


Voor bier hadden ze flessen goedkoop mogelijk nodig, zo richten ze in 1909 een glasfabriek op. Mout ook een belangrijk onderdeel om bier van te brouwen werd er in 1929 een mouterij begonnen om kosten drukkend te kunnen ondernemen. Voor het personeel werd in 1918 personeelsvereniging in het leven geroepen, er werden medische en educatieve diensten verleend aan de gezinnen van de werknemers, de werkdag werd 9 uur ipv 12 uur en dat om stakingen te voorkomen. Brouwerij Moctezuma werd opgericht in 1890 in Orizaba en in 1988 fuseerden ze met brouwerij Cuauhtemoc, meerdere brouwerijen hebben ze gekocht en nu zijn ze onderdeel van Heineken sinds 2010. 


Brouwerijen zijn te vinden in Guadalajara, Toluca, Tecate, Orizaba, Meoqui en uiteraard Monterry. Zo nu acht bieren en zeven merken, eigenlijk acht merken maar Tecate hou ik jullie te goed. Ze zijn goed in het brouwen van Lager- en Vienna bieren.


1: Carta Blanca het eerste merk dat brouwerij Cuahtemoc sinds 1890 brouwt. De naam komt van het Franse woord carte blanche, dat betekent iemand de vrijheid geven en dit gold ook voor dit bier als je de eerste bent. Het bier is een goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4%. De smaak is licht zoetig maar drink het koud anders komt de tonen van maïs en graan opzetten.2: Indio betekent Indiaan bestaat sinds 1893 en heette oorspronkelijk Cuahtemoc en hij staat op het etiket, maar de bijnaam werd populairder zodat dat de naam werd in 1905. Het bier is een Vienna en dat is een ondergistend bier met een heldere amber kleurtje, het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en iets van maïs. 3: Bohemia Clásica bestaat sinds 1905 en is vernoemd naar de Tsjechische bierregio bij uitstek Bohemen, deze Lager heeft een gouden kleur met een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel.4: Sol de tegenhanger van Corona bestaat al sinds 1899 en het begon bij brouwerij El Salto del Agua uit Mexico City. Deze lager heeft iets meer smaak dan een Corona, lest de dorst heel goed mits ijskoud gedronken wordt als het boven de 25 graden. Het heeft een helder gouden kleur en een alcoholpercentage van 4,5%. 5: Superior is ook bekend als Original omdat het oudste bier van brouwerij Moctezuma is en sinds 1896 bestaat. Maar ook is dit bier bekend als Rubia en dat is Spaans voor blond. Een slogan dat ze gebruikte ging als volgt “La Rubia que todos quieren” en dat betekent “Het blondje dat iedereen wil” om logische wijze zijn ze er meegestopt. Deze Lager is ook goudkleurig en heeft een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is licht zoet bitter van smaak met lichte tonen van karamel. 6: Noche Buena letterlijk betekent het “goedenacht” maar het is Spaans voor “kerstnacht”. Het werd oorspronkelijk gebrouwen door de Duitse brouwmeester van brouwerij Moctezuma met heimwee, een smakelijk Bockbier die in 1924 op de markt kwam. Alleen wordt dit bier geleverd van oktober tot december, een bier voor de feestmaanden en een bewijs dat grote concerns een top bier kunnen leveren. De bloem op het etiket is een Mexicaanse bloem die bekend is als kerstster of poinsetta. Het Bockbier heeft een heldere bruine kleur met rode gloed en een alcoholpercentage van 5,9%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, chocolade en iets van butterscotch.7: Dos Equis XX Special Lager is het jongere broertje van de Ambar, speciaal voor de Amerikaanse markt gebrouwen in 1984, maar later ook geïntroduceerd in Mexico en is het snelst groeiend biermerk op dit moment. Helder goedkleurig met een alcoholpercentage van 4,3%. De smaak is een beetje zoet bitter met lichten tonen van karamel en iets van limoen.

 


8: Dos Equis XX Ambar het oudere broertje en bestaat sinds 1897 en heette eerst Siglo XX en dat staat voor 20ste eeuw, gebrouwen om dat te eren. Die XX-en staat voor het Romeinse getal 20. Nu heet het Dos Equis en dat betekent “Twee X-en” en Aztekenkeizer Moctezuma staat op het etiket, want dit bier is origineel van de brouwerij met die naam net als de Special Lager van hier boven. Het bier is een Vienna en even kort een reden dat deze bierstijl zo populair is in Mexico, komt dat Mexico een korte tijd een keizer had uit Oostenrijk. Deze nam brouwers mee en deze brouwden de Weense bierstijl Vienna, de keizer was niet erg populair en het bier wel tot op de dag van vandaag. De kleur van het bier is helder amber met een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en iets van citrus.


Dit was in het kort de Mexicaanse staat Nuevo León en redelijk uitgebreid de brouwerij Cuauhtémoc-Moctezuma behandelt, volgt nog de link en een filmpje. http://cuamoc.com/
Reacties

Populaire posts