Bier+Randzaken September (6): Löwenbräu Original - Duitsland


Löwenbräu Original
München eind september en dat houdt in Oktoberfest, maar dit keer meer over brouwerij Löwenbräu. Men vermoedt dat de brouwerij al sinds 1383 bestaat en een brouwer met de naam Jörg Schnaitter wordt in verband gebracht met een brouwerij aan Löwengrube 17 in 1524. Pas in 1746 komt voor het eerst de naam Löwenbräu voor bij de lokale belastingen. 


Een boer Georg Brey koopt de brouwerij in 1818 aan de Löwengrube en deze straat ligt in het centrum van München, daar kan men niet groter worden. Op die locatie zitten ze nu nog aan de Nymphenburger Straße 7 en in dezelfde straat vind men op nummer 2 de Löwenbräukeller die bierhal cq restaurant van de brouwerij. Let op met het bestellen van bier krijgt met de vraag wilt u een kleine of een grote, kies men de grote dan komt er Maß uw kant op en een Maß is een 1 liter bierpul. https://www.loewenbraeukeller.com/de/


Rond 1900 was Löwenbräu de grootste brouwerij van Duitsland en daarvan werd het meeste bier geëxporteerd, tijdens de 1ste Wereldoorlog kwam er de klad erin. Na die oorlog in 1921 fuseerden ze met Unionsbräu Schülein en Bürgerbräu München, zo werd Löwenbräu weer wat groter. De oude eigenaar Joseph Schülein van Unionsbräu Schülein maakte zijn zoon Hermann de directeur om vervolgens Löwenbräu compleet te bezitten, de Schülein familie was van Joodse afkomst. Via Bürgerbräu München werd Löwenbräu eigenaar van hun bierhal Bürgerbräukeller en die locatie is bekend om de Bierkellerputsch. Vanuit hier probeerden in 1923 op 8 november Adolf Hitler en zijn nazi’s de regering van Beieren omver te werpen, om dan naar Berlijn te gaan om daar de regering te afzetten, hetgeen mislukten en Hitler in de gevangenis deed belanden. Later toen hij toch aan de macht kwam in 1933 werd in de bierhal jaarlijks elke 8 november een herdenkingbijeenkomst gehouden, na de oorlog heeft de bierhal het tot 1979 uitgehouden om plaats te maken voor kantoren en een hotel. 


Verder met de beroemde zeppelins en deze hadden als huismerk Löwenbräu en dus ook de beroemde LZ129 Hindenburg, deze ging in vlammen op in 1937 te Lakehurst, New Jersey. Een fles Löwenbraü uit wrak werd later geveild voor $16.000, het logo met leeuw is nog zichtbaar op het zwartgeblakerde flesje. Vanaf 1938 beschouwden de nazi’s Löwenbräu als jodenbier dus de verkoop kelderde en de eigenaar vluchtte naar de Verenigde Staten. In 1945 werd de brouwerij gebombardeerd door de geallieerden. 


Na de 2de Wereld Oorlog in 1948 werd een afspraak gemaakt met de Schülein erfgenamen om Löwenbräu weer operationeel te maken. De goede reputatie deed de brouwerij goed en was gauw op het gebruikelijke niveau. In 1997 fuseerden ze met stadsgenoot Spaten-Franziskaner maar behielden beide hun eigen brouwerij tot op de dag van vandaag, in 2003 kwamen ze in handen van Interbrew (het huidige AB-Inbev). 


En op het Oktoberfest zijn ze sinds 1810 elke keer present en met de Löwenbräu-Festhalle met de grote leeuw uit het logo op een zuil naast de tent. In die tent is plek voor 5700 man en buiten 2800 zitplaatsen. Laat ik 4 bieren van ze behandelen.


1: Löwenbräu Oktoberfestbier heeft een heldere gouden kleur met een alcoholpercentage van 6,1%, bedenk je wel dit bier krijgt men in die tent in een Maß (1 liter pul). Het is bier van het Märzen/Oktoberfest type, ondergistend en zwaarder in alcohol dan een Pilsener. De smaak is redelijk zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel.2: Löwenbräu Urtyp is gebrouwen na een oud recept uit het archief, een bier van het Helles-type. Dit is een ondergistend broertje van de Pilsener met dezelfde heldere gouden kleur, alleen het alcoholpercentage is hoger tussen de 5% en 5,6%. Nou deze Helles heeft een alcoholpercentage van 5,4%. De smaak is gebalanceerd zoet bitter met lichte tonen van citroen.3: LöwenWeisse Hefe-Weissbier een Hefeweizen met een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is troebel oranje. Dit bier is een van de eerste die de brouwerij brouwde. De smaak is lichtjes droog bitter met subtiele tonen van banaan en iets van perzik en kruidnagel.4: Löwenbräu Original de zogenaamde originele Helles naar een recept uit 1383, goeie marketingtruc. De één van de kleuren van Beieren wordt er gebruikt op het etiket namelijk het lichtblauw. De kleur is helder goud en het alcoholpercentage is 5,2%. De smaak is lichtjes zoet bitter met tonen van citroen en licht grassig aroma.


Dit was de geschiedenis van een oud biermerk uit het bierige München, volgt nog een link en een filmpje. http://87.106.244.19/LOEWENBRAEU/index.php

Reacties

Populaire posts