Bier+Randzaken September (1): Victoria Bitter - Australië

Victoria BitterWat Heineken is voor Nederland, is Victoria Bitter voor Australië en hier na te noemen als VB. Dit merk bestaat al sinds 1854 als Victoria Bitter Ale maar in 1930 werd het woord Ale weggelaten. En moet gezegd worden bier brouwen in die tijd was erg lastig, want het klimaat van Australië kan nogal extreem heet zijn. Bier in die tijd werd over het algemeen in de winter gebrouwen want dan werkt het gist het beste. Brouwen op het eiland Tasmanië geeft geen problemen, en het zuiden van Australië in de staten Victoria en een stuk van New South-Wales kunnen de winters er ook mee door. Toen het met de uitvinding van koelinstallaties rond 1870 kon er het hele jaar gebrouwen worden en in het dorstige hete Australië was dat erg welkom. Dat ze erg dorstig zijn die Australiërs werd verergerd tijdens de 1ste Wereldoorlog om zogenaamd het moraal hoog te houden, moesten pubs hun deuren sluiten om 6 uur in te avond. 


Dus men was klaar met werken rond een uur of 5, men snelde naar de pub om zich als een bezetene vol te laten gooien. Dit stond bekend als de “Six o'clock swill” waar men gauw 1 meter halve liters bestelde of sommige bareigenaren met een tuinslang gemonteerd aan de tap langs de drinkers gingen in de pub. Hiernaast een staatje met het jaar van invoering en afschaffing per staat en ook Nieuw-Zeeland staat ertussen. Queensland hield een Eight o'clock swill aan en Western Australia had al snel een sluitingstijd om 9 uur in de avond.


Opgelegde openingstijden 
Staat
Aangenomen
Afgeschaft
South Australia
1916
1967
Tasmanië
1916
1937
New South-Wales
1916
1955
Victoria
1916
1966
Nieuw-Zeeland
1917
1967
Queens-land
1923
1966
De sluitingstijden werden naar 10 uur verschoven en tegenwoordig is het gewoon erg laat of vroeg, het is hoe je het wilt zien. VB wordt gebrouwen door brouwerij Carlton & United uit Melbourne de hoofdstad van de staat Victoria. Het begon in 1903 waar een zestal brouwerijen samen een kartel vormden om later in 1907 te fuseren tot een grote brouwerij, brouwerij Carlton klaarblijkelijk was de grootste van de 6 want daar begint de huidige brouwerijnaam mee. 


VB was lange tijd het populairste bier van Australië maar daar kwam een knauw in, 2007 werd de accijnzen verhoogd maar met een lager alcoholpercentage was er niks aan de hand. Het ging van 4,9% naar 4,8% en in 2009 ging het naar 4,6% want dat leverde geld op. Maar VB werd massaal genegeerd en klachten rezen de pan uit, want de smaak scheen anders te zijn en het sinds 2012 weer 4,9%. Ondanks dat het Bitter wordt genoemd is het een Lager en de verpakkingen hebben bijnamen.


Blikje 0,375ltr is een Tinnie
Blikje 0,5ltr is een Green Lunch
Blik 1 ltr is een Killer Can
Flesje 0,25ltr is een Grenade
Flesje 0,375ltr is een Stubbie
Fles 0,75ltr is een Tallie
Fles 2,25ltr is een Darwin Stubbie, alleen verkrijgbaar in het afgelegen Nortern Territory.


VB wordt gebrouwen net als andere Australische Lagers met een portie rietsuiker, dat heeft als resultaat dat het bier wat minder “body” krijgt. Het bier heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is als vanouds weer 4,9%. De smaak is zeer licht bitter met zeer lichte tonen wat op karamel en wat op hoppigheid lijkt. Een massabier om de dorst te lessen in een land waar de gemiddelde temperatuur tussen de 19 en 24 graden ligt, met flinke uitschieters naar boven. Dat was Australië met wat drink eigenaardigheden uit het verleden. 


Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://cub.com.au/ https://www.victoriabitter.com.au/agegate?destination=

Reacties

Populaire posts