Bier+Randzaken November (6): Tecate - Mexico

TecateHet meest verkochte bier wereldwijd van het Heineken concern is de “Grote Groen Reus” zelf met zijn Heineken Pilsener/Lager, dit is het zelfde bier die volgens hetzelfde recept overal ter wereld gebrouwen wordt. Nummer twee uit het concern is het Mexicaanse merk Tecate dat bij Heineken-dochter brouwerijgroep Cuauhtémoc-Moctezuma gebrouwen wordt, tijdje geleden heb ik over die brouwerij geschreven (http://bierverhaaltjes.blogspot.com/2018/09/bierrandzaken-september-2-dos-equis-xx.html) en met voorbedachten rade heb ik Tecate overgeslagen. 


Dit merk is één van de eerste Mexicaanse bieren die ik ooit heb gedronken, na een Corona is het een verbetering en gebeurden in een Mexicaans restaurant in Antwerpen. Daar hadden ze zo’n beetje alle grote Mexicaanse bieren verkrijgbaar zoals: Corona, Negra Modelo, Dos Equis XX, Bohemia en dus ook Tecate. Sinds Heineken brouwerij Cuauhtémoc-Moctezuma in 2010 bezit is het merk Tecate binnen acht jaar nummer 2 geworden van de 250 merken die Heineken bezit. 


Het begon allemaal in het jaar 1944 in het grensstadje dat toevallig ook Tecate heet, het ligt aan de grens ten zuiden van de Verenigde Staten en om meer precies te zijn met de staat Californië. Het stadje telt ongeveer 65 duizend inwoners en gelijk aan de andere kant van de grens is ook een Amerikaans Tecate, een gehucht met maar ongeveer 200 inwoners. Deze grens is niet zo populair als de grensovergang bij het Californische San Diego en Tijuana wegens de bergachtige weg door de eenzame dorre woestijn. Het is een ideaal gebied om door de woestijn te trekken en als beloning een Tecate weg te drinken, dit gebeurd al sinds 1944. 


Brouwerij Cuauhtémoc toen nog zonder brouwerij Moctezuma kon brouwerij Tecate van oprichter Alberto Aldrete overnemen. Deze man werd verliefd op dit stadje dat trouwens om de brouwerij heen groeide, de staat Baja California ging ook van Tecate bier houden. Ook Amerikaanse toeristen konden niet om dit bier heen, dus erg interessant voor de grote brouwerij Cuauhtémoc en kocht het dus in 1955. 


Niet verkeerd voor een man die een olijfoliefabriekje ombouwde naar een brouwerij, nu is de locatie Tecate één van de zes brouwerijen van Cuauhtémoc-Moctezuma in Mexico en het bier wordt door het hele land gebrouwen. Maar het merk Tecate is het populairst van het concern geworden, doet het goed bij de Latino bevolking in de Verenigde Staten en sponsoren belangrijke Mexicaanse sporters en dat zijn vooral boxers. Laten we beginnen met de belangrijkste Tecate bier en wat van zijn broertjes.1: Tecate ook bekend als Original en werd al in 1944 bij het begin al afgevuld in blik, als eerste in Mexico. Het heeft een toegankelijk alcoholpercentage van 4,5% en deze Lager heeft een heldere gouden kleur. De smaak is ietwat aan de droog bittere kant, het is wel ietsjes hoppiger dan andere commerciële Mexicaanse Lagers.2: Tecate Light gebrouwen sinds 1992 en is het mindere broertje van Tecate Original. Met Light bieren werkt het zo, drink er hooguit twee voor het effect. Drink je er meer dan kan je net zo goed de gewone drinken. Dit bier heeft ook een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 3,9%. De smaak is iets wateriger en de al aanwezige bitterheid van de Tecate Original is flink terug geschroefd.3: Tecate Titanium is dan weer het sterkere broertje van Tecate Original en bestaat sinds 2013, speciaal gebrouwen om van te genieten en niet weg te klokken zoals met die andere twee. Ook deze heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5,5%. De smaak is ietsjes zoeter maar is nog steeds hoppiger dan zijn commerciële Mexicaanse Lager neefjes, tonen van zoete maïs is er iets meer.


Dit was weer eens een bier uit mijn begintijd van het bierproeven, volgt nog twee linkjes en een filmpje. https://tecatebeerusa.com/home  http://cuamoc.com/  Reacties

Populaire posts