Bier+Randzaken November (2): Paulaner Salvator - Duitsland

Paulaner Salvator


De Bo(c)kbier familie heeft een zware familielid en dat is de Dubbelbo(c)k of Doppelbock, en brouwerij Paulaner uit München begon ermee. Deze brouwerij is opgericht in 1634 door monniken van de Orde der Miniemen en de stichter was Franciscus van Paola. Deze orde staat bekend om hun zeer strenge levenswijze, leefden in gelofte van armoede, aten geen vlees, eieren of zuivelproducten en legden zich zware boetedoeningen op. Het gebed en studie wijdden ze zich aan en droegen een habijt van ruwe zwarte wol met wijde mouwen en als ceintuur diende een zwart. 


Maar gelukkig mochten ze bier brouwen en drinken, de Duitsers noemden de monniken Paulaner naar de stichter Franciscus van Paola. Paola werd verbasterd naar Paulaner en de stichter siert het etiket. De monniken werden verdreven in 1799 en hun klooster werd een gevangenis, de brouwerij ging onafhankelijk verder onder de naam Salvator. In 1928 was er nog een fusie met brouwerij Gebrüder Thomas en ging verder onder de naam Paulaner Salvator Thomas en dat duurde tot 1994 en heet nu Paulaner.


Even in het kort wat een Dubbelbock is, een zwaardere variant van het gewone Bockbier zijn 7% zwaar tot 12%. Van origine ondergistend maar er zijn ook bovengistende versies. De kleur is donker amber tot zeer donker bruin, die donkere bruinen hebben meestal een iets meer chocolade smaak. Vaak met bieren die worden nagemaakt wordt er iets gebruikt van het originele bier, hier wordt het gedeelte -ator gebruikt door concurrenten in hun biernaam van een Dubbelbock. Ik ga er zes behandelen en het zijn allemaal Duitse Doppelbocks en de namen eindigen allemaal op          -ator.


1: De Paulaner Salvator brouwden de monniken dit bier al in 1773 om te drinken rond vastentijd, men mocht niet eten maar wel een vullend bier drinken. Het recept uit die tijd en wel van broeder Barnabas word nog steeds gebruikt, ondergistend bier werd al gebrouwen in die tijd want men liet het bier rijpen in diepe koude grotten. Donker amber van kleur en een alcoholpercentage van 7,9%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, appel en honing. Salvator is Latijns voor bevrijder. https://www.paulaner.de/ https://www.facebook.com/paulanermuenchen



2: Brouwerij Löwenbräu (1383) ook uit München brouwt een Doppelbock met de naam Triumphator sinds 1951. Van origine gebrouwen om in de maand maart te verkopen en dat geld tegenwoordig nog steeds van de versie van tap maar op fles is het hele jaar verkrijgbaar. Het bier heeft een alcoholpercentage 7,6% en de kleur is donker bruin. De smaak is droog bitter met een zoetje, het heeft tonen van karamel en geroosterd mout. Triumphator is Duits voor overwinnaar. http://87.106.244.19/LOEWENBRAEU/



3: Brouwerij Tucher uit Fürth nabij Nürnberg(1672) ooit eigendom van het adellijk huis Tucher von Simmelsdorf, deze hadden veel te vertellen in Nürnberg. De brouwerij begon ook daar maar in 2008 ging een nieuwe brouwerij open in Fürth, de vestigingen in Nürnberg en de oude brouwerij in Fürth werden gesloopt. Tegenwoordig is het onderdeel van de Radeberger Group die de brouwactiviteiten van Oetker behartigd. Het bier heeft een helder bruine kleur met een alcoholpercentage van 7,5%. De smaak is zoet bitter met af en toe iets droogs, tonen van karamel, geroosterd mout en iets van pure chocolade. Bajuvator betekent bij navraag helemaal niets, het is een fantasienaam. http://www.tucher.de/ https://www.facebook.com/Tucher.Biere/



4: Brouwerij Ettaler (1609) hoort bij de abdij van Ettal vlakbij Garmisch-Partenkirchen in de Beierese Alpen. Behalve bier wordt er ook likeuren gestookt en van de weinige kloosterbrouwerijen die Duitsland rijk is. Om de abdij rendabel te houden is men meer bezig met brouwen, er is een brouwmuseum, restaurant en veel andere kloosterdingen. Deze Doppelbock is nogal zwaar met een alcoholpercentage van 9% en de kleur is donker bruin. De smaak is licht zoet bitter en heeft tonen van geroosterd mout, karamel en gedroogd fruit. Curator is Duits voor beheerder. http://www.2014.ettaler.info/wp/



5: Brouwerij Fässla (1649) uit Bamberg met al zijn brouwerijen en één van de elf. Deze brouwerij produceert niet alleen bier, je kan er lekker eten, wat gezellig drinken en ook overnachten. Let op de ingekerfde dwergjes in het houtwerk, er is ook een bier ter ere van ze de Zwerglä. Maar we hebben het over Doppelbock en deze wordt verkocht vanaf oktober, de kleur van het bier is helder amber en het heeft een alcoholpercentage van 8,5%. De smaak van het bier is redelijk zoet bitter en heeft tonen van geroosterd mout, karamel en iets van kruidigheid. Bambergator is een gekunsteld woord en betekent zoiets als de Bamberger. http://www.faessla.de/ https://www.facebook.com/BrauereiFaessla



6: Brouwerij Aying (1878) uit het dorp Aying, vlakbij München. Ondanks dat de brouwerij dichtbij München ligt mogen ze niet deelnemen aan het Oktoberfest, daar mogen alleen de traditionele Münchener brouwerijen aanwezig zijn. Dus houden ze maar kleinere festivals rond de stad, om hun befaamde bieren te schenken. In het dorp Aying hebben ze een café en een hotel, voor degene die in München is ook daar hebben ze een café. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,7% en de kleur is donkerbruin. De smaak is fijn zacht bitter en heeft tonen van geroosterd mout, chocolade,  vanille en wat lichtelijk rokerig aroma. Celebrator is gekunsteld Duits-Engels voor feestvierder en aan het flesje hangt een wit bokje. http://www.ayinger.de/cms/index.php/startseite.html


Dit was een verhaal over de Dubbelbo(c)k/ Doppelbock en volgt nog een filmpje.



Reacties

Populaire posts