Bier+Randzaken November (1): Stijl Dubbel - Nederland

Stijl Dubbel


Een rondje in een stad waar historie ver te zoeken, want het oudste gebouw is maar 42 jaar. Dat betekent we zijn in Almere aangekomen waar alles met planning vooraf de wegen zijn aangelegd, daartussen opgevuld met gebouwen. De eerste huizen waren in het begin volgens de norm gelijkvormigheid en functionaliteit, maar na de jaren 90 is exclusiviteit en opvallend de norm oftewel lekker on-Nederlands. Dit is vooral goed zichtbaar in de Regenboogbuurt waar de straatnamen met kleur te maken hebben. 


Je zal zien dat huizen de kleur hebben van de straatnaam, maar de bomen en planten die er geplant zijn hebben ook met die kleur te maken. Met straatnamen gaan ze creatief om zoals met de Muziekwijk waar alles met muziek te maken heeft, van instrumenten tot artiesten en er is zelfs een Jimi Hendrixstraat. Er dus zijn veel wijken waar de straatnamen corresponderen met de wijk naam, vooral de Stipheldenbuurt vind ik het grappigst, straten met striptekenaars en stripfiguren zoals Asterixstraat, Familie Doorzonstraat, Lambikstraat en klik op de link voor wat zoekplezier. https://www.google.nl/maps/place/Familie+Doorzonstraat,+1336+KP+Almere/@52.4022835,5.3197153,17z/data=!4m5!3m4!1s0x47c63d4f5990d6e3:0xb80a9c865483def3!8m2!3d52.4019454!4d5.3203844


Almere heeft ongeveer 201 duizend inwoners en er komen er nog steeds meer bij, ze verwachten de 350 duizend inwoners te halen. Met bier gebrouwen en bedacht in deze groeistad zit het ook goed, ik ga vier brouwerijen en brouwhuurders behandelen.


A: Brouwerij de Kemphaan (2001) heeft een geschiedenis van veel vallen en ook weer opstaan, er werd groots gedacht maar de uitvoering was klein. Kwaliteit ver te zoeken en ingehuurde brouwers die het niet lang uithielden. Inmiddels is de boel aardig op de rit en laat ik twee bieren behandelen die ik best redelijk vind.


1: Oeps! is een ongelukje zoals de naam zegt, je wilt iets brouwen maar dan krijg je wat anders. Het is een Gerstewijn geworden van 9,2% die makkelijk dus gevaarlijk wegdrinkt. De kleur is troebel oranje, de smaak is zeer zoet met tonen van karamel en gedroogd fruit.



2: Winter is een opwarmer in de Belgian Strong Ale stijl. Dit troebel amberkleurig bier heeft een alcoholpercentage van 10%. De smaak is erg zoet bitter met een zuurtje, tonen van gedroogd fruit en kruiden. http://www.stadsbrouwerijdekemphaan.nl/home/


 B: Brouwerij Crans Craft Beer (2016) is het geesteskind van leraar, brouwer en biersommelier Jan Ronald Crans en houdt proeverijen als de Biermeester. Zijn bieren laat hij elders brouwen en voor de namen van zijn bieren gebruikt hij namen van zijn voorouders en familieleden, de eenhoorn van het etiket is een moderne interpretatie van zijn familiewapen.


1:  Ciprianus is een India Pale Ale en vernoemd naar een voorouder uit 1636, een wijnkoper uit Amsterdam. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7% en een troebel oranje kleur. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, iets kruidig en aroma van den.



2: Sicco is een Baltic Porter en vernoemd naar een voorouder uit 1584, deze bezat een brouwershuis in Groningen. Het bier heeft een bijna zwarte kleur en het alcoholpercentage is 7%. De smaak is droog bitter met een licht zoetje, tonen van geroosterd mout, chocolade, koffie en een licht rokerig aroma. https://www.cranscraftbeer.com/


C: Brouwerij Bolschout (2014) uiteindelijk opgericht na gemeentelijk gehannes door Belg Sam de Bolle en Nederlander Henk Schoute, de brouwerij is naar hun vernoemd. Sam de Bolle is een man met veel horeca ervaring en knowhow en Henk Schoute is mechanische en elektrotechnische onderlegd en werkt bij de NS. Dat alles is best een goede combinatie voor een brouwerij, tevens een Belg eind jaren 90 in Almere mist toch zijn speciale biertjes. Als ik het goed heb gaat de brouwerij binnenkort verhuizen buiten Almere, maar op dit moment hebben ze een plek in het verhaal.


1: Belga heette eerst Belge want het bier is een Speciale Belgé en daar hoort Palm en De Koninck bij. Twee Brabantse trekpaarden op het etiket, eentje meer dan Palm en ze zijn een stuk levendiger. Het bier heeft de traditionele amber kleur maar deze is wat troebel, het alcoholpercentage is 6%. De smaak is zacht zoet bitter met tonen van karamel en een beetje banaan.



2: Urtyp is hoe de oer-Pilsener zou moeten smaken, dus een flinke Tsjechische invloed want daar komt deze stijl vandaan. Het bier is zeer licht troebel goudkleurig en het heeft een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is droog bitter met een licht zoetje, tonen van moutigheid. http://www.bolschout.nl/index.php


 D: Brouwerij Stijl (2015) heeft een eigen maar kleine brouwinstallatie, maar de standaard bieren worden elders gebrouwen bij een grotere brouwerij. Opgericht door Robin de Winter een kok en accountmanager, Raymond Geraads is piloot en Anneke Geraads-Broeren is antropoloog en thuisblijvend moeder. De rollen bij de brouwerij dat Robin is de accountmanager, Raymond is de brouwmeester en Anneke doet het design en administratie. Die bieren die brouwen moeten stijlvol zijn, toegankelijk maar verrassend en de bierstijl komt met een twist.


1: Russian Imperial Stout de zwaarste bierstijl in de Stoutfamilie. Deze heeft een pikzwarte kleur en een alcoholpercentage van 10%. De smaak is droog bitter maar de alcohol geeft een licht branderig gevoel in de mond. Het bier heeft tonen van geroosterd mout, koffie, chocolade en iets van zoute drop, de drop is hier de twist.



2: Dubbel en dat mag je zelf raden welke bierstijl het is. Het heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is zeer donker bruin. De smaak van deze Dubbel heeft een fijne zoet bitterheid, tonen van het bier zijn karamel, gedroogd fruit en iets van chocolade, die chocolade zal wel de twist zijn. Beide bieren zijn standaard en dus elders gebrouwen en in dit geval bij brouwerij Berging uit Purmerend.


Dit waren vier brouwers en acht verschillende bierstijlen, het kan allemaal in Almere al is het met vallen en opstaan.

Reacties

Populaire posts