Bier+Randzaken November (5): König Pilsener - Duitsland

König Pilsener


Dit jaar wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, verwacht wel een bier van een grote brouwerij met dit thema.


Duitsland is de tegenstander en een land met meer dan 1300 brouwerijen kies ik voor een van de saaiste, brouwerij König uit Duisburg net over de grens. Trouwens met “saai” bedoel ik het aanbod van deze brouwerij, technisch gesproken is er niets mis met de Pilsener. Maar even wat geschiedenis eerst, in 1858 in het dorpje Beeck wat nu een wijk van Duisburg is begon Theodor König een brouwerij. De bieren die er gebrouwen werden waren ondergistende bieren in de Tsjechische Pilsener-stijl, die waren nog niet aangeslagen in het oude Pruisen van weleer. De mensen moesten er nog wennen maar vanaf 1911 was König Pilsener wel aangeslagen en de industrialisatie van het Ruhrgebied hielp ook wel mee om vele dorstige arbeiders kelen te lessen.


Ondanks de economische malaise in Duitsland na de 1ste Wereldoorlog, verkochten ze steeds meer bier buiten Duisburg en het Ruhrgebied. Met de 2de Wereldoorlog werd de brouwerij bijna verwoest door een luchtaanval maar er werd heropgebouwd. In de jaren 50 probeerden ze van König Pilsener een landelijk merk te maken, begin jaren 80 waren ze het meest verkochte bier van Duitsland. Tegenwoordig staan ze op de 4de plek met het meest verkochte bier. Als private brouwer kwam in 2000 een einde doordat de  Hamburgse brouwerij Holsten het kocht, tevens in 2004 kwamen ze zelfs in handen van het Deense Carlsberg. Maar König werd samen brouwerij Licher in hetzelfde jaar doorverkocht aan brouwerij Bitburg, wegens teveel monopolie.


Verder met KöPi wat de bijnaam van König Pilsener is en al met al deze pils staat als een huis na al die tijd. König Pilsener heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is licht bitter met iets zoets en het heeft lichte tonen van citroen om het een verfrissend geheel te geven.


Dit was een “saai” Duits biermerk maar wel één die staat als een huis. Dit was Duitsland en de volgende uitwedstrijd is in 2019 maar tegen wie? Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.koenig.de/ https://www.facebook.com/KoenigPilsener



Reacties

Populaire posts