1ste Bier Verhaal van September: Bass Ale - Engeland

Bass Ale

Burton upon Trent part II. Kan ik een Engelse titel geven: “The rise and almost fall” van het Bass bier, een merk dat ooit de grootste van de wereld was wat nu geldt voor Heineken, Stella Artois of Budweiser. Opgericht in 1777 door William Bass omdat de waterbronnen in en rond Burton upon Trent van zo’n top kwaliteit zijn, om de Pale Ale’s te produceren die de wereld rondgingen.


Men begon al gelijk al met exporteren van bier naar het Russische Keizerrijk, om geleidelijk de brouwerijen uit te breiden. Door Napoleon ook hij hield van Bass, ingestelde handelsblokkade besloot men in India te gaan handelen met de reisbestendigde India Pale Ale’s. Zie de foto van het vat met flessen in zaagsel hoe het er toen aan ging.

Met de komst van de spoorwegen in 1839 groeide de brouwerij nog meer, de familie Bass werden adel en kwamen in het parlement. Rond 1860-1870 was het bier letterlijk in elk land te vinden, ook was het eerste buitenlandse bier te koop in Japan. Na de eeuwwisseling begon het lokale concurrenten op te slokken, om met een andere brouwerij Marston over te blijven in Burton upon Trent rond de jaren 70.

Toen kwam het einde voor de Bass brouwerij rond 2000, toen het werd opgekocht door het Belgische Interbrew nu AB Inbev. De rechter vond dat Interbrew erg groot werd door de overname, besloot men de brouwerij en de biermerken te verkopen aan het Amerikaanse Molson Coors, behalve het Bass merk. De pub en hotel contracten hielden ze zelf om Interbrew brouwsel te kunnen verkopen.


Bass wordt nog steeds gebrouwen bij buurbrouwerij Marston en ook bij Stella Artois brouwerij te Leuven, dus het is niet helemaal weg. Dus grote globale brouwerijen let op dit kunnen ook met jullie gebeuren, dat je als merk voort blijft bestaan.Wat weetjes over Bass, het Bass logo was de eerste dat als merk werd geregisterd. Je ziet de flessen het ook op een schilderij uit 1882 van Édouard Manet staan genaamd “Le Bar aux Folies-Bergère”.

Pablo Picasso scheen het bier ook te waarderen, hij gebruikte het bier op 40 van zijn schilderijen.

Ook waren er 12.000 flessen op een boot die 100 jaren geleden zonk, de Titanic. Nu de Pale Ale de Engelse versie is 4,4% zwaar en helder amber van kleur. De smaak is licht zoetig van smaak met zwak bitter nasmaak. Dan de Belgische versie is 5% zwaar iets zoeter van smaak en ook iets bitterder van smaak, dit bier is vaak te vinden in Belgische cafe’s. Ik denk dat ik een vierluik van maak over Burton upon Trent en zijn bieren, volgende keer brouwerij Marston.


Hier een linkje en een filmpje http://www.bass.com/Reacties

Populaire posts