2de Bier Verhaal van September: Marstons Pedigree - EngelandMarstons Pedigree

Part III over Burton upon Trent de Britse Bierhoofdstad en nu de Marston Brewery aan de andere kant van het spoor. Dit is de andere grote brouwerij van de stad en is opgericht door John Marston in 1834, om ook gebruik te maken van de perfecte waterbronnen om goed (export)bier te brouwen.

Tijdens de 2de Wereldoorlog besloot men stoppen met brouwen van alle biersoorten, op een na een bier van het Bitter-type. Beter één goed bier in tijden van schaarste om het moraal hoog te houden. Zolang de Brit een goed bier kon drinken in de oorlog, voelden ze zich nog niet verslagen. Tot de tijd weer rijp was om weer de andere biersoorten weer te gaan brouwen.

En dat bier wordt met het “Burton Union”systeem gebrouwen, dat systeem is kort gezegd een rij vaten die met elkaar verbonden zijn middels met buizen. De buizen zijn er voor om overtollig gist af te voeren naar een grote bak, met die gist komt ook bier mee en die komt via andere buizen weer in de vaten terug.


De Marston Brewery is nog de enige die dit systeem gebruikt, om onder meer een Pedigree mee te brouwen. Nu het bier de Pedigree dat sinds 1952 bestaat, wat afkomst betekent, is een amberkleurig van 4,5% zwaar (vat en blik) of 5% (fles). Gerijpt op de eiken vaten van het “Burton Union”systeem, heeft bier een licht zoete fruitige smaak met tonen van karamel en een fijn bitter einde.
Het is tegenwoordig het meest verkochte bier in Groot-Brittanië dat is gerijpt op een houten vat. De volgende keer part IV van het wel en wee van de bieren en brouwers van Burton upon Trent. Hier een link en een filmpje.

http://www.marstonspedigree.co.uk/home.aspx

Reacties

Populaire posts