2de Bier Verhaal van Juli: Sion Kölsch - Duitsland

Sion Kölsch
Een bierstijl die net zo’n bescherming geniet als Champagne uit de Champagne streek. Kölsch mogen alleen in en in de beurt van Keulen zo  heten. Dit keurmerk geldt alleen in  Europa, want in Noord-Amerika gebruiken ze aldaar te pas en onpas de naam Kölsch voor het type bier wat erop lijkt. Door de wereldoorlogen was het te duur om ondergistend (Pilseners) te brouwen, Keulenaren zijn een beetje anders dan de rest van Duitsland en was de stad met de minste Nazis. 
Deze bierstijl is bovengistend en helder goudkleurig, altijd maar 4,8% zwaar en ook de glazen moeten slank zijn met een inhoud van 0,20 liter. Al bij een bezoek komt men er gauw achter dat men bij de meeste cafe’s, de glazen meer inhoud kan bevatten zoals 0,30 of 0,50 liter. Maar in de Keulse “Brauhäuser” houden ze nog wel aan de glazen traditie en het tappen uit vaten die met een lift uit de kelder op de bar belanden. Vervolgens word de tapkraan aan de onderkant in het vat geslagen, de Kölsch word getapt in de glazen om verkocht te worden.
De serveerder in het Kölsch “Köbes” geheten en altijd met een blauwe schort, brengt de Kölsch rond in een bierglazenhouder genaamd een “Kranz”. Is het glas dan zet de Köbe een nieuwe neer en zet een streepje op het viltje, hoeft men niks meer leg het viltje op het glas en reken af.
Een van die “Brauhäuser” is Brauhaus Sion, een van de vele traditionele “Brauhauser”, alleen word er niet meer gebrouwen. Het is te vinden vlakbij de Dom van Keulen (Niet te missen in het centrum van Keulen), vlakbij Sion zijn er trouwens nog een paar “Brauhäuser” te vinden. Tot de jaren 70 werd er in het “Brauhäus” gebrouwen, tot ze met een paar andere “Brauhäuser” samen gingen werken en een gezamelijke brouwerij openden aan de rand van de stad Keulen.
Sion bestaat al sinds 1318 op het adres “Unter Taschenmacher “, al werd het pand in 1942 plat gebombadeerd in de Tweede Wereldoorlog. In 1951 was alles weer herstelt  cq opgebouwd, men kan er tegenwoordig nog steeds heerlijk eten en genieten van een glas Sion Kölsch. Deze heldere goudkleurig bier met de traditionele alcoholpercentage van 4,8%. Sion kan men buiten het “Brauhäus" makkelijk vinden in andere horecagelegenheden.
Meeste kiosken verkopen het bier in 0,5 liter fles, want men ziet veel mensen in de open lucht van een Kölsch te genieten. Sion Kölsch heeft een licht zoet bittere smaak en is een goede vervanger voor een Pilsje. In het kort een beetje Keulse biertraditie en volgende keer is Frankrijk een keer aan de beurt. http://www.brauhaussion.de/.Reacties

Populaire posts