2de Bier Verhaal van Oktober: Derbes Klassicheskoe/ Дербес Классическое - Kazachstan

Derbes Klassicheskoe/
Дербес Классическое
Laatste interland van het niet zo succesvolle kwalificatie toernooi voor het Europese kampioenschap voetbal volgend jaar in Frankrijk, brengt ons naar Azië en een heel klein stukje Europa. Zie de kaart voor de grootte van het land (rood is het Europese gedeelte) en dan word het snel duidelijk dat ze van continentale voetbalbond zijn verwisseld in 2002. Eerst zaten ze bij Azië en waren daar redelijk goed en zijn goed slecht in Europa.
Het was goed meedoen in Azië of een goede poule loten in Europa met toplanden, dat uiteraard voor betere tv gelden en dergelijke. Dankzij dat kleine stukje Europees Kazachstan zijn ze nu voorlopig kanonnenvoer voor de betere voetballanden, uitgezonderd als ze een keertje een fatsoenlijk elftal hebben met een topspeler. Kazachstan in grootte het 9de land ter wereld, kleiner dan Argentinië en groter dan Algerije (bijna 65 keer groter dan Nederland). Qua inwoners volgt Nederland Kazachstan met 1 miljoen, Kazachstan heeft 17,9 miljoen inwoners en Nederland 16,8 inwoners. Kazachstan heeft ruimte zat, economie draait goed en dat met een president die elke keer “eerlijk” wordt verkozen sinds 1991. Zolang dat het land genoeg fossiele grondstoffen heeft blijft het stabiel en daar bedoel ik olie en gas mee, de raketlanceerbasis Bajkonoer wat gehuurd word door Rusland levert ook wat op. Ondanks flink tegengewerkt te zijn in de Soviet tijd is de Islam met 67% de grootste godsdienst van Kazachstan, de christenen maken 26% deel uit en het zijn voornamelijk orthodoxen Russen. De overige 7% zijn de Joden en wat andere geloven. In Kazachstan spreken de Kazachen Kazachs maar spreken beter Russisch, 83% van de bevolking spreekt het tegen de 16% die Kazachs spreekt. Ook een overblijfsel uit de Russische tijd maar dat zal langzaam veranderen doordat kinderen op school Kazachs leren. Ondanks de Islam wonen er genoeg Russen en die houden wel van een wodka, maar ook van bier.

 Het Deense Carlsberg is eigenaar van brouwerij Derbes uit Almaty, de oude hoofdstad van Kazachstan en bekend van zijn razendsnelle buitenschaatsbaan. Het Turkse Efes bezit brouwerij Karaganda uit de gelijknamige stad, wat tussen de huidige hoofdstad Astana en Almaty ligt. Dan zijn er nog wat andere brouwerijen, ik zal een paar Kazachse bieren behandelen en ook de namen in het Cyrillische schrift weergeven.
1: Derbes Klassicheskoe/Дербес Классическое de titel van het verhaal gebrouwen bij Carlsberg dochter Derbes. Pilsenertype bier met de bekende heldere gouden kleur, alcoholpercentage is 4,8%. Bijna geen bitterheid in de smaak, tonen van lichte moutigheid, iets van maïs en wat vage honinggeur. 


2: Alma-Ata Pilsener/Алма-Ата Светлое ook van Derbes en deze heeft ook een heldere gouden kleur en is ook van het Pilsener type. Het alcoholpercentage is 4,5%. Ook geen bitterheid te vinden als smaak in dit bier en tonen van iets moutigs, rijst is een beetje waarneembaar en wat waterigheid. Vernoemd naar de de oude hoofdstad Almaty met de oude spelling.

3: Karaganda Svetloe/ Караганда светлое hier is de Latijns schrift omschrijving wel correct in tegenstelling tot Alma-Ata Pilsener, svetloe betekent licht. Ook dit is een heldere goudkleurige jongen met een alcoholpercentage van 4,4%. Iets licht zoetbitter van smaak, tonen van maïs, hooi en moutigheid. Gebrouwen door Efes dochter Karaganda.
4: Tian-Shan Svetloe/ Tянь-шань светлое ook van Efes Kazachstan en ook helder goudkleurig, met een alcoholpercentage van 4,2%. Heel licht hoppig van smaak, tonen van cornflakes, iets van citroen en wat moutigheid.

Conclusie met deze bieren uit Kazachstan, drink ze heel erg koud of helemaal niet. Deze serie over bieren uit landen waar het Nederlands Elftal uitspeelt is voorbij, maar met de WK kwalificatie komt er een vervolg. De landen die we gaan treffen is ook de volgorde zijn voor een verhaal: Zweden, Luxemburg, Bulgarije, Frankrijk & Wit-Rusland. Maar dit begint alles start in 2016 en zullen misschien ook bier waarschuwingen bevatten, want bier is er bijna overal goed en ook slecht.Reacties

Populaire posts