Bier+Randzaken April (5): Minagof Green Tea IPA - Guam

Minagof 
Green Tea IPA


Het op één na laatste Amerikaanse gebiedsdeel met een brouwerij, dit is ook zo’n gebied waar men niet mag stemmen voor de president en het Congress.
Het eiland Guam wat in de Grote Oceaan ligt, hoort  bij de eilandengroep de Marianen, het is het zuidelijkste eiland. De rest van de groep hoort bij de Noordelijke Marianen en dat hoort ook bij de Verenigde Staten en dat wordt het laatste deel van het Amerikaanse deelgebieden met brouwerijen. Eerst Guam het is tevens de grootste van de Marianen, het is iets groter dan Andorra en er wonen ongeveer 160 duizend mensen.
In 1898 werd Guam na een oorlog met Spanje ingenomen door de Amerikanen, wegens een goede strategische ligging. Die andere Marianen werden aanvankelijk verkocht aan het Duitse Keizerrijk door Spanje, later kwamen deze na de 1ste Wereldoorlog aan Japan en de 2de Wereldoorlog kwamen de eilanden in Amerikaanse handen. Maar ik dwaal af en verder met Guam en is er nog wat te beleven hier? In ieder geval 29% van de grond is in bezit van het Amerikaanse legers, vliegdekschepen meren hier frequent aan.
De hoofdstad Hagåtña heeft iets kosmopolitisch met zijn oude Spaanse koloniale architectuur, Amerikaanse militairen en Japanse toeristen en al het heeft maar duizend inwoners. De grootste plaats is Dededo met 45 duizend inwoners heeft hier in het weekend een grote vlooienmarkt waar drommen mensen op afkomen.
Het noorden van het eiland heeft nog wat natuur en mooie stranden.
Het zuiden heeft meer natuur met een vulkaan, stranden met zwart zand en het is het traditioneelste stukje Guam.
Er zijn twee brouwerijen namelijk een brouwpub en een microbrouwerij. De brewpub zit in een restaurant annex bar in de hoofdstadje Hagåtña en heet The Mermaid Tavern and Grill maar de brouwerijgedeelte gaat door het leven als The Great Deep Brewing Company en bestaat sinds 2002.
Man'hita India Pale Ale en het eerste woord betekent “samen” in de taal van Guam het Chamorro. Het bier is troebel oranje en heeft een alcoholpercentage van 7%. De smaak is droog bitter met tonen van tropisch fruit. http://www.greatdeepbrewing.com/ https://www.facebook.com/mermaidtavern/
Dan de heuse microbrouwerij Ishii die sinds 2010 bestaat en is te vinden in de plaats Tamuning, waar de luchthaven te vinden is. De brouwerij is vernoemd naar de eigenaar/brouwmeester Toshiyuki Ishii, een geboren Japanner die het vak leerde bij brouwerij Stone en nu op Guam woont. Hij koos voor dit eiland om een paar redenen, weinig tot geen concurrentie, goed bronwater en altijd dorstig weer. Zijn bieren dragen de naam Minagof en dat betekent “blijheid of geluk” in de taal die op Guam wordt gesproken. Minagof Green Tea IPA heeft een alcoholpercentage van 7% en een troebel oranje kleur. De smaak is droog bitter en heeft tonen van citrus, abrikoos, honing en thee. http://www.ishiibrew.com/ https://www.facebook.com/Minagof-Beer-242617775808106/

Dit was Guam en ergens volgende maand de allerlaatste Amerikaanse deelgebied bierverhaal, de Noordelijke Marianen of in Amerikaans Samoa moet een brouwerij zijn begonnen. Oh ja een kort filmpje over Guam.Reacties

Populaire posts