Bier+Randzaken April (3): Aass Pilsner - Noorwegen

Aass Pilsner
Laten we keer eens Noorwegen doen en wat dieper op hun streng
beleid op bier gebied ingaan, hier een link van een verhaal van
lang geleden. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2012/11/2de-
bier-verhaal-van-november.html
Eerst de alcoholpercentages en wat ermee mag gedaan worden,
voornamelijk te koop in supermarkten en daarna de geliefde
bierstijlen van het land. Over die alcoholpercentages het eerst
en deze worden in vier categorieën ingedeeld.
1: Klasse A: bier met een alcoholpercentage lager dan 0,7%,
eigenlijk alcoholvrij bier en dus zonder problemen te koop.
2: Klasse B: bier met een alcoholpercentage tussen 0,7 en 2,75%
en deze heten lettøl of light bier, personen vanaf 18 jaar mogen
deze bieren kopen.
3: Klasse C: bier met een alcoholpercentage tussen 2,75% en 3,75%,
deze klasse bestaat wel maar komt zelden voor.
4: Klasse D: bier met een alcoholpercentage tussen 3,75% en 4,75%,
kan op de meeste plaatsen gekocht worden in de supermarkten maar
wel voor 20:00 ’s avonds in de week en 18:00 op zaterdag. In sommige
regio’s enkel in drankwinkels met licentie en uiteraard verkocht worden
aan personen vanaf 18 jaar.


Dan blijven de bieren boven de 4,75% die buiten de vier categorieën vallen, ze worden sterkøl genoemd en dat betekent zwaar bier. Deze mogen enkel verkocht worden in de staatsslijterijen genaamd Vinmonopolet aan personen vanaf 18 jaar. Nou de bierstijlen die het populairst zijn en dit geldt voor de grotere brouwerijen in het algemeen.


  1. Pilsner is de Noorse schrijfwijze en de stijl komt oorspronkelijk uit Plzeň, Tsjechië en net als in de meeste landen de meest gedronken bierstijl.
  2. Bayer is de Noorse versie van een ondergistende Münchener Dunkel en zoeter van smaak dan het Beierse tegenhanger. Zeer populair voor de 2de Wereldoorlog en flink verdrongen door de Pilsener.
  3. Bokkøl is Noors voor Bockbier en dan de donkere variant die ook in Nederland in de herfst populair is, in Noorwegen is het hele jaar te koop. Aangezien ze altijd 6,5% zwaar zijn moet men naar de Vinmonopolet.
Het is geen bierstijl maar rond Kerstmis komen de brouwers met Juleøl en dat betekent letterlijk Kerstmisbier. Juleøl kan één van de drie van de bovengenoemde bierstijlen zijn. De Pilsener variant komt het meest voor en er zijn twee varianten, de onder 4,75% en daarboven.


Dan zijn ze in Noorwegen erg streng met bier reclames en dergelijke, die mogen niet en plaatjes op de website kan nog net. Klik op de link van brouwerij Aass  https://www.aass.no/ en je ziet dat het nogal sober overkomt. Iets verschijnt pas je op “English” klikt dan komen er flesjes tevoorschijn, drankmisbruik denken ze zo te ontmoedigen in Noorwegen. Het schijnt te werken want het bierverbruik ligt op gemiddeld 48 liter, ook kost het nogal duur in een café of restaurant namelijk tussen de 7 á 10 euro. Gemiddelde prijs in de supermarkt is rond de 3 euro en in vergelijking met Nederland is het erg duur, oftewel erg flink sparen om daar van de fjorden en zo te genieten.


Dat gehad te hebben gaan we verder met brouwerij Aass uit Drammen, de stad ligt op 40 minuten rijden ten westen van Oslo. Door het hardvochtige beleid omtrent bier is brouwerij Aass een beetje speciaal, ze zijn de oudste familiebrouwerij van Noorwegen en dat sinds 1834. Alhoewel de brouwerij kwam pas rond 1860 in bezit van de familie Aass, maar in elk geval een van de weinige familiebrouwerijen van het land. Concurrent Ringes is de grootste van het land en eigendom van het Deense Carlsberg, Hansa Borg nummer twee van Noorwegen is handen van het Zweedse Spendrups en het Deense Royal Unibrew. Dan zijn de micro- of craft brouwerijen groeiend in het noordelijke Europese land, maar laat ik drie bieren van Aass behandelen van de eerder genoemde bierstijlen.

1: Aass Pilsner is met zijn 4,7% een Klasse D bier en dus te koop in de supermarkt. Het bier heeft een heldere gouden kleur en de smaak is licht bitter met wat lichte tonen van citroen. Dan brouwen nog andere Pilseners en Lagers in de categorie Klasse D en sterkøl, ik som wat enkele op:  Aass Pilsner Premium (6,5%) , Aass Fatøl (4,7%), Aass Halling (4,5%), Aass Ankerpils (4,7%), Aass Sommerøl (4,7%). De smaken ontlopen niet veel met deze bieren, ze kunnen iets zoeter of droger zijn of zelfs neutraler.


2: Aass Bayer de ondergistende bruine Dunkel met een alcoholpercentage van 4,7%. Met een helder bruine kleur heeft dit bier een zoet bittere smaak, het heeft tonen van karamel, melkchocolade en geroosterd mout. Dan brouwen ze nog de Aass Lys Bayer (4,7%) schijnt speciaal bij vleesmaaltijden te horen en het Klasse A bier Aass Bayer Uten (0,7%)
3: Aass Bock is Vinmonopolet materiaal met zijn 6,5% en zou niet
misstaan tussen de Nederlandse herfst Bokbieren. De kleur is
helder donkerbruin met een rode gloed, zoals veel van die Bokbieren
hebben. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd
mout en iets van gedroogd fruit. En tot tegenstelling de Pilsener en
Bayer houden ze met de Bock één bier in die bierstijl.


Dit was de oudste brouwerij van Noorwegen en de link staat ergens hierboven, volgt nog de Facebookpagina en een filmpje. https://www.facebook.com/Aass.bryggeri/


Reacties

Populaire posts