Bier+Randzaken Juni (2): Birra Moretti - Italië

Birra Moretti
Dit jaar wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, verwacht wel een bier van een grote brouwerij met dit thema.
Italië is de tegenstander en het Italiaanse Heinekenmerk Birra Moretti is het onderwerp. Opgericht in 1859 in Udine als de Fabbrica di Birra e Ghiaccio of in het Nederlands Bier- en IJsfabriek door Luigi Moretti. In die tijd hoorde Udine bij het door het Oostenrijk-Hongaarse Keizerrijk gecontroleerde koninkrijk Lombardije-Venetië, daar was het bierverbruik heel erg bescheiden en ijs verkocht toen beter. Tegenwoordig is de gemiddelde bierconsumptie in Italië ongeveer 31 liter in een jaar, ooit was het 10 liter en nu is bier een stuk populairder. Met de wijnconsumptie zijn ze de 1ste met een gemiddeld van 65 liter in een jaar. De regio Friuli ging over in Italiaanse handen in 1866 en de brouwerij groeide gestaag. De familie Moretti verkocht de brouwerij aan een investeerder in 1989 en in 1996 ging het over naar Heineken.
Ook ging men over naar een nieuwe brouwerij in 1992, die brouwerij ligt in San Giorgio di Nogaro op een half uur rijden naar het zuiden van Udine. Nou vonden ze dat Heineken erg dominant was in Italië en verlangden dat ze een brouwerij wegdoen, ze hadden er namelijk al vijf brouwerijen. Nou de locatie San Giorgio di Nogaro werd verkocht aan Birra Castello in 1997, een spiksplinternieuwe brouwerijgroep die met de voormalige Moretti brouwerij doorging want het zou zonde zijn om vijf jaar oude hypermoderne brouwerij te sluiten en eventueel slopen. Nou worden alle Moretti bieren gebrouwen in de vier overgebleven brouwerijen van Heineken Italia te Assemini, Comun Nova, Massafra en Pollein. Het voormalige provinciale biermerk is nu een landelijk merk geworden en het ook wereldwijd (waar Italianen) zijn verkrijgbaar.
Nou het het etiket met die besnorde man met hoed die van zijn bier zit en denk het ook wel wil van genieten. Ook bekend als Baffo Moretti wat de “snor van Moretti” betekent is een afbeelding van echt iemand. In 1942 zag een neef van de Luigi Moretti deze oudere besnorde man zitten en zag er een belichaming voor het biermerk in, volgens het verhaal gebeurde dit in het dorpje Tricesmo vlakbij Udine bij trattoria Boschetti. Hij vroeg de man of hij een foto mocht maken van hem en wat hij ervoor wilde hebben. Het antwoord was duidelijk: geef me maar een drankje, dat is genoeg voor mij, met dat gezegd werd het reclamemateriaal vervaardigd.
Maar er is een andere versie die ik eerder geloof dat de mensen bij brouwerij een foto van een Duitse fotografe met de naam
Erika Groth-Schachtenberger zagen en schaamteloos gebruikte voor het biermerk. Deze foto maakte ze van een boer uit het Oostenrijkse Tirol in 1939 en ze kwam er pas achter in 1956 toen ze een levensgrote reclamebord zag met de afbeelding, het schijnt op gerechtelijke wijze opgelost te zijn. Volgen nu bieren van Moretti.

Dan het bier die sinds 1859 niet veel is aangepast
of veranderd is, misschien is dit wel waar of niet.
Birra Moretti is een helder goudkleurige Lager
met een alcoholpercentage van 4,6%. Het bier
heeft een zacht zoet bittere smaak, met zeer
lichte tonen van karamel en citrus.
Een eerbetoon aan de baffo (Italiaans voor snor) is
Baffo d’Oro een bier gebrouwen met Italiaanse
lente mout zoals het op het etiket staat malti
“primaverile italiani”. Ook een Lager en een iets
hoger alcoholpercentage namelijk 4,8%. Ietsjes
zoet bitter van smaak dan de gewone Birra Moretti,
met tonen van zoete maïs, karamel en fruit.


Dit was Italië en de volgende uitwedstrijd is in Frankrijk,
volgt nog de link en Facebookpagina.
https://www.birramoretti.it/
https://www.facebook.com/birramoretti

Reacties

Populaire posts