Bier+Randzaken Juni (1): Zhigulevskoe/ Жигулевское - Rusland

Zhigulevskoe/ Жигулевское

In het land waar men met wodka opstaat en mee naar bed gaat, waar bier een tweederangs drank is. In elf steden, twaalf stadions en laten we eens kijken wat voor bier we kunnen verwachten in het grootste land van de wereld, Rusland waar dit jaar het Wereldkampioenschap Voetbal wordt gehouden. Gelukkig wordt het voor het grootste gedeelte in het Europese deel gehouden wat al 38% van Europa uitmaakt, alleen de stad Jekaterinenburg valt net in Azië want men kan het Oeralgebergte als de grens van Azië en Europa beschouwen. Ik ga de alle speelsteden behandelen want hebben allemaal minstens één brouwerij, dan weet je er wat je kan verwachten in zo’n speelstad en wat toeristische dinges.

1: Jekaterinenburg (Екатеринбу́рг) de 4de stad met van Rusland 1,3 miljoen inwoners ligt in Azië, al vinden ze daar van niet maar de stad ligt 50 kilometer ten oosten van de Oeral. De stad is bekend waar de laatste Tsaar van Rusland en zijn familie om zeep is geholpen, de hele defensie-industrie is tijdens de 2de Wereldoorlog er heen verplaatst en het spioneervliegtuig de U-2 is er neergehaald.
Drie bizarre of vreemde dingen zijn er te bezichtigen onder ander het QWERTY monument een gigantisch toetsenbord van steen. De Kathedraal op het bloed gebouwd in 2003 op de plek waar de Tsaar en zijn familie geëxecuteerd is, wegens gevoel van schuldgevoel. Het kerkhof Shirokorechenskoye Kladbishche waar veel maffialeden begraven met manshoge grafzerken met een afbeelding van de overledene.
Qua bier kan men terecht bij brouwcafe Maxmillian’s in Duitse stijl, volgens mij is hun Dark best te doen. http://maximilians.ru/ekb/ https://www.facebook.com/maximilians.ekb/

2: Kazan (Каза́нь) heeft 1,1 miljoen inwoners en is de hoofdstad van Tatarstan, de moslimcultuur komt hier vredelievend samen met de christelijke cultuur. Ooit de gevaarlijkste stad van de Sovjet-Unie tot de jaren 90 heersten hier gewapende bendes, nu valt het reuze mee en de één na de andere sportevenement wordt er georganiseerd. Een constructie te bezichtigen is het Kremlin van Kazan gebouwd door Tsaar Ivan de Verschrikkelijke nadat hij de stad heeft veroverd.
Binnen het Kremlin staat de Kathedraal van de Annunciatie en Qolşärif-moskee, beide herbouwd na de val van de Sovjets. Voor de rest doet het culturele leven van Kazan niet onder die van Sint-Petersburg en Moskou.
Met bier heeft het Turkse Efes de regionale brouwerij Krasniy Vostok (betekent het Oosten is rood) in bezit. Krasniy Vostok Klassicheskoe (Красный Восток Классическое) is de lokale Lager met een alcoholpercentage van 5% en heldere gouden kleur. De smaak is zeer zoet en weinig bitter met tonen van zoete cake en zoete maïs.


3: Saransk (Саранск) een stad met ongeveer 300 duizend inwoners en ligt in centraal Europees-Rusland. In vergelijking met andere Russische steden is Saransk erg uitnodigend en zelfs mooi, meeste Russische steden zijn nogal grauw en vervallen op het centrum na, maar hier valt het allemaal mee.
Aangezien het vliegveld van Saransk klein is zal men met de trein moeten komen, daar zal met het mooiste station van Rusland aantreffen. De stad heeft een AB-Inbev brouwerij met dezelfde naam als de stad en bier dat ze brouwen is Tolstyak Dobroe (Толстяк Доброе) wat “goede dikzak”betekent.
Geen gekke naam want bier is verkrijgbaar in 2 liter tot 2,5 liter plastic flessen, typisch Russisch overigens. Deze Lager is helder goudkleurig en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is meer zoet met een weinig bitter, tonen van zoete sinaasappelsiroop.

4: Samara (Сама́ра) een stad met 1,2 miljoen inwoners ligt waar de rivieren Volga en Samara samenvloeien, ook vlakbij is het Zhiguli gebergte. Reserve hoofdstad tijdens de 2de Wereldoorlog mocht Moskou vallen, 37 meter onder grond werd nog een bunker voor Stalin gebouwd.
Nu is de stad bekend om de ruimtevaartindustrie want de Sojoez-raketten komen hier vandaan. Het nachtleven is hier erg goed en doet niet onder dan die van Moskou, veel barretjes, restaurants en nachtclubs. Uit Samara komt het bier genaamd Zhigulevskoe (Жигулевское) (vernoemd naar de Zhiguli bergen) dat ooit het nationale bier van de Sovjet-Unie was, ooit moesten meer dan 700 brouwerijen dit bier brouwen.
Nu kom je deze biernaam nog veel tegen bij andere brouwerijen door de hele voormalige Sovjet-Unie, maar hier brouwt men het origineel nog steeds bij de gelijknamige brouwerij. Bij een café naast de brouwerij komt door een leiding vers naar de tap. Het bier is helder goudkleurig en heeft een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is licht bitter met lichte tonen van hoppigheid, zeer on-Russisch van smaak waar de meeste Lagers zoet tot erg zoet zijn.



Dit was deel 1, maar het volgende verhaal gaat over Italië en over een paar dagen het vervolg van deze drieluik.

Reacties

Populaire posts