Bier+Randzaken Juni (3): Don Klassicheskoe/ Дон Классическое - Rusland

Don Klassicheskoe/
Дон Классическое



In het land waar men met wodka opstaat en mee naar bed gaat, waar bier een tweederangs drank is. In Elf steden, twaalf stadions en laten we eens kijken wat voor bier we kunnen verwachten in het grootste land van de wereld, Rusland waar dit jaar het Wereldkampioenschap Voetbal wordt gehouden. Gelukkig wordt het voor het grootste gedeelte in het Europese deel gehouden wat al 38% van Europa uitmaakt, alleen de stad Jekaterinenburg valt net in Azië want men kan het Oeralgebergte als de grens van Azië en Europa beschouwen. Ik ga de alle speelsteden behandelen want hebben allemaal minstens één brouwerij, dan weet je er wat je kan verwachten in zo’n speelstad.


5: Nizjni Novgorod (Нижний Новгород) een stad met 1,2 miljoen inwoners en kan als het begin zien van de opkomst van de Russische Tsaren. Want Moskou hoorden in rond 1600 bij Polen en de mensen uit Nizjni Novgorod wisten de Polen te verdrijven en benoemden Michael Romanov tot Tsaar.


Ook het Kremlin van Nizjni Novgorod hielp mee, dit fort was niet in te nemen en was het startpunt van de groei van Rusland en toch werd Moskou de hoofdstad.
Het Kremlin is te bezoeken en het centrum schijnt er aardig uit te zien en Heineken bezit er de regionale brouwerij Volga (Волга) vernoemd naar de rivier maar het bier is vernoemd naar de rivier Oka, waar Nizjni Novgorod tussen ligt. Okskoe Bochkovoe (Окское Бочковое) is een Lager met een alcoholpercentage van 4,7% en een helder gouden kleur. De smaak is zoet bitter met tonen wat iets lijkt op zoete honing en pepermunt.

6: Wolgograd (Волгогра́д) een stad met ongeveer 1 miljoen inwoners en ooit heette het Stalingrad, waar de hele zooi naar de verdoemis werd geknald tijdens de 2de Wereldoorlog. De Duitsers moesten de stad kost wat kost veroveren, doordat de Luftwaffe de zooi plat gooiden werd het veroveren ervan erg bemoeilijkt. Er werd gevochten van straat naar straat, huis naar huis en kamer naar kamer.
Tot de Russen de overhand kregen, de stad omsingelden met hele Duitse 6de leger erin. Na deze slag waren de rollen omgedraaid en het Rode leger stoomden richting Berlijn. Tegenwoordig kan men de Mamayev Kurgan heuvel bezoeken waar herdenkingsmonumenten van deze slag te zien en militaire helden hun laatste rustplaats hebben.
Lokale brouwerij Izgar (Изгар) brouwt een Imperial Pilsener genaamd Pobeda Stalingrad (Победа Сталинград) wat betekent “overwinning bij Stalingrad”. Het bier is helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 6,2%. Zal wel erg zoet smaken want ik kon geen beschrijving vinden van dit bier.


7: Sotsji (Сочи) een stad met ongeveer 340 duizend inwoners en bekend van de Olympische Winterspelen in 2014, waarvoor de halve stad is platgegooid en weder opgebouwd. Palmbomen waren te zien tijdens die spelen, want dit is het meest subtropische gebied van Rusland en beter bekend als de Russische rivièra.
Wel wintersport gerelateerd de toppen van het Kaukasusgebergte zijn vanaf Sotsji te zien, die bergen zijn hoger dan de Alpen. Beetje Russische miljonair heeft er wel een villa, Vladimir Poetin heeft er ook één daar en de oude megalomane dictator Stalin was er ook graag. De Formule 1 komt er ook langs over het semi-straten circuit, wel na een flinke zak met geld uiteraard.

Sotsji heeft sinds 2015 een heuse microbrouwerij al ligt een flink stuk van de stad af, brouwerij Endemic Mountain (Горная Эндемик) bevind zich op een uur rijden van Sotsji vlakbij een skigebied. Keer wat anders dan die zoete Lagers, Elder Son Stout is een Oatmeal Stout bereid met haver. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is zwart. Hoed die smaakt weet ik niet maar het zal wel droog bitter zijn. http://www.endemicbeer.ru/index.html https://www.facebook.com/endemicbrew/

8: Rostov aan de Don (Росто́в-на-Дону́) een stad met ongeveer 1 miljoen inwoners en fungeert ook als havenstad want het is 45 kilometer van de Zee van Azov verwijderd. Voor Russische begrippen heeft het  zachte winters en de zomers zijn lang en zonnig, beetje net als hier.
Dit gebied trok al veel volkeren die er een tijdje bleven rondhangen zoals de Grieken, Romeinen, Genua, Russen, Ottomanen, weer de Russen en dan heel even die nare Nazi’s die passant de stad verwoesten. Tegenwoordig kan men fijn flaneren langs de oevers van de Don en de stad heeft ook een regionale brouwerij vernoemd naar de stad.
Maar die bieren worden vernoemd naar de rivier Don (Дон), zo ook dus Don Klassicheskoe (Дон Классическое). Deze Lager heeft een alcoholpercentage van 4,5% met een heldere gouden kleur. De smaak is iets droog bitter met wat zoet, tonen wat op citroen lijkt en een grassig aroma.

Dit was deel 2 en over een paar dagen het laatste deel van deze drieluik.




Reacties

Populaire posts