Bier+Randzaken = Het Kapittel Watou Abt 10° - België

 Het Kapittel Watou Abt 10°


Vorig jaar tijdens het rondje West-Vlaamse kerstbieren het merk Kapittel Winter behandeld en toen beloofde ik een Van Eecke verhaal, zie de link bierverhaal Kapittel Winter. Maar ik heb me een beetje bedacht laat ik hun reeks bieren van het merk Kapittel behandelen  dan blijf er nog wat over voor de toekomst. Gelukkig kan er wel een stukje geschiedenis van brouwerij Van Eecke af want die begon in 1624 in het West-Vlaamse Watou vlakbij de Franse grens. Dit plaatsje hoort bij Poperinge en dat is bekend van de Belgische hopvelden. Ontstaan als een kasteelbrouwerij van de Graaf van Watou en dit kasteel werd door de Fransen verwoest in 1793, maar de brouwerij werd gespaard. Vanaf 1820 ging de brouwerij de Gouden Leeuw heten. De familie van Eecke kreeg de brouwerij in 1862 in bezit. Dan springen we naar 1950 en kwamen ze met het biermerk Kapittel, alleen het heette in die tijd Trappist 't Kapittel wat problemen ging opleveren met de Trappisten. Die vonden en nog steeds vinden ze niet leuk als men het woord Trappist gebruik want dat recht is alleen van hun orde, dus het werd Kapittel.


In 1962 kwam de brouwerij door familiebanden in handen van de familie Leroy van brouwerij Het Sas in Boezinge vlakbij Ieper. In 1995 kreeg brouwerij Het Sas een spiksplinternieuwe bottelarij en met de familiebanden die men onderhield werd er besloten dat ook de Van Eecke bieren daar voortaan worden gebotteld. Wat ik eerder twijfelachtig vond maar men heeft er een transport van 22 km voor over. Tenslotte in 2016 ging men nog nauwer samenwerken en werd het een brouwerijgroep onder de naam Leroy Breweries, Engels schijnt tegenwoordig in te zijn. Dus er is nu een zoals ze in België zeggen een site in Boezinge en Watou.


De bieren zijn geen officiële abdijbieren want ze zijn niet gelieerd aan een abdij. Dus dat is geen obstakel voor sommige brouwerijen en kiezen abdijachtige naam en als kan een vrolijke monnik op het etiket. Dan brouwen de heilige drieheid er bij en daar bedoel ik Blond, Dubbel en Tripel mee. Dan hebben we een reeks bieren lijkend op abdijbieren, maar dan kan geïnnoveerd met wat extra bieren. Trappistenbier is sowieso abdijbier want dat wordt gebrouwen onder toezicht van monniken en die club is select met 12 brouwerijen. Dan is er nog Erkend Belgisch Abdijbier waar een brouwerij een band heeft met een klooster en waar een klein deel van de winst heengaat. Beide zijn te herkennen aan een keurmerk. Laat ik niet vergeten dat er brouwerijen zijn die gewoon Tripel, Dubbel, Blond brouwen zonder religieuze opsmuk.


Nou Kapittel is dus geen van beide maar dat hoeft de pret niet te drukken. Wat is een Kapittel eigenlijk? Dit is de uitleg: een geestelijke gemeenschap of bestuurscollege verbonden aan een kathedraal, kapittelkerk of klooster. De monniken op het etiket hebben het gezellig na een overleg van hun kapittel. Bij de bieren doe ik ook een uitleg over de religieuze naam van het bier, wel die er één heeft uiteraard.


Kapittel Pater is een Dubbel van 6% met een helder bruin/oranje kleur. De smaak is heerlijk zoet bitter met ee zeer licht zuurtje. Het heeft tonen van karamel, banaan en gedroogd fruit.

Pater is een aanhef voor een monnik, kloosterling en missionaris.


Kapittel Blond is wat de naam zegt, dit bier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel blond/oranje. De smaak zoet bitter met tonen van citrus, kruidnagel en koriander.


Kapittel Gluten-Free is een nieuwe en bedoeld voor mensen die intolerant zijn, die gluten zitten in veel graansoorten. Bij dit bier zijn ze microscopisch verwijderd om mensen die niet tegen gluten kunnen toch te genieten van een bier. Het alcoholpercentage is 6,5% en de kleur is helder goudblond. De smaak is een beetje zurig met wat zoet bitterheid, het heeft tonen van karamel. 


Kapittel Dubbel en is de tweede Dubbel en deze heeft een alcoholpercentage van 7,5% met een helder bruine kleur. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, chocolade, gedroogde pruimen en wat kruiden.


Kapittel Prior 9° is een donkere Belgian Strong Ale en het alcoholpercentage staat in de naam en de Belgen noemen het graden. De kleur is donkerbruin en de smaak is zoet bitter met tonen van karamel, wat chocolade, gedroogd fruit en besjes.

Prior is een kloosteroverste in bepaalde ordes anders staat er nog een abt boven.


Kapittel Tripel Abt 10° een stevig bier en de naam geeft het al aan wat je kan verwachten. De kleur is helder oranje en jullie hebben zonet geleerd wat graden zijn dan weten jullie het alcoholpercentage. De smaak is heftig zoet bitter met tonen van citrus, banaan, karamel en kruiden.

Abt is de leider of het hoofd van het klooster.


Voor elk wat wils met dit biermerk, volgt nog de link en een filmpje. Link naar Leroy Breweries








Reacties

Populaire posts