Bier+Randzaken = Purple Moose Elderflower Ale/ Mws Piws Ysgawen - Wales

 Purple Moose Elderflower Ale/

Mws Piws Ysgawen



Brex-beer-it thema deel 41 en we zijn nog steeds in Wales en dit keer is het behouden graafschap Gwynedd. Dit gebied is iets kleiner dan de provincie Zuid-Holland en het heeft ongeveer 187 duizend inwoners. Op één na zijn alle behouden graafschappen onderverdeeld in graafschappen en Gwynedd heeft er twee. Om het makkelijk te houden heet het gedeelte op het vaste land ook Gwynedd en het eiland Anglesey. 


Het geheel is vernoemd naar een oud Welsh koninkrijk dat geheel Noord-Wales omvatte van de 5de eeuw tot 1216 toen de Engelse het veroverden. Sterker ver voor die tijd hadden de Romeinen het gekoloniseerd voor een lange tijd, daarna kreeg men het te verduren door aanvallen van Ieren, Schotten, Vikingen, Saksen, Noormannen en tenslotte de Engelsen.


Dat was oud Gwyned en nu het huidige Gwyned en dan wel het eerder genoemde vasteland gedeelte. Tegenwoordig moet dit dunbevolkte gebied hebben van toerisme en men komt hier voor de bergen en stranden, voor het laatste dient men er wel een goeie zomer te zijn. Het Snowdonia National Park neemt een behoorlijke plek in en heeft iets weg van de Alpen maar dan een soortement van mini-Alpen. De hoogste piek is de berg Snowdon (1085 mtr.) waar het gebied is naar vernoemd en daar zijn nog meet toppen die de 900 meter aantikken. Dan er drie kastelen die voor die tijd opvallend groot zijn gebouwd door d Engelsen om de Welse bevolking in het gareel te kunnen houden. Hoe groter het kasteel, hoe demotiverend om het aan te vallen. Het graafschap Gwynedd heeft er twee, Caernarfon Castle en Harlech Castle. Op Anglesey staat er ook een genaamd Beaumaris Castle. 



Zo probeer ik bij al die Britse deelgebieden de vlag van het gebied te plaatsen en Gwynedd heeft er geen maar Anglesey (Ynys Môn) wel, dat gehad te hebben verder met het eiland dat met bruggen is verbonden met het vasteland. Het behouden graafschap Gwynedd waar de twee graafschappen toe behoren heeft de meeste sprekers van de Welse taal en zodoende is er alles tweetalig en lastig uit te spreken. Zo ook het dorpje waar de Nederlandse vertaling is "de kerk van Maria in de laagte van de witte hazelaar nabij de hevige draaikolk en de kerk van Tysilio bij de rode grot". Dan weten jullie wel wat nu gaat komen de Welse naam, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Llanfair PG afgekort heeft 58 tekens maar 51 letters want de LL en CH wordt in het Welsh als één letter gezien. Mensen stappen uit op het station om op de foto te gaan met de langste plaatsnaam van Europa. 



Buiten deze plaatsnaam die te bezoeken is heeft het eiland veel meer te bieden. Men kan er rondom het eiland wandelen en de route is 200 km. Fietsen is ook een optie want er zijn niet veel heuvels moet dat ook wel te doen zijn. De stranden zijn naar het schijnt verbijsterend mooi maar daar bedoelen ze wel de zomer mee. Het barst er van de pittoreske dorpjes en vergeet Beaumaris Castle niet. Dan voor wie het allemaal gezien heb kan naar nog een eiland dat bij Anglesey hoort, Holy Island (Ynys Gybi) wat vol staat met menhirs, grafkamers en andere religieuze bouwsels wat de naam van het eiland verklaart. Dit eiland is ook verbonden met een brug en via het havenstadje Holyhead kan met de veerboot naar Dublin reizen. Of neem de A5 weg die ook in Holyhead begint kan men volgen naar Londen het eindpunt .


Het biergedeelte is aangebroken en Gwynned heeft 16 brouwerij en Anglesey heeft er 4, dit kan zo weer veranderd zijn in de toekomst. Laat ik beginnen met een brouwerij van het eiland.


Bragdy Mona (2018) en dat eerste woord is "brouwerij" in het Wels, en Mona is Latijns voor Anglesey. Opgericht door zeven vrienden die alle van bier houden en met bier willen ze een stukje Anglesey delen met de wereld. De brouwerij is te vinden in het plaatsje Gaerwen wat zuidelijk op het eiland bevind en de A5 loopt erlangs. Het bier Eiliain heeft te maken met de legende van St. Eiliain die naar het eiland kwam om het christelijke geloof te prediken, maar een lokale heer die stal zijn kudde herten. De heilige maakte de heer blind uit wraak en de heer had spijt. Als hij zijn zicht zou terugkrijgen als de heilige zijn hert zou los laten die dan zou worden achtervolgd door de heer zijn honden. Hoe verder het hert zou komen, hoe meer de heilige zou krijgen. Het hert ontsnapte en de heilige kreeg dus een flink land en de heer had zijn zicht terug. Eiliain is een Pale Ale met een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder kopergoud. De smaak is droog bitter met tonen van grapefruit, abrikoos, hars en kruiden. Link nar Bragdy Mona



Brouwerij Druid (2018) is te vinden in het plaatsje Penysarn wat in het noordwesten van het eiland ligt. Hier is het heuvelachtig en de grond zat vol koper want die mijnen gingen dicht begin 90'er jaren. Dus met de bedrijvigheid is het gedaan en het is nu een forenzen dorpje met hier en daar een camping. De brouwerijnaam heeft te maken met de druïdes die hier de dienst uitmaakte want ze hebben de nodige menhirs achtergelaten. De Romeinen wilden hun macht breken en vielen het eiland binnen en het gebied werd Romeins. De aanwezigheid van koper kwam ook mooi uit voor de Romeinen. Het bier is vernoemd naar een gevonden koperader in 1768, de vinder kreeg twee flessen brandy en huurvrij hutje. Druid Golden Venture is een Pale Ale met een alcoholpercentage van 6,5%, de kleur is helder koper/goud. De smaak is droog bitter met tonen van sinaasappel en mandarijn. 



Brouwerij Cwrw Llŷn (2011) heeft ook zo'n mooie Welse naam, het eerste woord betekent "bier" en Llŷn is het schiereiland waar de brouwerij te vinden is. Om precies te zijn in het dorpje Nefyn en voor de duidelijk nu zijn we weer in Gwynedd. Het schiereiland is een populaire vakantieplaats met vele campings en vakantiehuisjes. Wie Wels wil horen spreken, kan dit het beste doen in deze streek, zo'n 68,7% van 20 duizend inwoners spreekt en speciaal veel kinderen leren het weer. De brouwerij is opgericht door vrienden die zelf hun brouwketels in elkaar flansten maar door succes konden ze snel een moderne brouwerij openen. Y Brawd Houdini is vernoemd naar liedje van Meic Stevens een Welse folksinger, die zingt in het Welsh. Het bier is een Pale Ale met een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 3,8%. De smaak is redelijk bitter met tonen van mandarijn en perzik. 



Purple Moose Brewery (2005) heeft ook een Welse naam en dat is Y Bragdy Mws Piws, alles gaat tweetalig bij deze brouwerij. De brouwerij is te vinden in het havenstadje Porthmadog wat vlakbij het Snowdonia National Park ligt, waar geen paarse elanden voorkomen. Deze brouwerij is ook een zoveelste gevalletje van een uit de hand gelopen hobby. Lawrence Washington verzon een name voor zijn hobbybrouwerij en met professioneel gaan bleef het verzinsel dier. Uiteindelijk kon er mooi een merk om heen gecreëerd worden want het product wat ze leveren is gewoonweg goed. Purple Moose Ysgawen/Elderflower Ale en die biernaam is tweetalig en in het Nederlands betekent elderflower "vlierbloesem". Dit ingredient kan mits goed geplukt en van de juiste soort lekker zijn in bier, er schijnt een vlierbloesem te zijn die naar kattepis ruikt. Dus alleen de bloesem gebruiken bij het brouwen en niet de steeltjes en aanverwante zaken. DIt bier is een Pale Ale met een toevoeging want dat is de vlierbloesem. Het bier heeft een heldere goud/amber kleurtje met een alcoholpercentage van 4%. De smaak is licht droog bitter met tonen van mandarijn, meloen, citroen en de vlierbloesem.


Alle behandelde bieren behoorden tot de bierstijl Pale Ale. Deze stijl is bovengistend en de smaak is vaak droog bitter doordat er stevige hopsoorten gebruikt worden. De kleur kan goud zijn maar ook amber en koper. Het alcoholpercentage zit tussen de 4% en 6% met hier en daar een uitschieter. Vooral de Amerikaanse variant is wat zwaarder in alcohol en heeft ook meer een citrus smaak, maar wel lekker gehopt. Dit was Gwynedd en de volgende drie verhalen zijn in Engeland. Volgt nog een filmpje.


 
 


Reacties

Populaire posts