Bier+Randzaken = Stella Lager - Egypte

 Stella Lager


Tijd voor een Heineken verhaal en wat ze doen in Egypte, in ieder geval ze bezitten een merk met dezelfde naam als hun grootste Belgische concurrent. Het brouwen in Egypte is met recht een eeuwenoude bedrijvigheid en ga maar uit van 5000 jaar geleden begonnen ze ermee. Het was een verschrikkelijk belangrijke drank in de tijd van de farao's want het werd ook geofferd aan de goden en ze namen het mee de graftombe in. Het was een belangrijke vorm van voeding en ook het gaf verfrissing want gewoon water kon in die tijd dodelijk zijn. Het was een belangrijke bron van eiwitten, mineralen, vitamines en het was zo waardevol dat bierpotten vaak als waardemeting werden gebruikt en in de geneeskunde werd het ook gebruikt. Let wel het alcoholgehalte was erg laag en de smaak licht zurig omdat er wilde gisten bij het rijpingsproces aan het werk gingen, want van gist wist men niks. Het bier zag er erg troebel uit waar de brokjes in dreven maar het was zeer voedzaam,


Dan nemen we een flinke stap in de tijd dat Egypte islamitisch werd kon er nog gewoon alcohol gemaakt, gekocht en gedronken worden want er was nog een aardig aantal christenen blijven wonen. Maar nadat de Britten Egypte in 1882 veroverden werd de vraag naar alcohol groter dat er een paar Belgische investeerders wel een gat in de markt zagen met een brouwerij. Die kwam er in 1897 in Alexandrië met brouwerij Crown en dat beviel en in 1898 werd brouwerij Pyramid geopend in Caïro. 


Er kwamen steeds meer westerlingen naar Egypte en de twee brouwerijen inmiddels onafhankelijk concurreerden hevig met elkaar. Ze kwamen wel overeen dat ze een monopolie in eigen stad mochten hebben, maar buiten die twee steden de strijd met elkaar aangingen. Maar er kwam een vorm van samenwerking een gezamenlijk bier voor Egypte, dat wel verschillend smaakte doordat op twee verschillende plekken werd gebrouwen. Dat is dus Stella Lager en de reden dat ze het Stella noemden omdat het Italiaans voor ster is, want Italiaanse dingen waren populair in Egypte. 


In de jaren 30 kwam Heineken in beeld om mee te helpen in beide bedrijven om er vervolgens één bedrijf van te maken. Ook werd Stella Lager aangepakt om hetzelfde te laten smaken en de in jaren 50 veranderden ze de naam in Al-Arham wat trouwens in het Arabisch "piramide" betekent en wegens de egyptisering van het land. President Gamel Nasser besloot alle bedrijven in 1963 te nationaliseren en daar was Heineken niet blij mee. Simpele problemen bleken een struikelblok te worden voor het bier, namelijk er was geen kroonkurk te vinden in Egypte die paste. Het kwaliteit van het bier ging achteruit en ook het werd in Egypte conservatiever want de islam werd belangrijker. Cafe's waren niet meer zichtbaar wat het bier ook niet goed deed.


Inmiddels was de brouwerij in Alexandrië gesloten en in 1997 nam de Amerikaans-Egyptische zakenman Ahmad Zayat de boel over want de Egyptische overheid had geld nodig. De brouwerij in Caïro ging dicht en een nieuwe werd betrokken in Gizeh de stad van de piramides, hoe toepasselijk. Maar er werd nu op alcoholvrij bier ingezet met het merk Fayrouz en Birell, maar ze hadden nog wel een plekje voor bier, wijn en sterke drank.


Dat ging zo goed dat Heineken interesse kreeg in brouwerij Al-Ahram dat ze het in 2002 voor een 2de keer overnamen. De brouwerij in Gizeh ging dicht en een hypermoderne brouwerij ging open in El-Obour een voorstad van Caïro, ook in El-Gouna vlakbij vakantiestad Hurghada werd een brouwerij geopend. In Zakazik net ten noorden is ook een brouwerij geopend die alleen alcoholvrijbier produceert, maar nu het nationale bier van Egypte en ja die ster is een Heineken idee uit de jaren 30.


Stella Lager heeft een heldere gouden kleur zoals een goede Lager behoort te hebben, het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is licht tot redelijk zoet met een mild bittertje, het heeft lichte tonen van karamel en wat fruitigheid. Voor een Arabisch land is het een goed bier en het werkt zeker verfrissend boven de 30 graden en meer.


Zo dat was Heineken in Egypte en het volgende verhaal speelt zich af aan de rand van Brussel ergens volgende maand, maar het volgende verhaal is in het hoge noorden van Canada. Volgt nog de link en een filmpje.






















Reacties