Bier+Randzaken = Schumacher Alt - Duitsland

 Schumacher Alt


Tip voor een tripje naar Düsseldorf is een bezoek aan een Altbier-brouwerij een dorstlessend en misschien ook wel maagvullend idee. Nou dat kan op vier plekken en namelijk bij Ferdinand Schumacher, Im Fuchschen, Zum Schlüssel en Uerige Obergärige Hausbrauerei. Voor dit verhaal ga ik voor de eerste, de twee die erna komen gaan in de wachtrij en de laatste kan je op de link klikken voor dat verhaal. Link naar Uerige Alt Trouwens dit zijn de vier traditionele altbier-brouwerijen van Düsseldorf, ook zijn er nog nieuwkomers en altbier-merken die geen brouwerij meer hebben maar wel een café-restaurant. Dat zal ik ook wel ergens in de toekomst uitwerken.


1838 is het jaar dat Johannes Matthias Schumacher brouwerij Im Sonnenaufgang begon, dat laatste is Duits voor "zonsopkomst". De brouwerij was toen te vinden in de Citadellstraße 12 in de oude binnenstad vlakbij de Rijn. Klanten waren gelijk verkocht van het bier dat Johann Matthias voorschotelde. 1871 nam Ferdinand Schumacher de brouwerij over van zijn oom en besloot nog een brouwerij te openen aan de Oststraße 123 wat meer in het oosten van de oude binnenstad vlakbij de nu (dure) winkelstraat Königsallee. Die neef gaf de brouwerij zijn huidige naam en het zit nog steeds op deze plek en je kan er terecht voor traditioneel Düsseldorfer cuisine. 


1902 Ferdinand heeft twee zonen en oudste zoon Fritz neemt de brouwerij over en Ferdinand jr. neemt restaurant Im Goldenen Kessel over van zijn oom Carl Mentzen. Ook is deze cafe-restaurant nog te bezoeken en daarvoor moet je naar de Bolkerstraße 44 in het noordelijke deel van de binnenstad. Het is hier vergeven van de horeca en die hoek van de stad heeft niet voor niets de bijnaam "Die längste Theke der Welt" wat "de langste bar ter wereld betekent". Overigens als ik toch met Duits bezig ben het woord "Altstad" betekent "binnenstad". 1919 nam Ferdinand jr. de brouwerij van zijn broer en verbouwde de boel.


1924/25 bleek de brouwerij en het cafe-restaurant gedeelte toch te klein zijn en werd nummer 125 aangekocht wat nog een verbouwing opleverden. Im Goldenen Kessel werd voortaan verpacht en de oudste brouwerij aan de Citadellstraße ging dicht wegens te weinig ruimte.
1942/43 werd Düsseldorf flink gebombardeerd door de geallieerden en Im Goldenen Kessel moest eraan geloven en ook het restaurant bij de brouwerij ging eraan, de brouwerij zelf stond alleen het dak in brand. Kort na de oorlog werd er weer gebrouwen en pas in 1948 werd Im Goldenen Kessel opgebouwd. 


1955 verkocht Ferdinand jr. alles aan zijn neef Hans Schitzler en zijn vrouw Thea en tevens wordt hun dochter Gertrude geboren in hetzelfde jaar. 1958 wordt Im Golden Kessel maar nog eens verbouwt want de verbouwing na de oorlog was goedkoop en dus was het pand snel op. 1966 overlijd Hans en zijn vrouw Thea runt de onderneming tot haar overlijden in 1991. In de tussentijd is de brouwerij gerenoveerd om de nodige jaren mee te kunnen. Dochter Gertude Schnitzler-Ungermann is nu de eigenaar en runt sinds 2013 dochter Nina Thea Ungermann het bedrijf. Let wel er zijn wederom de nodige renovaties aan brouwerij en cafe-restaurant gedaan, maar alles ziet uit of het honderd jaar geleden is want traditie is erg belangrijk bij Schumacher. 


De oudste brouwerij gaat met de tijd mee en vind je leuk om ook een voetbalwedstrijd mee te pakken kan men terecht in het MERKUR SPIEL-ARENA waar 50 duizend man in kan. Wat ook de thuishaven is van Fortuna Düsseldorf en zijn wedstrijden afwerkt en op dit moment in 2021 in de 2. Bundesliga. Helemaal dat ze sinds  2019 Schumacher Alt leveren aan het stadion en men van dit bier kan genieten in een plastic bekertje uiteraard wegens veiligheid.


Schumacher Alt het bier dat al meer dan 180 jaar gebrouwen en hoort bij de bierstijl Alt. Volgt een korte uitleg wat het is. Alt of Altbier is een van oorsprong Duitse biersoort van hoge gisting, maar met een koude nagisting. Die met name rond Düsseldorf traditioneel wordt gebrouwen. De kleur van het bier is vaak amberkleurig tot donker, ook zijn er lichtere variaties. Het alcoholpercentage is meestal rond de 4,5 tot 5 vol% met hier en daar een uitzondering. Schumacher Alt heeft een helder amber kleurtje en het alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en iets fruitigs. Tot 2019 kon men het behalve in de eerder genoemde drinkgelegenheden van tap drinken en voor thuisgebruik zat het in een beugelfles van een liter. Maar het is ook te koop in beugelflesjes van 0,33 ltr voor degene die een liter te veel vindt. In ieder geval in de Duitse drankenzaken in Noordrijn-Westfalen kan men het bier goed vinden.


Volgt nog de link en een filmpje in het Duits. Link naar Brauerei Schumacher

Reacties

Populaire posts