1ste Bier Verhaal van Maart: Uerige Alt - Duitsland

Uerige Alt
De Duitse bierstijl Alt is dit keer aan de beurt, het is een bovengistende bier en heeft zijn oorsprong in Düsseldorf en omgeving. Het bier is verwant aan de Engelse Ales en de Spéciale Belges zoals Palm en De Koninck, maar de smaak van een Alt is vaak droog bitter. De naam betekent “oud” in het Duits en slaat op de “oude methode” van bovengistend brouwen, zodoende noemen ze deze bieren Alt of Altbier.
De kleur van het bier kan licht amber tot donker bruin zijn. Behalve bovengistend gebrouwen wordt het bier wel snel afgekoeld tussen 13 graden en 19 graden, om het bier het te laten rijpen voor twee maanden. Eigenlijk is de methode hetzelfde als de wijze hoe ze Kölsch uit Keulen brouwen, alleen de mout die men gebruikt is lichter van kleur. Pas op om een Alt te bestellen in Keulen, er is een rivaliteit tussen Düsseldorf en Keulen.
Gelukkig heeft Alt geen beschermde oorsprongsbenaming zoals het Kölsch dat alleen in Keulen en om de stad heen die benaming mag gebruiken. Dus de naam Alt komt tegen door het hele bondsland Noordrijn-Westfalen, maar ook in Rheinland-Pfalz, Hessen en Nedersaksen. Zelfs in Nederland, Zwitserland, Oostenrijk en zeker de Verenigde Staten wordt het gebrouwen. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/search?q=august
Düsseldorf heeft op dit moment 7 brouwcafé/restaurants waarvan er 4 tot de oudste en meest traditioneelste, de volgende brouwerijen, Ferdinand Schumacher(1838), Im Fuchschen(1848), Zum Schlüssel (1850) en Uerige Obergärige Hausbrauerei(1862).
Over die laatste ga ik het hebben en deze is te vinden in de oude binnenstad of beter gezegd flink herbouwde binnenstad na de oorlog, van Düsseldorf. Op deze plek was er jaren voor dat men ging brouwen al een herberg, maar Wilhelm Cürten ging er brouwen in 1862. De naam van de brouwerij heeft met karakter van Wilhelm te maken, want de stamgasten noemde de man “Uerig” wat in het lokale dialect “slecht humeur” betekent. Het restaurant heet ook “Zum Uerige” wat bij “de slecht gehumeurde” betekent.
De brouwerij werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog maar werd herbouwd en men kan er nog steeds terecht voor een hapje en drankje, vooral zaterdag met mooi weer zit het terras vol. De obers die hier Köbes worden genoemd met een blauwe schorten en “Kranz” of in het Nederlands bierglazenhouder, naar de gasten snellen en ongevraagd een nieuw glas neerzetten.
Op het viltje wordt een streepje gezet en is men vol, legt men het viltje op het glas en men kan afrekenen. Uerige Alt heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder amber.

De smaak is licht droog bitter en met tonen van karamel, moutigheid en iets traceerbaars van banaan. Dit was Altbier verhaal van Uerige en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje in het Duits, die andere Düsseldorfer brouwerijen doe ik in toekomst nog eens.


Reacties

Populaire posts