Bier+Randzaken (extra Verhaal) = Gara Guzu Ters Köşe - Turkije

Gara Guzu 

Ters Köşe

 

Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Turkije voor het echie. Het geval is dat Turkije op dit moment de scheiding tussen staat en kerk nog een rol speelt, dat kan zo in de toekomst veranderen. Als één van de weinige moslimlanden heeft het een redelijke  biercultuur en zo zijn er twee grote commerciële brouwerijen en wat kleine craftbrouwerijen. Wel is er sinds 2013 een adverteerverbod voor brouwerijen en mogen zelfs niet hun bedrijf zichtbaar met een mooi bord. Voor dit bierverhaal heb ik gekozen voor brouwerij Gara Guzu wat te vinden is in de stad Muğla, ze hebben de gok gewaagd in 2011.


Muğla is te vinden in het zuidoosten van Turkije en is hoofdstad van de gelijknamige provincie aan de Egeïsche Zee, waar ook de bekende badplaatsen Bodrum, Marmaris en Fethiye bevinden. Tevens voor de kust ligt het Griekse eiland Rhodos, ik hoop dat een idee geeft waar je moet kijken. Het echtpaar Ataç en Akgonca Besi die elkaar zo'n 32 jaar geleden ontmoette tijdens hun studie in Ankara, waar ze elkaar tegenkwamen op de bergklimclub van de universiteit. Akgonca de vriendin van Ataç was haar baan zat al chef-kok en hij het beu om de marketing te doen voor grote bedrijven in Istanboel. In 2009 zochten beide het avontuur in Thailand en begonnen daar een opleiding, ook werd er spontaan getrouwd. Uiteindelijk kwamen ze terug naar Muğla maar ze bestierde ook een boetiekhotel in de zomermaanden in badplaats Patara en in het laagseizoen reisden ze zelf van hot naar her.


Nou had in 1993 nooit van speciaalbier gehoord maar tijdens een reis naar North Carolina in de Verenigde Staten kreeg hij eentje en was gelijk verkocht en het zaadje van het speciaalbier was geplant. Aan zijn vrouw het idee voorgesteld om een brouwerij te beginnen in het wat strenger geworden Turkije op alcoholgebied, was dat zeker een grote gok. Ze begonnen in 2011 maar het duurde drie en half jaar na gesteggel om de juiste vergunningen te verkrijgen, zodoende kon er pas in 2014 commercieel gebrouwen worden. 


Brouwerij Gara Guzu is geboren en dat betekent "zwarte schaap" in het lokale dialect van Muğla, dat zijn ze zeker in het alcoholontmoedigingsbeleid van de Turkse regering. Ondanks ridicule accijnsverhogingen, adverteer verbod, alcoholverkoopverbod van tussen 22.00 uur en 6.00 uur waar veel winkels verassend niet aan houden. Dat beleid deerde verassend het verkoop van hun bieren niet en de mond-tot-mondreclame werkte goed. Brouwerij Gara Guze werd en is een voorbeeld voor andere Turkse craftbrouwers en zelfs al geven ze het niet toe ook de grote brouwers Efes en Türk Tuborg. Laat ik vier van bieren behandelen.


Gara Guzu Blonde Ale en dit was hun eerste en met een alcoholpercentage van 5%. Dit bier kan als een Turkse Kölsch gezien worden het bovengistende antwoord op de ondergistende Pilsener. De kleur is licht troebel goud met een zoet bittere smaak en heeft tonen van citrus, karamel en honing.
Gara Guzu Red Ale is een Irish Red Ale die vele Turkse brouwerijen namaken en daar bedoel ik ook Efes en Türk Tuborg mee. Ze deden dit met idee we hebben amber kleurige bieren in Turkije maar geen roodkleurige, zodoende goed gedaan dat het flink wordt nagemaakt. Het alcoholpercentage is 7% en de kleur is helder amberrood. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, zoete appel en honing. Gara Guzu Meşeli en dat laatste woord is "eik" en die boom staat op het etiket, ook bedoelen ze daar Barrel Aged mee. Deze "eik" van een bier heeft extra gelagerd op Jameson Whiskey houten vat, want Barrel Aged is uniek in Turkije. De bierstijl is een pikzwarte Imperial Stout met een alcoholpercentage van 9%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, sinaasappel, vanille en wat koffie.Gara Guzu Ters Köşe en de twee Turkse woorden beteken "omgekeerde hoek" en wat ze daarmee bedoelen ontgaat me. Wat ik wel weet dat ze graag nieuwe bierstijlen uitproberen en dat dit bier een India Pale Lager is, de flink gehopte Lager die op een India Pale Ale moet lijken. Het heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrus, wat karamel en iets van den.Een veelbelovende brouwerij in een op dit moment lastige biermarkt en tenslotte volgt nog de link in het Turks, Facebookpagina en een filmpje over een ander biertje van ze. 


Reacties

Populaire posts