White Gypsy
Dark Lady
Tipperary een county uit de Republiek Ierland met een behandeling net zoals met de Brex-beer-it verhalen, maar dan minder frequent en niet op alfabetische volgorde. Vorig deed ik county Meath en type dat in de zoekbalk en je komt bij dat verhaal. De county ligt in het middenwesten van Ierland en is qua grondgebied wat kleiner dan de provincie Noord-Brabant en bescheiden met ongeveer 159 duizend inwoners. In 1838 werd county Tipperary opgesplitst in twee delen namelijk North Tipperary en South Tipperary wat in 2014 werd teruggedraaid. Zodoende is het de enigste met twee hoofdsteden namelijk Nenagh en Clonmel. Voor 2014 hadden de kentekenplaten een afkorting TN en TS wat men nog steeds kan tegen komen maar nu is het T. Wat ook een uitzondering is want namelijk counties met een grote stad hebben enkel één letter zoals Dublin, Cork, Limerick, Galway en Waterford. Trouwens de county is vernoemd naar het plaatsje Tipperary en is nooit de hoofdstad geweest.
Ik kwam op het idee om over county Tipperary te schrijven door een Eerste Wereldoorlog documentaire waar het lied "It's a long way to Tipperary" in voorkwam. Dit lied werd geschreven in 1912 door Engelsman Jack Judge (1872-1839) wiens grootouders uit Tipperary kwamen en zelf is hij nooit daar geweest. In de Eerste Wereldoorlog met al die slachtpartijen werd het lied gezongen door Ierse soldaten en later ook door de rest van de Britten, Fransen en zelfs Russen. Het lied werd een symbool van het verlangen naar huis en die zinloze slachtpartijen hielpen er zeker aan mee. Het lied was bedoeld als een klaagzang van een Ierse arbeider die in Londen werkt ver van huis. In ieder geval werd het lied populair in de Eerste Wereldoorlog en is in vele films, tv series en documentaires. Ook vele homages en parodieën waar een andere plaatsnaam wordt gebruikt.
Natuurliefhebbers worden op hun wenken bediend met de golvende groene heuvels met hier en daar een kasteel, ruïne en abdij. Lough Derg een meer in het noordwesten trekt de nodige watersport liefhebbers, vissers en ander waterliefhebbers. De vele leuke plaatsjes die er te bezichtigen zoals Thurles, Ahenny, en Cahir om er een paar op te noemen. Van een Iers oogpunt is Tipperary "NOT a long way", want het vliegveld Shannon vlakbij Limerick is dichtbij, met de trein is het bereikbaar en de snelwegen M7 en M8 lopen erdoorheen.
Met brouwerijen is het zeer bescheiden want er zijn er maar twee en om te beginnen gaan we eerst naar een brouwerij-boerderij Canvas vlakbij het dorp Aglish vlakbij het meer Lough Derg. Hier verbouwen sinds 2018 ze eigen hop en graan om bierstijlen te brouwen met de nodige progressieve innovaties want in hun optiek is elk brouwsel een canvas. Canvas The Sunday Cuddle en dat betekent "de zondagse knuffel" en zie op het etiket een panda die een knuffel wil. Het bier is een Quadrupel en die bierstijl is verwarmend en deze helder donker amber kleurig brouwsel heeft een alcoholpercentage van 9,6%. De smaak is zoet bitter met branderigheid van de alcohol, het heeft fruitige tonen van abrikoos, appel en iets wat op kiwi lijkt. Link naar brouwerij Canvas Facebookpagina van brouwerij Canvas
Dan gaan we naar het dorp Templemore wat een stuk oostelijker ligt in county Tipperary, daar vinden we brouwerij White Gipsy die begon in 2009. Maar het biervirus begon al in 1993 waar Cuilan Loughnane tijdens een stop naar Vancouver bij een bar op Heathrow voor het eerst een speciaal bier dronk en kwam erachter er is wat anders dan Guinness Stout. In 1997 kwam hij terug en Ierland was in die tijd alleen maar Stout op hier en daar een zeldzame uitzondering. Die uitzondering was in Thurles waar een brouwpub Dwan's dapper probeert de Ieren speciaalbier te lerren kennen in Tipperary. Cuilan leerde de kneepjes van het brouwers vak en twee jaar later nam hij het over en het ging niet makkelijk. Alleen export naar buurland Groot-Brittannië was lonend al moest hij toch stoppen met Dwan's. Cuilan werd vervolgens brouwmeester in Dublin bij brouwpub Messer’s Maguire’s, wat sinds 2013 J.P. Sweetman heet. Zes jaar forenst hij van Templemore naar Dublin tot hij zat werd en voor een eigen brouwerij ging en dan wel in zijn woonplaats Templemore. De naam van de brouwerij heeft te maken met een Iers/Brits paardenras die we in Nederland kennen als Tinker, wel verwarrend dat het paard in het logo zwart is.
Ze brouwen vele bierstijlen en ik heb gekozen voor een Dunkel en dat komt niet veel voor in Ierland. Dark Lady is de naam en wat dat inhoud ben ik nog niet tegengekomen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is droog bitter met tonen van melasse, gedroogd fruit, chocolade en karamel. Link naar brouwerij White Gypsy Facebookpagina naar White Gypsy
Dit was county Tipperary en ergens volgend jaar een andere Ierse county, volgt nog een filmpje.
Reacties
Een reactie posten