Bier+Randzaken = Den Tseut Den Mulder - België

 Den Tseut

Den Mulder


De etiketten zien er lekker ouderwets Belgisch cartoonesk uit maar de bieren van brouwerij Den Tseut smaken goed, die overigens later in het verhaal behandeld worden. Brouwerij Den Tseut is te vinden in het Oost-Vlaamse Oosteeklo, een agrarische en landelijk dorp in de streek Meetjesland. 


Het Meetjesland ligt noordwesten van Gent en ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen en is ideaal voor fietstochtjes langs de polders, bossen en kreken. Overigens er staan nog de nodige molens dat je in de Hollandse provincies waart, wat niet gek is met het zelfde soort polderlandschap. 


Terug naar Oosteeklo waar ze een spotnaam hebben voor de dorpelingen en dat is "Varkens". En je weet men spotnamen die worden geuzennamen, dus omarmd door de bevolking. Oosteeklo had vroeger veel varkenshouders en door afgunst en ontwetenheid in oude tijden kan men van een buurdorp een spotnaam krijgen. Er worden wandeltochten gehouden met een groot varken. 


In het lokale dialect van Oosteeklo voor varken is tsuot'n wat ons bij Huisbrouwerij Den Tseut brengt, wat dus brouwerij Het Varken betekent. Deze kleine ambachtelijke brouwerij bestaat sinds 2008 en begonnen door het koppel Stefan De Decker en Ria Danneels. Bij Stefan zit brouwen in zijn bloed want zijn grootvaders werkten in de brouwwereld, de één was brouwer en de ander mouter. Stefan heeft zijn brouwinstallatie zelf gebouwd en die kon 250 hl per keer aan, in 2012 is de ketel uitgebreid naar 900 hl. 


Omdat brouwerij Den Tseut met Belgische hop brouwt mogen ze het kwaliteitslabel "Belgische Hop-Houblon Belge–Belgian Hops"gebruiken. Brouwers die bieren brouwen waarvan 50% uit Belgische hop bestaat mogen het logo van het kwaliteitslabel gebruiken. Den Tseut gaat helemaal voor 100% Belgische hop in hun bieren, wat inhoud dat ze het gouden logo mogen gebruiken. Je kan op de link klikken naar Belgische Hop.


De bieren die zo voorbij komen hebben allemaal een varken op het etiket en qua naam bijna allemaal iets met een varken te maken in het dialect van Oosteeklo. 


Den Tseut is het bier waar het allemaal mee begon in 2008, het is een Belgian Ale met als voorbeeld Palm of De Koninck. Het heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel oranje. De smaak is droog bitter waar ook zoetheid door komt, het heeft tonen van karamel, iets van sinaasappel en een beetje honing.


Bras kan "gekookt voer voor varkens" beteken wat eigenlijk bier brouwen wel is, voedsel wordt gekookt om bier te krijgen. Het bier is een donkere Belgian Strong Ale met een alcoholpercentage van 10% en de kleur is troebel amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, gedroogd fruit en wat kruiden.     



Den Bi3r en ja dat is een "3" want dit bier is een Tripel en de naam van die bierstijl heeft met "3" te maken. Deze Tripel heeft een alcoholpercentage van 9,5% en de kleur is troebel donkergoud. De smaak is meer droog dan zoet bitter, het heeft tonen van sinaasappel, beetje karamel en wat kruiden.



Belle Cies en het eerste woord betekent "hopbel" en dat is kegelvormige bloem van de vrouwelijke hopplant wat bruikbaar is voor bierbrouwen. Het tweede woord heeft te maken met de nonnen van het Cisterciënzerinnenklooster dat ooit in Oosteeklo stond. Het bier is een blonde Belgian Strong Ale van 10% en de kleur is troebel goud. De smaak is aardig droog bitter met hier en daar een zoetje. Het heeft tonen van gedroogde abrikoos, beetje citrus, lichtjes champagne en kruiden.



Hoppesnoet heeft volgens mij de betekenis "met je snuit in de hop", dat gaat lukken met dit bier want er zijn acht in België geteelde hopsoorten gebruikt. Het is een Tripel met een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is troebel oranje. De smaak is verfijnd zoet bitter met tonen van citrus en een beetje banaan.



't Zeemken en dat woord zal iets met de bijen op het etiket te maken hebben die zoemen, met bijen heb je honing wat in dit bier zit. Het bier is een Tripel met een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is troebel amber. Het bier heeft een redelijk zoet bittere smaak met toning van honing, wat banaan en kruiden.



't Wijveken ter herinnering van de Eerste Wereldoorlog toen de vrouwen bier moesten brouwen en de mannen naar het front trokken. Overigens zijn er in België meer van die Eerste Wereldoorlog bieren. Het bier is een Belgische Ale van 5,5% met een troebel amber kleurtje. De smaak is zoet bitter met tonen van banaan, wat honing en een beetje honing.



De Cister is het tweede bier waar een non van het Cisterciënzerinnenklooster waar de biernaam op slaat. Op het etiket staat, in elk geval een antropomorfe zeug in een habijt want het thema is toch het varken, antropomorf is een dier lijkend en handelt als een mens. Het bier is een Blond gebrouwen met vier graan soorten namelijk gerst, tarwe, rogge en haver plus eigen gekweekte hop. Het heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is licht troebel oranje. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, banaan en perzik.



Den Drupneuze het winterbier van de brouwerij en overduidelijk is de biernaam een lokaal dialectwoord voor "druipneus". Al is de winter voorbij vind ik wel dat je het hele jaar seizoensgebonden bieren kan drinken maar dat terzijde. Het bier is een troebel amber kleurige Belgian Strong Ale met een alcoholpercentage van 8,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, kandijsuiker, iets van drop en wat kruiden.



Den Mulder is een oud-Nederlands voor molenaar en daar heeft dit bier mee te maken. Het wordt gebrouwen in samenwerking met de molens van Ertvelde waarvan één gewone molen van steen en mocht er geen wind staan hebben ze nog een rosmolen. Hier wordt spelt gemalen dus met de gewone molen gebruiken ze wind en met de rosmolen gaat het op paardenkracht. Zie het etiket hoe die rosmolen eruit ziet maar hé varkens bij deze brouwerij. Aangezien spelt een graansoort brouwen ze dit bier ermee en het is een soort oer-tarwe. Spelt was bijna verdwenen maar dat het schijnt gezonder te zijn dan tarwe is het terug, maar andere zeggen dat het niks uitmaakt. In ieder geval kan je er goed bier mee brouwen en dat is deze 8% zware Belgian Strong Ale met troebel oranje/amber kleur. De smaak is zoet bitter met wat droogheid, tonen van karamel, citroen, appel, wat honing en kruiden.


Zo dit waren de bieren van de brouwerij Den Tseut uit landelijke Meetjesland net ten noorden van Gent. Zal ook de link van de brouwerij en de Facebookpagina plaatsen. 
Als laatste een filmpje over de molens van Ertvelde met wat uitleg.





Reacties

Populaire posts