Bier+Randzaken = Skye Tarasgeir - Schotland

 Skye Tarasgeir


Brex-beer-it thema deel 45 en we zijn in het grootste Schotse raadsgebied en tevens van alle deelgebieden van het hele Verenigd Koninkrijk, we zijn in Highland beland. De grootte van het gebied is ongeveer even groot als Noord-Macedonië en er wonen ongeveer 235 duizend mensen, wat inhoud dat het erg veel ruimte is. Voor 1975 bestond het gebied uit acht graafschappen namelijk Badenoch & Strathspey, Caithness, Inverness, Lochaber, Nairn, Ross & Cromarty, Skye & Lochalsh en Sutherland. Weinig inwoners en dan bestuurd een groot gebied meestal beter, wel is het zo dat die namen nu nog populair zijn. 


Het raadsgebied Highland en aan de naam te zien ligt ook in de Schotse Hooglanden en die streek is een stuk groter dan Highland zelf. Hier komt het stereotypebeeld van de Schot vandaan en dat beeld is: kilts, doedelzakken en whisky. Laat ik niet het onschrijpbare wezen het Monster van Loch Ness vergeten, die af en toe opduikt als het minder gaat met het toerisme. Highland is een ruw bergachtig gebied met dalen en vele meren genaamd loch plus wat noeste eilanden. Hier en daar een dorpje, stadje en wat kastelen en burchten plus wat schapen, dat is in het kort wat Highland is.


Laat ik kort wat over die acht gebieden hebben die Highland vormen.

                                         

Caithness is te vinden in het uiterste noordwesten van Highland en is opvallend vlak in vergelijking met de rest en er is bijna geen natuurlijk bos te vinden. Wel veel ongerepte veengebieden en heidevelden.

                              

Sutherland waar men aan de westkust één van de meest dramatische kustlijnen van Europa kan vinden, hoge kliffen en diepe fjorden die de golven van de oceaan continue te hebben verduren. Gelukkig er zijn ook wat mooie stranden te vinden. Het binnenland is ruig met bergen, er zijn nog wat meren en het is er dunbevolkt. 

                               

Ross and Cromarty het westelijke gedeelte heeft het typische stereotype Schotse Hooglanden uiterlijk en meer naar het oosten wordt het vlakker. Hier zijn er meer dorpjes en boerderijen te vinden.



Skye and Lochalsh bestaat het eiland Skye wat tot de eilandengroep de Binnen-Hebriden hoort, ook heeft het eiland vele schiereilanden. Er loopt zelfs een heus bergketen dwars door het eiland met toppen van bijna 1000 meter. Lochalsh is het schiereiland op het vasteland van Schotland. Het is heuvelachtig en er zijn wat bouwsel uit de ijzertijd te vinden.


Lochaber en in de naam zien we het woord "loch" en die zijn hier genoeg maar vlakbij stadje Fort William is de hoogte top van Groot-Brittannië te vinden. De berg Ben Nevis heeft een hoogte 1345 meter waar het hele jaar bergbeklimmers op af komen.


Inverness heeft de meeste inwoners en is het beginpunt, ook is het de hoofdstad van Highland. Hier heb je ook vele meren en het de meest bekende is wel Loch Ness, het op één na grootste meer van Schotland. Sinds 2011 is de University of the Highlands and Islands in de stad Inverness gevestigd wat iets extra levendigheid oplevert.


Badenoch and Strathspey is de enige die niet aan zee ligt. Het gedeelte Badenoch heeft de nodige valleien wat de Schotten glens noemen waar ook de nodige meren te vinden zijn. Het gedeelte Strathspey is het walhalla voor de whisky liefhebber want hier is de hoogste dichtheid aan whiskydistilleerderijen. 



Nairn is de kleinste van de club van acht die Highland nu vormen. Het heeft een kustlijn met duinen en stranden, het binnenland is heuvelachtig. Het stadje Nairn is een leuk plaatsje om te bezoeken want het is een badplaats. Dat waren de voormalige graafschappen die jullie een beeld van Highland geven, in ieder geval ik heb het geprobeerd. Nou volgen er drie brouwerijen voor het biergedeelte van het verhaal.


Brouwerij Cairngorm (2001) is te vinden het toeristische plaatsje Aviemore wat in het voormalige graafschap Badenoch and Strathspey ligt. Aviemore ligt in het natuurgebied Cairngorm en daar hebben we de brouwerijnaam, het natuurgebied wordt gedeeld met de raadsgebieden Aberdeenshire, Angus, Moray, Perth & Kinross. De brouwerij heeft de nodige prijzen gewonnen en gaan vol voor kwaliteit, qua biernamen zit het ook wel goed met zo'n locatie waar ze zitten. Cairngorm Wildcat is vernoemd naar de wilde kat die er voorkomt, alhoewel het zijn er nog maar 400. De bierstijl is Scotch Ale, een zoete bierstijl en met meer gebrand mout. Het heeft een alcoholgehalte van 5,1% en de kleur is helder donker amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en een beetje chocolade.



Brouwerij Black Isle (1998) is vernoemd naar een schiereiland en wie het Engels machtig is weet dat isle "eiland" betekent. Hoe ze op die naam komen weten ze zelf niet meer, er moet iets zijn verbasterd over de eeuwen heen maar in ieder geval als brouwerijnaam klinkt het wel. De brouwerij is te vinden in oude boerderij vlakbij het dorpje Munlochy, deze locatie is te vinden in het voormalige graafschap Ross and Cromarty. De brouwerij gebruikt alleen biologisch ingrediënten en is gebruikt ook vislijm om het bier mee te klaren, dus ook geschikt voor veganisten. Vislijm is een stof verkregen uit gedroogde zwemblaas van de vis. Ook wordt er eigen gerst geteeld en als ze niet genoeg hebben halen ze het bij andere telers, wel biologisch. Black Isle Red Kite is nier vernoemd naar een "rode vlieger" maar naar de roofvogelsoort de rode wouw die rond Black Isle leeft. Het is een Red Ale met een alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is licht troebel donker amber. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, karamel en kruiden. 



Brouwerij Isle of Skye (1995) is te vinden op het noordelijkste schiereiland op het eiland Skye die uit veel schiereilanden bestaat. Het dorpje Uig is de locatie van de brouwerij en tevens vlakbij de plek waar je de veerboot kan nemen naar de Buiten-Hebriden. De brouwerij is opgericht met een gok of deze afgelegen en dramatisch gelegen locatie een brouwerij zou kunnen werken. Het antwoord is ja maar je moet het wel goed uitvoeren, met goed bier dat iedereen wil drinken. Halverwege de jaren 90 was dit idee niet vanzelfsprekend aangezien Schotland toen niet veel brouwerijen had, tegenwoordig hebben ze er bijna 190 en toen een stuk of 7. Nou zijn er op de meest afgelegen plekken ter wereld brouwerijen te vinden en dat is een bierverhaal voor later. Ze brouwen hun bieren onder de naam Skye sinds 2019 en hebben het gedeelte "Isle of" weggelaten. Skye Tarasgeir is een Rauchbier waarvan een deel van het mout is gerookt door turf bij Ardmore Distillery, hoe Schotser kan je het krijgen. Tarasgeir is Schots-Gaelic voor "turfijzer" waarmee de blokken turf worden mee gesneden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is licht troebel goud. De smaak is licht droog bitter met tonen van citroen en subtiel een rokerig aroma. 


Dit was Highland en we gaan van het noorden van Schotland voor het volgende verhaal naar het Engelse graafschap dat uit een eiland bestaat, volgt nog een filmpje. 







Reacties

Populaire posts