Bier+Randzaken = Dom Kölsch - Duitsland

 Dom Kölsch


Dit keer twee keer de Keulse Dom, het daadwerkelijke gebouw en een bier. Laten we beginnen met de grootste in gotiek opgetrokken kathedraal van Duitsland, met zijn 144,58 meter hoge torens een gebouw die je niet over het oog ziet. Op de plek waar de huidige kathedraal hebben sinds de Romeinse tijd meerdere kerken gestaan maar nadat aartsbisschop Rainald van Dassel de relikwieën van de Drie Koningen naar Keulen bracht in 1164. Was het moment op een nieuwe, grotere, prestigieuzer kerkgebouw neer te zetten om bedevaartgangers te trekken met geld uiteraard. Deze vermeende relikwieën zijn bot- en kledingresten waar je over de echtheid mag debatteren zoals vele relikwieën. De gulden koperen reliekschrijn die één van de grootste ter wereld is was ook een reden om een nieuwe kathedraal te bouwen. 


In het jaar 1225 werd de oude Dom afgebroken en in 1248 werd begonnen met de bouw en die bouw duurde lang. De bouw ervan ging gestaag en na 140 jaar was men zover gevorderd dat het kon worden ingewijd want er kon toen mis worden gehouden ter ere van de opening van de universiteit Keulen. Zo rond 1437 kwamen de torens tot een hoogte van 59 meter en konden de klokken worden opgehangen. In 1528 kwam er een bouwstop wegens geldgebrek en er kwamen minder bedevaartgangers, de aflaathandel was sterk verminderd, Die aflaathandel was ook een handige manier om geld te verdienen aan verontrustende christenen die zonden hadden begaan maar zo konden kwijtschelden. Zo rond de tweede helft van 18de eeuw probeerden ze het weer een beetje, maar de Franse bezetting zorgde wederom voor een bouwstop. In 1814 werden de middeleeuwse bouwplannen teruggevonden en de relikwieën kwam terug die tijdelijk elders waren ondergebracht, bracht het enthousiasme om verder te bouwen terug. Vanaf 1823 zat de vaart er in want de technologie was ook verbeterd uiteraard, in 1863 was het interieur af en in 1880 de torens. Dus daar is 665 jaar overgedaan en met kathedralen is het zo dat er continu gerenoveerd dient te worden.


Acht feitjes en wie wil, op 6 januari de dag dat Driekoningen wordt gevierd kan men de botten zien. De twee torens zijn hoog maar net niet helemaal even hoog, de noordelijke toren aan de kant van het station is 7 centimeter hoger. De Dom heeft al meer dan 800 jaar een eigen werkplaats waar de nodige religieuze beeldjes worden gemaakt. Er staan 104 identieke uit eiken vervaardigde koorbanken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Dom getroffen door 14 bommen en door de vorm van de bouw leverde het nagenoeg geen schade op. De grootste klok weegt 24 ton en heeft als bijnaam Dikke Peter. De kathedraal ziet er grimmig en imposant uit van buiten met dat zwart op de torens, alleen het is geen zwart steen maar het is gewoon viezigheid. Als laatste zo'n 20 tot 30 duizend mensen bezoeken het gebouw dagelijks.



Het biermerk Dom Kölsch hoort sinds 2013 bij Haus Kölscher Brautradition, deze brouwen de merken Sion, Sester, Peter's en Gilden. Op Sester na hebben ze een Brauhaus in Keulen waar men terecht kan voor een hapje en drankje, maar eerst wat Dom Kölsch geschiedenis voordat ik bij het Brauhaus ben. 


Het begon allemaal in 1894 met de gebroeders Steingröver die twee Keulse brouwerijen kochten en een lap grond in de wijk Bayenthal ten zuiden van het Keulse centrum. De twee brouwerijen werden daar één en ging verder als brouwerij Göter & Steingröver, wat duurde tot 1900 en ging het verder als brouwerij Hirsch Göter & Steingröver. Hirsch betekent "hert" in het Duits en brouwt overwegend ondergistende Pilseners en Dortmunders, wat buiten de stad Dortmund Export wordt genoemd. Dit ging goed tot de Tweede Wereldoorlog waar de brouwerij plat werd gebombardeerd en het duurde tot 1956 dat alles weer draaide. Maar tegen die tijd was de brouwerij helemaal overgegaan op het brouwen van de bierstijl Kölsch, deze bovengistende bierstijl is makkelijker om te produceren wat erg handig was met Keulen nog in puin.


Vanaf 1974 wordt er alleen nog maar Dom Kölsch gebrouwen en de brouwerij werd overgenomen door brouwerij Stern uit Essen maar vanaf 1987 mocht Dom Kölsch zelf onafhankelijk opereren binnen het bedrijf. Er werden ook nog twee Kölsch-brouwerijen overgenomen, in 1994 brouwerij Robert Metzmacher uit Frechen en bekend van Rats Kölsch. In 1998 brouwerij Giesler uit Brühl en deze brouwerijen liggen in het gebied rond Keulen en via de regels konden ze hun Kölsch nog Kölsch noemen. Ook in 1998 werd het bierbedrijf Stern zijn naam veranderd in brouwerij Dom, later werd de brouwerij van Stern gesloten en het merk verkocht aan brouwerij Stauder uit Essen. Brouwerij Dom had het economisch ook moeilijk en sloot en verkocht zijn brouwerijgebouw in 2005. Zelf gingen ze verder als huurbouwere en lieten hun bieren brouwen bij brouwerij Erzquell uit Bielstein, de meest oostelijkste brouwer die Kölsch mag brouwen. Het plaatsje Bielstein ligt meer dan 40 kilometer van Keulen en tijdens de Kölsch conventie om de naam te beschermen waren ze er ook bij.


Op het plaatje is het oude logo te zien trouwens, maar de huurbrouwer was even gered wel hadden ze geen Brauhaus meer. Maar nadat het merk Dom Kölsch aan de brouwgroep  Radeberger is verkocht en geplaatst bij Haus Kölscher Brautradition, is er wat zonneschijn aan de horizon. Er is geen Brauhaus is Keulen meer maar wel hebben ze er nog één in Leverkusen wat ten noorden aan Keulen grenst. Een omgebouwde villa en later casino tot het eet- en dranklokaal van Dom Kölsch is geworden. Hier kan men het merk het best beleven en alleen met het openbaar vervoer dient men een paar keer over te stappen. Er is nog wel iets waar men ook Dom Kölsch kan drinken dat is het restaurant Dom Im Stapelhaus aan de Rijn. Anders zoek een Getränkehandel in de buurt en koop een krat Dom.


Dom Kölsch uiteindelijk is zoals alle andere Kölsch-merken helder goud van kleur. bovengistend en het alcoholpercentage is 4,8%. Het enige wat verschillend is de smaak en Dom Kölsch heeft een licht droog bitter met een licht zoetje. Het heeft tonen van wat citrus en grassig aroma. 




Dat was het wel en wee van twee Dommen als ik het zo mag noemen. Volgt nog een link, Facebookpagina en een filmpje. Link naar Dom Kölsch Facebookpagina van Dom Kölsch









Reacties

Populaire posts