Bier+Randzaken = L'Aoucataise Ambrée - Frankrijk

 L'Aoucataise

Ambrée


Tijd voor het jaarlijkse Tour de France thema verhaal waarbij compleet het wielrennen wordt genegeerd, maar waar wel het departement en zijn bier worden behandelt. Morgen gaat de wielerkaravaan door het departement Hautes-Pyrénées en als je de naam vertaalt krijgen jullie wel een idee waar het ligt en hoe het eruit ziet. Dat wordt dus de Boven Pyreneeën en dat houdt in veel bergen. Nog iets anders voor het geval je de oudere Tour de France verhalen wil teruglezen dan type in de zoekbalk Tour de France. Het departement is wat kleiner dan de provincie Noord-Brabant en met ongeveer 227 duizend inwoners aardig dunbevolkt.


De bergen vind je vooral in het zuiden van het departement Hautes-Pyrénées met zo'n 35 bergtoppen boven de 3000 meter hoogte. De berg Vignemale is de hoogste top aan de Franse kant van de Pyreneeën met een hoogte van 3298 meter. De Pic du Midi de Bigorre heeft een hoogte van 2877 en is zeer belangrijk voor de astronomie waar een observatorium te vinden is dat tevens fungeert als museum om iets over de planeten en sterren te leren. Dan moet ik de hoogste geheel Franse Pyreneeënpas vermelden en wielerliefhebbers zullen het wel weten. Col du Tourmalet is de pas en die wordt bijna in elke Tour de France opgenomen en met een hoogte van 2115 meter wat een pittige klim oplevert.


Als je naar het noorden gaat wordt het minder bergachtig en nemen de heuvels en valleien het over. Het noordelijkste gedeelte bestaat voornamelijk uit relatief vlak terrein en dat is ideaal voor de landbouw. Je kan hier aardig op vakantie gaan, zowel in de zomer en in de winter genieten van het landschap om er te wandelen, fietsen, skiën. Vergeet niet al die pittoreske Franse dorpjes en stadjes. Bijkomen in één van de vele kuuroorden en genieten van de lokale gastronomie. Wijn, kaas, vlees en let op het vlees van het zwarte varken van Bigorre, gebak aan het spit en de op fondue lijkend gerecht gemaakt van aardappel, kaas en knoflook.


De grootste trekpleister is er een religieuze trekpleister van jewelste, het stadje Lourdes. Een plek waar vereerders van de Heilige Maagd Maria naar een grot gaan waar in 1858 zo'n 18 keer is verschenen aan het 14-jarige meisje Bernadette Soubirous. Althans ze had het over een witte dame die zich voorstelde als de "onbevlekte ontvangenis". Aanvankelijk werd ze door de dorpelingen niet serieus genomen en die meegingen zagen natuurlijk niks bij de grot. Wel werd op aanwijzingen van de witte dame een waterbron gevonden in diezelfde grot, waar men er gratis van mag drinken en mogen hopen dat het water geneeskrachtige eigenschappen het werkt. In ieder geval kan met een lege fles in de vorm van Maria of een jerrycan  kopen om met het Lourdes water af te vullen voor thuis gebruik om van je kwalen af te komen. 


Baat het niet, dan schaadt het niet en gelovigen geloven erin anders is het een uitje in deze streek. Behalve Lourdes water en de vele wijnen uit wijngaarden is er ook lokaal gebrouwen bier en met vier brouwerijen is het bescheiden. ik heb nog niet iets mogen proeven maar met hulp van de sites Ratebeer en Untappd kom ik een eind en krijgen we een idee wat er te drinken is in Hautes-Pyrénées.


Brouwerij Lebbe (2000) is te vinden buiten het gehucht Villefranque op een boerderij waar naast het maken van geitenkaas met eigen geteelde gerst bier wordt gebrouwen. Bij boer en brouwer Pierre Lebbe en biologisch dan dit wordt het niet en het enigste bier heet L'Amalthée. Laat dat woord te maken hebben met geiten en melk en het zit namelijk zo. De Griekse mythologie kent een godin met de naam Amalthea die voor de jonge oppergod Zeus zorgde en was afgebeeld als een een geit of een nimf die een geit melkt om Zeus ermee te voeden. L'Amalthée is een Bière de Garde de van oorsprong Franse bierstijl heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is troebel geel. De smaak is een beetje droog bitter en wat zoets maar ook aards, het heeft tonen van sinaasappel, citroen, honing, beetje noten en kruiden.



Brouwerij du Pays des Gaves (2011) is een huurbrouwerij als ik het goed begrijp maar hun adres is te vinden in het dorpje Arcizans-Avant. Er wordt gewerkt aan een eigen brouwerij en voor nu wordt er gebrouwen bij brouwerij Ratz op zo'n drie uur rijden noordwaarts. De (huur)brouwerijnaam heeft te maken dat een regio in Hautes-Pyrénées dat bestaat uit valleien waar ook Lourdes is gelegen. De biernamen hebben weer te maken met de Franse provincie Bigorre die en alle andere provincies zijn afgeschaft na de Franse revolutie. In de middeleeuwen was het zelfs een onafhankelijk graafschap en Hautes-Pyrénées overlapt Bigore hedendaags maar de naam leeft voort. La Bigourd'Ale Blanche en dat is eerste gedeelte is woordspeling van  "uit Bigorre en ale" en het tweede bedoelen ze de bierstijl Witbier. Het alcoholpercentage is 5% en de kleur is troebel geel. Frizurig van smaak met een minimaal bittertje en heeft tonen van citroen en wat koriander. Link naar brouwerij du Pays des Gaves



Brouwerij des Pics (2012) is te vinden buiten het dorpje Saint-Laurent-de-Neste en hier gooien ze het over de biologische boeg, dus eerlijk lokaal verkregen ingrediënten. Behalve dat als je in de buurt ben om hun bier kunt kopen hebben ze ook een café waar wat gegeten kan worden en er af en toe wordt opgetreden. De brouwerijnaam heeft te maken met de bergtoppen van de Pyreneeën die nog wel een stuk zuidelijker liggen en volgens mij niet zichtbaar zijn vanaf de huidige locatie. Ook hier zijn de biernamen vernoemd naar een regio in het zuidoosten van Hautes-Pyrénées Pays des Nestes genaamd, een vlak gebied waar de brouwerij is en vol met bergen in het zuiden. La Netoise Blonde en het eerste gedeelte betekent "uit Nestes" en de tweede is de bierstijl Blond denk daarbij aan Leffe Blond. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is troebel blond. De smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van banaan en kruiden, dit brouwsel neigt naar een Pilsener-achtig bier. Link naar brouwerij des Pics



Brouwerij l'Aoucataise (2007) is te vinden in het pittoreske bergdorp Arreau wat in het bergachtige gedeelte van Pays des Nestes gelegen is. Het begon allemaal amateuristisch in een winkel dat regionale producten verkoopt. Het sloeg aan en er kwamen betere brouwketels in 2012 en in 2016 kwam er een heuse brouwerij. Nou is dit de eerste brouwerij waar de naam van het bedrijf ook wordt gebruikt voor de biernamen. Tevens is dit de tweede die niet naar iets geografisch is vernoemd maar naar een gans. Nou is gans in het Frans "oie" en zal de brouwerijnaam wel iets met het Gascons te maken, een oude taal die ze hier spraken en woorden daarvan in het lokale dialect nog voorkomen. L'Aoucataise Ambrée is een Red Ale en dan moet je aan een Ierse Kilkenny denken al L'Aoucataise Ambrée een stuk ambachtelijker gebrouwen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,5% en een zeer troebel amber kleurtje. De smaak is zoet bitter met een heel licht zuurtje en heeft tonen van karamel, sinaasappel en koriander. Link naar brouwerij l'Aoucataise


Hautes-Pyrénées heeft bergen, valleien en gezegend bronwater en dan volgt er nog een filmpje met sfeermuziek om dit verhaal af te sluiten. 












 

Reacties

Populaire posts