Bier+Randzaken = Gambrinus Originál 10° - Tsjechië

 Gambrinus Originál 10°


Brouwerij Plzeňský Prazdroj is bekender om hun wereldbefaamde Pilsner Urquell en dat is de originele Pilsener gebrouwen in de Tsjechische stad Plzeň, ooit was die stad onderdeel van het Oostenrijk-Hongaarse keizerrijk en toen was de Duitse naam Pilsen in zwang en daar hebben we de origine van de naam. Maar ik heb het al over Pilsner Urquell en de brouwerij gehad dus als jullie dat willen lezen klik hier. Verderop ga ik over de andere bieren hebben 
van brouwerij Plzeňský Prazdroj maar eerst probeer ik het verschil tussen Pilsener en Lager uit leggen.

In het kort een Pilsener is een Lager en niet elke Lager is een Pilsener, de familie van de Lager is groot. Alle ondergistende bieren horen bij de Lager familie en ze komen in donker, amber en goud gekleurde varianten. Laat ik beginnen met de bierstijlen die in de categorie donker vallen.'

  • Dunkel is de oudste ondergistende bierstijl die er is en waar grotten tot de beschikking waren was het mogelijk om dit te brouwen.
  • Schwarzbier het pikzwarte antwoord op Pilsener en in Tsjechië noemen ze het Tmavé ook de term Dark Lager is in zwang.
  • Dunklerbock en die kennen we in Nederland als Herfstbock wat zoet en wat zwaarder bierstijl is, ook zijn er bovengistende brouwsels.
  • Doppelbock is de overtreffende trap, sterker en zoeter.
  • Vienna de amberkleurige tegenhanger van de Pilsener en ontstaan in Oostenrijk en de stijl is populair in Noord-Amerika en vooral in Mexico
  • Polotmavý is een Tsjechische bierstijl die lijkt op een Vienna maar is meer bitterder van smaak.
  • Märzen heeft een hoger alcoholpercentage van rond de 5,5% á 6,5% maar is er ook in een goudkleurige vorm en die vind je in Oostenrijk.
  • Landbier/Kellerbier/Zwickelbier/Ungespundet/Zoigl gooi ik voor het gemak ook in de amber hoek, in het kort klik hier voor uitleg. 
  • Lager is ook een aparte bierstijl en is moutiger dan een Pilsener. In de Nieuwe Wereld doen ze aan toevoegingen zoals maïsstroop. Te pas en te onpas worden de termen Pilsener en Lager door elkaar gehaald, zoals Heineken Pilsener in het buitenland Heineken Lager heet.
  • Tsjechische Pilsener heeft een vollere smaak dan een Lager, ook wel moutiger maar de hoppigheid is hoger. De alcoholpercentage lopen van 3% á 5,5%.
  • Duitse Pilsener is droger, hoppiger en heeft bijna altijd alcoholpercentage van 4,8%.
  • Dortmunder ook bekend als Export is minder gehopt en het alcoholpercentage is hoger zo rond de 5 á 6,5%.
  • Helles is minder bitterder dan een Pilsener maar het alcoholpercentage is er van 4,9% tot de 5%.
  • Oktoberfest is de goudkleurige versie van Märzen en mag alleen in München zo heten en daarbuiten in Duitsland heet het Festbier, zoet en rond de 6%.
  • Strong Pale Lager of ook Imperial Pilsener is de overtreffende trap, zoet alcoholisch en alles boven de 6,5% tot wel 15% en meer.
  • Malt Liquor is van Amerikaanse origine en wordt met weinig hop gebrouwen maar er wordt suiker gebruikt dat extra alcohol oplevert. Ook gebruiken ze bij het brouwen rijst en maïs.
  • India Pale Lager is het ondergistende antwoord op de India Pale Ale, dus behoorlijk bitter van smaak kunne ze zijn.
Dat te hebben proberen uit te leggen over het verschil zullen van elke stijl en substijl aparte verhalen voorbij komen. Nu ga ik met de overige bieren van Plzeňský Prazdroj verder, altijd handig om te weten als je eventueel in Tsjechië bent maar eerst het merk Gambrinus.


Gambrinus is het tweede merk en precies wat Heineken met Amstel doet het zo positioneren dat het op een eigen bedrijf lijkt. Ooit was Gambrinus een eigen bedrijf met een brouwerij in Plzeň en werd opgericht in 1869 en dit was de naam První plzeňský akciový pivovar v Plzni. Vertaald in het Nederlands is het: De 1ste Pilsen Aandelenbrouwerij in Plzeň. De verkoop ging fantastisch voor het jonge bedrijf en in 1872 zaten ze al aan hun top want hun bier was in het hele Oostenrijk-Hongaarse keizerrijk verkrijgbaar. Daarna wilden de aandeelhouders cashen en diverse leningen moesten terug worden betaald, wat bezuinigingen teweeg brachten op dingen die belangrijk was bij het brouwen. Vanaf 1880 ging het weer beter met Gambrinus en er werd geïnvesteerd om het bedrijf te elektrificeren wat weer te goede kwam aan de productie. Ook gingen ze een strijd aan over het gebruik van de naam Pilsener dat het alleen in Plzeň mag. Dat is een beetje geluk en alleen in Tsjechië en wat andere landen gebruiken de term Lager in dat geval. Maar ze kregen steeds meer concurrentie in Plzeň wegens de populariteit van Pilsener werd er besloten dat de vier brouwerijen van Plzeň in 1926 samen verder zouden gaan. Dit waren Měšťanský pivovar in het Nederlands de Gemeentelijke Brouwerij en de geboorteplek van Pilsner Urquell, de grootste brouwerij van de stad.
De andere twee waren de brouwerijen Světovar en Prior en het hele bedrijf ging verder als Plzeňský Prazdroj.


Gambrinus Originál 10° is één van de meest populaire Tsjechische bieren en eigenlijk kan je het alleen in Tsjechië en het voormalige Oostbloklanden tegenkomen. Die 10° is een Ballingteken en klik hier voor uitleg in het brouwerij Svijany verhaal. Dit is nou een echte Tsjechische Pilsener en dit bier heeft een alcoholpercentage van 4,3% met een heldere gouden kleur. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van karamel en citroen.



Gambrinus Premium 12° ook bekend als Patron 12° en deze is iets zwaarder dan de Gambrinus Originál 10°, want als Tsjechen een 10° brouwen dan doen ze altijd ook een 12°. Het alcoholpercentage is 5% en kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter met wat droogheid, tonen van karamel en een beetje citroen.



Gambrinus Polotmavá 
12° en dat laatste woord betekent "halfdonker", dit is nu die Tsjechische amberkleurige bierstijl. Het heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is helder amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, gedroogd fruit en geroosterd mout. Trouwens Gambrinus is de bierkoning bekend onder vele namen zoals Cambrinus, Primus, Hertog Jan en Jan Primus. Vaak afgebeeld als gezellige edelman met een kruik bier.



Gambrinus Dry en dit is de lichtste van het stel met zijn 4% want hier hebben ze alle restsuikers verwijderd. Bedoeld voor mensen die door een aanbevolen levensstijl beperkte hoeveelheid bier met minder suikers kunnen consumeren, oftewel bier voor diabetici. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder goud. De smaak is droog bitter met tonen van citroen en heel lichtjes karamel. 



Klasik moet dan het C-merk van brouwerij Plzeňský Prazdroj zijn en bedoeld voor de bierdrinker met een kleine beurs om toch een volwaardige klassieke Pilsener te kunnen drinken. Een Pilsener is het maar qua smaak is het niet veel maar omgerekend kost dit bier in een Tsjechische supermarkt ongeveer € 0,35. Het alcoholpercentage is 3,8% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel maar de alcoholpercentage is de body wat dun.



Primus de andere schrijfwijze van Gambrinus en in een harnas, dit kan ook het C-merk van brouwerij Plzeňský Prazdroj zijn. Ook dit is een goedkoop bier en het verschil met Klasik is dat Primus licht droog bitter van smaak is met lichte tonen van citroen en een beetje karamel. Het alcoholpercentage is ook 3,8% en ook hier wederom een heldere gouden kleur.



Excelent 11° is er bedoeld voor de feestende jongeren die het bier uit de fles kunnen drinken, maar ingeschonken in een glas gaat net zo goed. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder goud. De smaak begint zoet bitter maar op het einder wordt het droger met tonen van karamel, groene appel en een grassig aroma.


Dat waren wat bieren van brouwerij Plzeňský Prazdroj  en ik heb geprobeerd de Lager familie uit te leggen, volgt nog de link en een filmpje. Link naar brouwerij Plzeňský Prazdroj


Reacties

Populaire posts