Bier+Randzaken = Stiegl-Goldbräu - Oostenrijk

 Stiegl-Goldbräu


In het vorige verhaal had ik het over een oude brouwerij en min of meer oude bierstijl, dit verhaal gaat over een Oostenrijkse brouwerij die ook al een tijdje meegaat. Hiervoor moeten we naar Salzburg en de brouwerij in kwestie is Stieglbrauerei zu Salzburg. Ze bestaan sinds 1492 en in dat jaar gebeurde het één en ander namelijk Castilië en Aragon beëindigen de Reconquista die eeuwen duurde en de basis voor Spanje werd gelegd. Laten we Christoffel Columbus niet vergeten die geld los peuterde aan het Spaanse hof om nieuwe route naar India te financieren. Hij kwam er nooit want de Nieuwe Wereld lag in de weg met alle gevolgen van dien.


Op de foto hierboven is uit de tijd voordat de Stieglbrauerei zu Salzburg het stadscentrum verliet en ergens aan de rand van de stad ging uitbreiden. Het gebouw links met de twee bogen is de herberg waar ook gebrouwen werd en de foto moet ergens rond 1860 genomen zijn. De eerste vermelding was dus in 1492 en het was een herberg met de naar Prewhaus bey dem Stieglein auf der Gstätten. Even wat context Salzburg was de hoofdstad van Prinsaartsbisdom Salzburg dat bestond van 1278 tot 1805 en daarna werd het onderdeel van het  keizerrijk Oostenrijk en Beieren kreeg ook een deel. Zal de herbergnaam proberen uit te leggen want is toch oud-Duits. "Prewhaus" en daar haal je "brouwhuis" uit, "bey dem Stieglein" betekent "bij de kleine trap". Het laatste gedeelte "auf der Gstätten" betekent "aan de Gstätten" en "Gstätten" is een straat in Salzburg, alleen heet het tegenwoordig Gstättengasse.


Nou wie die brouwerij uit die tijd wil bezoeken en de trap wil beklimmen heeft pech want die zijn weg, wel gebruiken ze trap in hun logo waar de trap rood of wit kan zijn. Maar in 1492 beklommen ze de trap om water te halen om mee te brouwen. Dat water werd uit het Almkanaal gehaald maar die is inmiddels hier overkluisd maar het kanaal is wel elders in Salzburg nog te zien. In ieder geval de brouwerij groeide gestapswijs groter met de eeuwen, jaren en decennia. Na het nodige renoveren kwamen ze in de wijk Maxglan terecht en daar werd over de jaren ook om de zoveel tijd gerenoveerd. 


Tegenwoordig is het de grootste brouwerij in Oostenrijk die 100% onafhankelijk is en niet in handen van buitenlandse brouwerijen. In al die eeuwen was de beroemde componist, pianist, violist en dirigent Wolfgang Amadeus Mozart uit Salzburg liefhebber en dronk graag bier van deze brouwerij. Wie Oostenrijk bezoekt zal geen moeite hebben met het vinden van hun bier van deze brouwerij en laat ik ooit vijf bieren van ze hebben gedronken, ze komen nu voorbij.

Original Stieglbock is een Hellerbock en wij in Nederland kennen deze stijl als Meibock. Het heeft een alcoholpercentage en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is wat plakkerig zoet bitter en heeft tonen van karamel, wat citroen en een beetje peper.


Stiegl-Columbus 1492 en met zo'n oprichtingsjaar en een historisch figuur uit dat zelfde jaar leent zich goed voor een bier. Het is een American Pale Ale ook goed gedacht en het bier heeft een alcoholpercentage 4,7% en de kleur is licht troebel goud. De smaak is licht zoet bitter met tonen van sinaasappel. iets van mango en ananas.


Stiegl-Weisse Naturtrüb en dat laatste betekent troebel wat een Hefeweizen moet zijn. Het alcoholpercentage is 5,1% en de kleur troebel oranje. De smaak is verfrissend friszurig met tonen van banaan en een beetje kaneel.Stiegl-Pils en als je een commerciële brouwerij bent brouw je een Pilsener maar in Oostenrijk zijn ze nooit het vlaggenschip. Het bier heeft een helder gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van sinaasappel met een grassig aroma.Stiegl-Goldbräu of ook bekend als Stiegl-Gold en dit is een Lager, de vlaggenschip van de brouwerij. Bij andere Oostenrijkse brouwerijen is het meestal de bierstijl Märzen het vlaggenschip. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en citroen.


Dat was Stiegl met zijn lange geschiedenis en volgt de link en een filmpje.

 


Reacties

Populaire posts