Bier + Randzaken (extra verhaal) = Karlovačko - Kroatië

 Karlovačko


Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Kroatië voor het echie om de UEFA Nations League. Mogen ze door gaan of voor de derde plek gaan is er over een paar dagen nog een verhaal.

Karlovačka pivovara of liever wat de Grote Groene Reus sinds 2013 wil, Heineken Hrvatska en dat laatste betekent Kroatië. In de "oude" naam vinden we de plaats waar de brouwerij staat sinds 1854 en dat is de stad Karlovac. In die tijd hoorde Kroatië bij het Keizerrijk Oostenrijk en stond Karlovac ook bekend onder de Duitse naam Karlstadt. In 1867 na flink ongenoegen door de Hongaren ging het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije en viel Karlovac onder de Hongaren en de Hongaarse naam van de stad is Károlyváros.


Na de Eerste Wereldoorlog gingen Slovenië, Servië en Kroatië samen als Joegoslavië tot het hele zooitje in de jaren negentig viel uit elkaar, vergeet de communistische periode niet van dit land. Terug naar de brouwerij en deze heeft een adellijke grondslag want de oprichter was baron Nikola Vranicani liet een brouwerij bouwen in Dubovac, een voormalige voorstad nu wijk van Karlovac. Zodat hij het kon verhuren want adel adelt en werkt niet. De decennia die volgde, volgde ook de nodige huurders tot er geen wilde brouwen. Van 1880 tot 1896 was het een aardewerkfabriek. 


In 1878 annexeerden Oostenrijk-Hongarije Bosnië en Herzegovina van het Ottomaanse Rijk en daar opende in Sarajevo een zekere Aschenbrenner een brouwerij. Die kocht de brouwerij in Karlovac en moderniseerde het en dat is het wel qua informatie. Rond 1900 nam als ik het goed begrijp een flink aantal inwoners van Karlovac de brouwerij over. Dat duurde tot 1929 want volgens de annalen nam Zagrebačka Pivovara uit Zagreb de brouwerij over wat duurde tot Joegoslavië communistisch werd in 1946. 


Toen volgens goed communistisch gebruik werd de brouwerij genationaliseerd en ook traditioneel in die tijd, het bedrijf wordt verwaarloosd. Na de val van het communisme en het uiteenvallen werd het bedrijf na lange tijd weer zelfstandig maar op rand van de afgrond. Andrónico Luksic Abaroa een Chileense miljardair en investeerder met Kroatische roots nam in 1994 de brouwerij over en het ging weer goed lopen. Zo goed dat Heineken eigenaar werd in 2003 die alles moderniseerde en het tweede brouwerij van Kroatië maakten. Dan gaan we nu naar de bieren en zijn er twee.


Karlovačko is het vlaggenschip en het meest geëxporteerde Kroatische bier. Uiteraard is dit een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en een grassig aroma.



Karlovačko Crno en dat laatste betekent "zwart", maar de kleur is donkerbruin. Het bier is een Dunkel met een alcoholpercentage van 6%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en iets van koffie en drop.


Dan kan men hier klikken voor de link en een filmpje. 





 

Reacties

Populaire posts