Bier+Randzaken = Blue Moon Belgian White - Verenigde Staten / Colorado

 

Blue Moon

Belgian White


Het zesde Molson-Coors verhaal en dat brengt ons naar een fatsoenlijke  Amerikaanse interpretatie van een Belgisch Witbier. De redder van het Hoegaardens Witbier Pierre Celis (1925-2011) besloot nadat hij zijn brouwerij en succesvolle Hoegaarden Witbier aan Interbrew wat nu AB-Inbev is te emigreren naar Texas. Daar richtte hij in 1992 Celis Brewery op in de Texaanse hoofdstad Austin om het Witbier-kunstje weer uit te halen. 


Dit huzarenstukje lukte ook in Amerika en de Miller Brewing Company kocht in 1995 alles om van het succes te profiteren, alleen ze hadden er geen kaas van gegeten en stopten ermee in 2000. De rechten werden doorverkocht en via via zijn die rechten bij Christine de dochter van Pierre Celis terechtgekomen en zodoende heeft ze de Celis Brewery in 2017 opnieuw opgericht in Austin. Maar dat allemaal terzijde werd de Belgische bierstijl Witbier populair in Noord-Amerika zodat een brouwcafé in Denver, Colorado het ook ging brouwen. 


In 1995 werd het honkbalstadion Coors Field te Denver geopend waar de Colorado Rockies hun wedstrijden spelen. Aan de naam van het stadion is af te lezen dat Coors Brewery de naamrechten heeft en de brouwerij is te vinden in Golden een voorstad van Denver. Ook zitten ze achter The SandLot Brewery (1995) en dat is de eerste brewpub in een Amerikaans stadion. De naam van de brouwerij heeft te maken met een speelveld om honkbal te spelen. Snel na de opening brouwde ze hier een Witbier genaamd Belly Slide Wit wat ook een honkbalterm is, op je buik naar de honkplaat glijden. Alles bij The SandLot Brewery gaat over honkbal en wie het wil bezoeken kan er alleen heen als de Colorado Rockies een thuiswedstrijd spelen. 


Belly Slide Wit won diverse prijzen dat Coors besloot het bier op een veel grotere schaal uit te brengen in hun brouwerij te Golden. Alleen moest er een nieuwe naam verzonnen worden want die honkbalterm zal niet iedereen begrijpen. Iemand zo gezegd hebben: A beer this good only comes around once in a blue moon. Wat zoiets betekent: Zo'n goed biertje komt maar eens in een blauwe maan voor. Een blauwe maan is een zeldzaam verschijnsel en wordt zo genoemd als er twee keer in dezelfde kalendermaand een volle maan optreedt, dit gebeurt eens in de 2 á 3 jaar.


Een van toenmalige kleuren van Hoegaarden was lichtblauw en heden dage is het wit wordt gebruikt in het artwork was toevallig mooi uitkomt. Bij de biernaam Blue Moon staat ook Belgian White en daar is ook veel om te doen geweest want vanuit België werd Coors  in 1999 aangeklaagd om die benaming. De Confédération des Brasseries de Belgique/De Confederatie van Belgische Brouwerijen wat tegenwoordig Belgian Brewers heet vond dat niet kunnen. De benaming Belgian White zou Amerikanen het idee geven dat Blue Moon Belgian White in België zou worden gebrouwen. Coors besloot daarop "made in USA" en "Belgian Style Wheat Ale" in het klein ergens op het etiket te zetten maar verdomde om Belgian White weg te laten. 


In 2016 werd er een brewpub geopend met de naam Blue Moon Brewing Company in Denver om precies te zijn in de wijk River North Art District. Deze renoveerde hippe wijk bijgenaamd RiNo is een plek van galerijen, restaurants, concertzaaltjes en brewpubs. Hier worden diverse Blue Moon varianten gebrouwen maar het origineel en meest verkopende bieren worden nog in de grote Coors brouwerij en bij Molson in Canada gebrouwen. Maar als je een Blue Moon besteld wordt er automatisch een schijfje sinaasappel aan de bovenrand van het glas geschoven voor extra smaak, nou hoeft dat niet voor mij met schijfjes fruit. Trouwens in Canada heeft het biermerk een andere naam namelijk Belgian Moon wat best belachelijk overkomt.


Laat ik maar dan eens vier van die bieren op basis van tarwe gaan behandelen op één na, want Witbier bestaat voornamelijk uit tarwe. Laat ik beginnen met de titel en die komt men nog wel eens tegen in Europa.


Blue Moon Belgian White is op zich best een goed gelukte Amerikaanse variant van de bierstijl Witbier. Het heeft een alcoholpercentage van 5,4% en de kleur is troebel geel. De smaak is zoet met een verfrissend zuurtje en heeft tonen van sinaasappel en koriander. 



Blue Moon Mango Wheat en dit is een Witbier variatie met de toevoeging van de tropische vrucht mango. Het alcoholpercentage is 5,4% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is zoeter dan de Belgian White maar heeft meer fruitige tonen van mango, perzik en mandarijn.  



Blue Moon LightSky is een Wheat Ale en dat is wat anders dan een Witbier, het is meer gehopt. Maar ook is er een voorliefde voor light bier en is dit hun tarwe antwoord. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is troebel geel. De smaak is wat droog en minimaal bitter met tonen van mandarijn en citroen.

    

Blue Moon Moon Haze en het leest vreemd maar het is de naam van dit bier. Tevens is de bierstijl Pale Ale maar door de toegevoegde gedroogde sinaasappels is toch troebel geworden een kenmerk van Belgisch Witbier. Het alcoholpercentage is 5,7% en de kleur is troebel geel. De smaak is licht zoet bitter met een licht zuurtje, het heeft tonen van sinaasappel, grapefruit en citroen.



Dat was Blue Moon en zijn familie want die kunnen in de toekomst misschien wel eens vervangen worden door een nieuwe maar Belgian White blijft. Volgt nog de link en een filmpje en de reviewer is er niet blij mee. Link naar Blue Moon Brewing Company



Reacties

Populaire posts